Nou rècord mundial de la volta al món a vela en solitari

1 minut de lectura

49 dies, 3 hores, 7 minuts i 38 segons. Així de precises són les dades del nou rècord mundial que acaba d’aconseguir el bretó Thomas Coville. Es tracta de la volta al món a vela en solitari i ha aconseguit rebaixar la marca del francès Francis Joyon en més de 8 dies de diferència. Era la cinquena vegada que Coville provava el repte després dels abandonaments de 2008 i de 2014 i de superar el temps de Joyon el 2009 i el 2011.

Thomas Coville

El repte de Coville tenia moltes complicacions afegides. La volta al món a vela en solitari, per exemple, és una prova de son constant. Coville no ha pogut dormir més de 30 minuts seguits durant el seu repte. Imagineu-vos-ho després d’encadenar 7 setmanes seguides a alta mar. Ho ha assolit dalt d’un trimarà, una de les embarcacions més ràpides de la vela actual. Avui el bretó arriba a Brest, a pocs quilòmetres de casa, amb una rebuda que es preveu sonada. D’aquí a pocs dies és previst que el WSSRC, un organisme de rècords de vela, reconegui la seva gesta.

Joshua Slocum, el pioner

Ja fa 116 anys que un home va aconseguir fer la volta al món a vela en solitari. Va obrir totes les portes d’allò que era impensable. I ho va fer just quan la navegació començava a afrontar reptes similars en ple tram final del segle XIX. El 1895, però, Slocum va anar molt més enllà. Va assolir el repte en solitari, desobeint a qui el titllava de boig i d’insensat. Va reconstruir un vaixell destrossat, li va donar consistència per navegar en aigües profundes i ho va fer amb el material de l’època. El llast, per exemple, era de ciment.

navegando-en-solitario-alrededor-del-mundo-joshua-slocum

Va partir el 24 d’abril de 1895 des de Boston i va tornar als EUA el 27 de juny de 1898. 3 anys i 2 mesos per aconseguir la proesa, no exempta de mil anècdotes durant el camí. Entrebancs de l’alçada d’un tornado, amb diverses escales on va haver de fumigar el vaixell per demostrar que anava sol i amb alguns passos complicats en indrets recòndits. Slocum  no tenia un rumb definit i s’aturava a qualsevol port quan havia d’aprovisionar-se o descansar.

Slocum va assegurar haver recorregut 27.000 milles al llarg del seu viatge sense pilots automàtics ni navegació per satèl·lits ni cap altra eina similar. Deia que havia tocat el timó durant una hora al llarg d’aquells 3 anys i escaig, perquè els corrents ja eren prou savis per portar-lo sempre cap a port. Slocum devia ser un personatge únic.