Kelly Sildaru, de 14 anys, nominada als Premis Laureus

3 minuts de lectura

Aquest dimecres 11 de gener els organitzadors dels Premis Laureus han fet públics els nominats d’enguany. Els guardons s’entregaran a Mònaco el proper 14 de febrer, de manera que caldrà esperar per conèixer els vencedors. Ara per ara coneixem els candidats, i està ple de noms coneguts. Al premi de millor esportista masculí de l’any hi aspiren Lebron James, Cristiano Ronaldo, Stephen Curry, Andy Murray, Usain Bolt i Mo Farah. En categoria femenina, les sis candidates són Simone Biles, Katie Ledecky, Elaine Thompson, Angelique Kerber, Allyson Felix i Laura Kenny (abans Laura Trott). En resum: cap sorpresa.

Molt més interessant, en la primera llista de nominats, és fer un cop d’ull a la resta de categories. A l’actuació més sorprenent de l’any hi apareixen Wayde Van Niekerk o Almaz Ayana, responsables de destrossar dos rècords històrics de l’atletisme mundial. En el millor retorn de l’any hi apareixen Del Potro, Beitia o Svindal, que no tindran res a fer davant el fenomen Phelps.

Michael Phelps, màxim favorit per endur-se un Premi Laureus / Fotografia: Jae C. Hong
Michael Phelps, màxim favorit per endur-se un Premi Laureus / Fotografia: Jae C. Hong

Ens fixem, però, en la categoria de millor esportista d’acció. Té nom de premi secundari dels Oscars, cert. Però premia els protagonistes dels esports extrems i sempre val la pena treure-hi el cap.

La precocitat que genera admiració

El surf sempre atrau els Laureus d’acció. La llegenda Kelly Slater el va guanyar en quatre ocasions. En aquest cas, John John Florence i Tyler Wright, els campions del món de 2016, tenen el seu lloc com a nominats. Hauran de competir amb el geni de l’skate Pedro Barros, amb la rider d’snowboard Chloe Kim i amb la ciclista de BTT Rachel Atherton. També amb una jove promesa estoniana. Es diu Kelly Sildaru i podria recollir un premi Laureus abans de complir els 15 anys.

És una competidora joveníssima, però el cert és que té mèrits suficients per aparèixer entre la nòmina de candidats. Fa un any, Sildaru es va convertir en la guanyadora més jove d’una prova dels X Games. Ho va assolir a Aspen, quan tenia 13 anys, en la difícil modalitat d’Slopestyle. El que és el mateix: esquí lliure. O dit d’una altra manera: salts i acrobàcies amb els esquís per damunt de barres o en plena pirueta a l’aire. Si algú encara té dubtes, ho entendrà ràpidament amb un vídeo

Sildaru era la competidora més jove de la història dels X Games i amb una sola jornada es va convertir, també, en la campiona més jove de la història. Sorprèn la tranquil·litat dels seus moviments que converteixen en senzills trucs que per a altres riders són impossibles. L’estoniana, a més, ja té una trajectòria potent. Ha guanyat les dues darreres edicions del prestigiós Dew Tour i també ha brillat a Europa, amb el triomf a la final del SFR Freestyle Tour.

El SFR Freestyle Tour arriba a Font-Romeu

Aquesta competició que reuneix els millors especialistes del món aterra des d’avui i fins dissabte a la Cerdanya. Aquest cop no hi participarà Sildaru, que està preparant la propera edició dels X Games, però el cartell serà d’autèntic luxe. Es nota, sens dubte, la consideració de prova de copa del món que té la cita de Font-Romeu. Entre les participants femenines hi destaca Tiril Sjastad Christiansen, la noruega que va ser superada per Sildaru a Aspen 2016 i que, malgrat tot, es va penjar una altra medalla d’or al big pipe d’Oslo. Atkin, Dahlstrom o Tanno també han pujat en més d’una ocasió en podis de la copa del món.

Henrik Harlaut, un dels candidats al podi masculí de Font-Romeu
Henrik Harlaut, un dels candidats al podi masculí de Font-Romeu

Sí que hi haurà el guanyador d’Aspen 2016 en categoria masculina, el neozelandès Josiah Wells. I no ho tindrà fàcil per guanyar. Davant seu hi haurà el suís Bosch, també guanyador dels X Games, o el noruec Braaten, actual número 1 del rànquing mundial de la disciplina. I com a candidat a donar la sorpresa, un esquiador suec que serà seguit de prop pels aficionats andorrans. És Henrik Harlaut, un dels nombrosos esportistes residents al país pirinenc. A la prova també hi participaran esquiadors catalans i andorrans. Tindran una excel·lent oportunitat per provar el seu nivell davant els millors. La primera gran cita de l’esport de neu de 2017 als Pirineus ja ha començat.