Des de Rubí fins al cim d’Europa. La jugadora del CN Terrassa Bea Ortiz s’endú el reconeixement com la millor jugadora del continent de 2021 per part de la LEN. Des de l’any 2008 les federacions que conformen aquest organisme fan una votació anual per triar els millors esportistes aquàtics d’Europa, en un procés només aturat fins ara l’any 2020 arran de la pandèmia. En aquesta ocasió Bea Ortiz s’ha imposat a les votacions amb el 51,7% dels vots emesos i ha superat la també catalana Anni Espar (25%), així com la grega Vasiliki Plevritou (8,3%), la russa Ekaterina Prokofyeva (8,3%) i l’hongaresa Alda Magyiari (6,7%).
Un dels principals motius que han conduït Bea Ortiz cap al reconeixement ha estat la seva brillant participació als Jocs Olímpics de Tòquio, en què més enllà d’obtenir el subcampionat amb la selecció espanyola la jugadora de Rubí va ser escollida al millor equip del torneig i va confirmar un cop més la seva voracitat ofensiva essent la segona màxima golejadora de la competició. Anni Espar, de la seva banda, també va ser seleccionada al millor equip olímpic i va proclamar-se subcampìona de la LEN Trophy a les files del CN Mataró. Tant Ortiz com Espar van ser nominades als Premis Fosbury 2021 per aquests mateixos motius.
En categoria masculina el jugador guardonat és el serbi Filip Filipovic, que s’ha imposat amb el 50% dels vots. En la resta de categories cal destacar la segona posició del català Pau Ribes entre els homes que practiquen la natació artística, així com la presència de grans estrelles de l’esport mundial com les nedadors Adam Peaty i Sarah Sjoström, l’artística Svetlana Kolesnichenko o el saltador Tom Daley.
El potencial català, intacte
El reconeixement de la LEN ressalta una vegada més l’excel·lència esportiva del waterpolo femení català. Bea Ortiz guanya per primera vegada aquest guardó, però abans d’ella fins a quatre jugadores més ja havien estat escollides com a millor jugadora de l’any en la darrera dècada. És el cas de la portera Laura Ester, premiada l’any 2019 i també el 2017, així com de la mateixa Anni Espar (2012), Jennifer Pareja (2013) i Maica Garcia (2014).
Els èxits de la selecció espanyola i de clubs punters com el CN Sabadell a la màxima competició europea de clubs, sens dubte, han sigut claus per què la LEN es rendeixi al talent català en aquesta disciplina. En el nou cicle olímpic que tot just comença (i que aquest any viurà l’absència del campionat del món, de nou ajornat) Bea Ortiz està cridada a ser una referència de la selecció espanyola que ha viscut les renúncies d’altres peces claus com Marta Bach, Roser Tarragó o Clara Espar. El relleu d’alt nivell, però, sembla garantit tal com va demostrar Elena Ruiz (també de Rubí) ja en els darrers Jocs Olímpics.