Guia de carrers fosburians dels Països Catalans

6 minuts de lectura

L’esport és present a tot arreu. A les pobles, viles i ciutats d’arreu del país també hi té visibilitat més enllà dels clàssics camps de futbol, pavellons esportius, piscines o carrils bici. I de les curses. I dels camps de petanca. I de l’esprint dels que van atrafegats per agafar el transport públic. I és que l’esport, en algunes ocasions, apareix fins i tot a les adreces no electròniques. Heu enviat mai una postal al carrer Pau Gasol? Una carta a la plaça Laia Sanz? Potser una multa a l’avinguda Saül Craviotto?

Tot i que aquests tres casos són ficticis, hi ha un munt d’esportistes que tenen un espai fix als nostres carrers. Plaques amb noms de pioners, de grans campions i de directius esportius. La immensa majoria d’ells, homes. A La Fosbury tenim ganes de recollir els protagonistes amb una guia de carrers fosburians dels Països Catalans. Hem procurat fer-ne una àmplia selecció, però esperem que ens ajudeu informant-nos d’aquells casos que coneixeu de prop. I vés a saber: potser acabarem organitzant una trobada de veïns afectats per la nomenclatura de tot l’altre esport. El rètol, imaginari, ja el tenim a punt.

Joaquim Blume, referència indiscutible

El llegendari gimnasta és, probablement, l’esportista amb més noms de carrer del nostre país. Més enllà de la placa commemorativa ubicada l’any 1960 a la façana de la casa on va viure (Santa Creu, 1, al barri de Gràcia de Barcelona), Blume dóna nom a carrers ubicats, com a mínim, en una vintena de municipis: a Barcelona mateix, a baix de Montjuïc, però també a Alacant, Vilanova i la Geltrú, Onil, Peguera, Aldaia, Sant Vicent del Raspeig o Olot. Especialment remarcable és la quantitat de pobles del Vallès que honoren la seva figura (Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Cardedeu, La Llagosta, Llinars del Vallès, Rubí, Sant Fost de Campsentelles, Castellar del Vallès o Canovelles).

Escultura dedicada a Joaquim Blume situada als Jardins de Joan Brossa de Barcelona
Escultura dedicada a Joaquim Blume situada als Jardins de Joan Brossa de Barcelona

És un cas excepcional, perquè el volum d’esportistes presents als carrers catalans, valencians i mallorquins acostuma a ser petit i amb poques rèpliques en municipis veïns. El llegat de l’esport, al costat d’altres sectors com la política o la cultura, és ben modest.

Una vintena de casos per estrenar la guia

Blume a banda, hem seleccionat una vintena de casos que compten amb carrer, passatge, avinguda o plaça en algun municipi de casa nostra. Els recollim per ordre alfabètic:

Aimé GiralCarrer a Perpinyà i Salelles / El jugador de rugby de Perpinyà que dóna nom a l’estadi de la USAP va morir amb 18 anys durant la primera Guerra Mundial. Mesos abans havia guanyat el campionat francès.

Antoni SorsCarrer a Taradell / Va formar part de la primera expedició catalana a l’Everest l’any 1985. Va morir dos anys més tard en una expedició mataronina al Lhotse Shar. Fou un pioner de l’alpinisme català.

Baldiri AleuCarrer a Sant Boi de Llobregat / Introductor del rugby a Catalunya i fundador de la Unió Esportiva Santboiana, club que va presidir durant els seus primers 15 anys (1921-1936). Carrer ubicat al costat del camp de rugby que també porta el seu nom.

Carles ChecaCarrer a Xest / Pilot de motociclisme català de Sant Fruitós de Bages. El 2011 es va proclamar campió del món de superbikes després de més de 10 anys competint a la màxima categoria del mundial de motociclisme.

Cèsar August TorrasCarrer a Sabadell, Besalú i Olot / Promotor de l’excursionisme català i president de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques i del Centre Excursionista de Catalunya. Curiositat: el seu nom apareix escrit diferent a la placa de cada poble.

Francisco GorreaCarrer a Llíria / Pilotari que va ser considerat el millor jugador esquerrà de la seva època, als anys 40. Protagonista de la considerada millor partida de la història davant Ibáñez.

Inauguració del carrer dedicat a Francisco Gorrea / Fotografia: La Veu
Inauguració del carrer dedicat a Francisco Gorrea / Fotografia: La Veu

Frédérick BousquetCarrer a Salelles / Nedador de proves curtes que ha assolit tres rècords mundials al llarg de la seva carrera (50 lliures i 50 iardes). Medallista als mundials de Barcelona 2003.

Jaume Oliver i FronteraCarrer a Santa Maria del Camí / Conegut com a Jim Oliver o El Colós Balear, va ser un púgil de boxa brillant (51 victòries en 56 enfrontaments). Va ser campió europeu de catch.

Joan Antoni SamaranchCarrer a Sant Feliu de Llobregat / President del Comitè Olímpic Internacional entre 1980 i 2001, també va ser una cara visible del franquisme a Catalunya.

Joan LlanerasCarrer a Montagut / Ciclista brillant al velòdrom. Va guanyar quatre medalles olímpiques (dos ors) i es va proclamar campió del món en 7 ocasions diferents.

Jorge Martínez AsparCarrer a Riba-roja de Túria, Xest i Rojals / Campió del món de motociclisme en quatre ocasions (80cc i 125cc) i promotor d’aquest esport a casa nostra. Campió estatal en 12 ocasions.

Josep Canudas i BusquetsCarrer a Cardedeu / Pilot d’avió i cofundador de l’Aeroclub de Catalunya (1915). Va arribar a presidir la Federació Aeronàutica de Catalunya abans de l’esclat de la guerra civil. També reconegut com a periodista.

Josep Fiter i InglèsCarrer a Cornellà de Llobregat / Impulsor de l’excursionisme català, va participar en expedicions a Europa i Amèrica. Company de Cèsar August Torras. També reconegut com a escriptor, brodador i puntaire.

Josep MulaPassatge a Barcelona / El més modest de la llista. Va crear un club de futbol sala al barri de La Pau barceloní l’any 1968. Compromès socialment, ha rebut l’homenatge dels seus veïns amb el nom d’un passatge.

Juan Carlos FerreroCarrer a Redovà / Tennista que va arribar a ser número 1 del món durant vuit setmanes. Va guanyar un Roland Garros i dues Copa Davis amb l’equip espanyol.

Melcior MauriCurva a Vic / Un cas singular. Una placa recorda una cronoescalada celebrada el 2013 en el marc de la Festa Major de Vic. Un homenatge a un dels grans ciclistes de Catalunya

Placa dedicada a Melcior Mauri al centre de Vic
Placa dedicada a Melcior Mauri al centre de Vic

Míriam BlascoAvinguda a Alacant / Campiona olímpica de judo a Barcelona 1992 (categoria -56 kg). Va ser campiona del món i d’Europa. Nascuda a Valladolid, també compta amb un carrer a la seva ciutat natal.

Nemesi PonsatiPlaça a Barcelona / President de la Federació Catalana de Natació, del Club Natació Barcelona i de la Federació Catalana d’Atletisme. També reconegut com a pedagog.

Pere Jonqueras d’OriolaCarrer a Ribesaltes, Pollestres, Cornellà del Bèrcol i Salelles / Genet nord-català que va guanyar quatre medalles olímpiques entre Hèlsinki 1952 i Mèxic 1968. Va ser campió del món de salts individuals.

Ricardo TormoCarrer a Aiacor i l’Alcúdia de Crespins / Va ser bicampió del món de motociclisme i quatre vegades campió d’Espanya. El circuit de Xest porta el seu nom. També té carrer a Leganés

 

Leganés i Santa Pola: criteris singulars.

Que Ricardo Tormo tingui carrer a Leganés no és cap sorpresa. També hi tenen lloc altres pilots com Àlex Crivillé, Dani Pedrosa, Jordi Tarrés, Emili Alzamora, Pedro Martínez de la Rosa o Marc Gené. Amb un polígon destinar principalment als concessionaris de motor, l’Ajuntament va optar per ambientar-ho amb noms il·lustres del sector. El cas de Dani Pedrosa no és l’únic que posa placa a un esportista en actiu. Més enllà del citat Bousquet a la Catalunya Nord, podríem quedar a la cruïlla Rafa Nadal / Gemma Mengual a Azuqueca de Henares, la localitat que també compta amb un espai per a Gervasi Deferr. Nadal, per cert, també forma cruïlla amb Arantxa Sánchez Vicario a Las Torres de Cotillas.

I si a Madrid o Castella – La Manxa han optat per reconèixer esportistes de casa nostra, a Santa Pola esportistes d’arreu de l’estat com Manolo Santana, Severiano Ballesteros, Ángel Nieto o Paulino Uzcudul han omplert els carrers d’un barri. I mirant més enllà, a Olot i a Barcelona un carrer reconeix la tasca del Baró Pierre de Coubertin. A qui no som capaços d’ubicar, ara per ara, és a l’esportista Maruja Fernández, que disposa de carrer propi a Alacant.

Com dèiem a l’inici, confiem en vosaltres per continuar ampliant la llista. Portes obertes!