Madagascar – Benín, una final històrica

1 minut de lectura

Fa unes quantes setmanes ho vam posar a l’agenda de cites destacades del mes de desembre. Fa uns dies, vam decidir fer una prèvia del mundial de petanca. L’objectiu, donar claus per entendre per què Madagascar acollia un esdeveniment tan important com aquest. El campionat, però, encara ha estat més sorprenent del què imaginàvem. Primer va ser Cambodja proclamant-se campió del món de tir de precisió davant França. Una prova individual i una constatació més del creixent pes sud-asiàtic en la petanca.

Aquest diumenge, però, s’ha viscut una fita històrica. Dos països africans s’han enfrontat en una final d’un mundial esportiu amb presència de les grans potències europees i nord-americanes. Madagascar i Benín han emulat allò que ja van viure als anys 80 països com Marroc o Algèria. O, aquest mateix 2016, amb la final egípcia del mundial d’esquaix. La fita d’avui, però, té un mèrit especial. Madagascar i Benín són dos dels països més pobres del món. Diversos estudis els situen al malaurat top 20 d’aquest rànquing. És més, com dèiem fa uns dies en el cas de Madagascar, Benín tampoc ha aconseguit mai cap medalla olímpica ni tampoc paralímpica.

França, sense campionat

La totpoderosa França, aquest cop, s’ha hagut de conformar amb la tercera posició. Des de 1999 que no fallava a dalt del podi en alguna de les categories. Aquest 2016 dos països africans han lluitat entre els millors del món i els han guanyat en un dels esports amb més practicants arreu del planeta. No té massa precedents, això. A la final, el país amfitrió ha fet valer la seva condició de local i ha alçat un nou títol mundial. 13 a 5 en la modalitat de tripletes. I un petit esclat de bogeria i alegria més que benvingut a les grades. De fet, absolutament merescut.