El waterpolo català torna a triomfar a Europa

2 minuts de lectura

La selecció espanyola femenina es proclama campiona d’Europa a Split i revalida el títol obtingut el 2020.

Croàcia ha acollit el campionat d’Europa de waterpolo, una cita que un cop més ha comptat amb una actuació més que destacada de les jugadores del nostre país. Dotze jugadores catalanes tornen cap a casa amb la medalla d’or penjada del coll, un èxit que ja havien assolit en el darrer europeu de Budapest de fa dos anys i que les consolida com la millor selecció internacional de la darrera dècada al vell continent, amb cinc participacions consecutives a les semifinals del torneig i tres títols i un altre podi com a balanç esplèndid. Aquest nou or liderat pel waterpolo català dona continuïtat a la medalla de plata guanyada als Jocs Olímpics de Tòquio de l’estiu passat i del cinquè lloc al campionat del món d’enguany.

L’equip que entrena Miki Oca manté alguns dels pilars fonamentals d’aquesta dècada d’èxits incontestables (dos podis olímpics, un títol mundial, el triple or europeu): Laura Ester, Maica Garcia, Anni Espar o la madrilenya Pili Peña ja eren decisives fa deu anys al subcampionat de Londres 2012 i acaben de triomfar de nou a Split. Sigui com sigui, el gran èxit de l’equip és que és aspirant a qualsevol medalla internacional malgrat el constant canvi de jugadores. De Jennifer Pareja, Mati Ortiz o Ona Messeguer fins a Elena Ruiz, Martina Terré, Nona Pérez o Paula Prats el salt generacional és enorme, però el talent es manté intacte. D’aquesta manera, l’adéu de la selecció de veteranes consagrades com Marta Bach o Roser Tarragó dona pas a jugadores que també saben què és triomfar en categories inferiors.

A Split el torneig de la selecció espanyola ha estat pràcticament impecable, amb una única derrota prematura a la fase de grups davant Itàlia que queda com a anècdota després de la solvència oferta a les eliminatòries, amb una voracitat ofensiva espectacular davant Hongria (15-11) i una fortalesa defensiva més que sòlida davant els Països Baixos a semifinals (10-7) i davant Grècia a la final (9-6). De fet, la jove Martina Terré (2002), que ha assumit el rol de portera titular davant l’incombustible Laura Ester, ha acabat premiada com la millor portera del torneig.

L’èxit internacional també confirma la gran tasca dels clubs catalans de waterpolo. Sis d’ells han aportat jugadores a la selecció que ha triomfat al campionat d’Europa: el CN Sabadell (Laura Ester, Judith Forca, Maica Garcia, Irene González i Nona Pérez), el CN Terrassa (Paula Leitón, Bea Ortiz, Paula Camus i Pili Peña), el CN Mataró (Anni Espar i Cristina Nogué), el CN Sant Andreu (Martina Terré); el CN Rubí (Elena Ruiz) i el CE Mediterrani (Paula Prats). El waterpolo català torna a triomfar i té condicions per seguir disputant els títols, com a mínim, del proper lustre.