La plataforma No a la Copa Amèrica anuncia les primeres mobilitzacions

4 minuts de lectura

La regata preliminar de la Copa Amèrica de vela es disputarà entre el 14 i el 17 de setembre a Vilanova i la Geltrú entre protestes

Aquest mes de setembre Catalunya viurà la primera competició de la Copa Amèrica de vela amb la disputa de la primera de les tres regates preliminars que serveixen d’avantsala a la competició final prevista a Barcelona entre el 12 i el 20 d’octubre de 2024. La capital del Garraf acollirà una regata formada per embarcacions masculines de la classe AC40 en un format de competició que es replicarà més endavant a l’Aràbia Saudita i després a Barcelona, ja al mes d’agost de 2024, com a preludi de les Challenger Selection Series, que han de definir l’equip que lluitarà pel títol davant els vigents campions, l’Emirates Team New Zealand.

Mentre els equips participants rumien com afrontar unes condicions, a priori, de brisa suau (un bon repte esportiu), a la comarca del Garraf una cinquantena d’entitats han unit esforços contra la celebració d’aquest esdeveniment amb la plataforma No a la Copa d’Amèrica. Aquesta setmana els seus integrants han organitzat un acte davant la platja de Vilanova i la Geltrú que ha comptat amb la presència dels impulsors així com de veus contràries a l’esdeveniment esportiu que s’estan organitzant de forma paral·lela a Barcelona. La plataforma ha anunciat les primeres mobilitzacions, amb una protesta convocada durant la jornada inaugural de la regata vilanovina el proper 14 de setembre al final de la Rambla de la Pau, just davant del port, a les 19h. A més, també es preveu fer una acció a la platja dissabte 16 al matí.

Els motius de l’oposició a la Copa Amèrica

La plataforma No a la Copa Amèrica ha fet públic un extens manifest aquest mes d’agost que suma centenars d’adhesions individuals. Entre les raons esgrimides contra l’esdeveniment, una de les centrals és l’impacte que té envers el medi ambient en un context d’emergència climàtica i escassetat de recursos hídrics. Les entitats sotasignants apunten que el volum total d’emissions de la propera Copa Amèrica de Barcelona s’enfilaria fins a 66.600 tones de CO2 vinculades directament a la participació dels equips i aproximadament 100.000 tones més per l’impacte dels visitants i espectadors de la competició.

La plataforma opositora també augura l’augment del preu de l’habitatge a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, “fet que agreujarà el procés d’expulsió de les seves veïnes i incrementarà sens dubte l’exclusió social i la precarietat laboral“. En aquest sentit, asseguren que les persones que arriben a la zona per la Copa Amèrica opten per habitatges de temporada i no hotels, fet que fa caure l’oferta de lloguers disponibles i en dispara els seus preus. En clau de precarietat laboral, consideren que la Copa Amèrica comportarà un augment dels negocis del sector turístic, marcat per “la temporalitat i l’economia submergida, que condemna milers de persones a haver de treballar en condicions indignes, fins i tot sense contractes ni drets“.

Amb Stop JJOO com una de les entitats promotores de la plataforma, hi ha arguments compartits amb el projecte d’oposició a la fallida candidatura de Pirineus-Barcelona 2030: “No podem seguir dedicant
recursos públics a macro projectes especulatius que històricament han demostrat que només han portat misèria i han servit per buidar les arques públiques (…). Els deutes públics multimilionaris que generen serveixen com a excusa per a la privatització i desmantellament de serveis essencials“.

El manifest aprofita per recordar l’experiència viscuda al País Valencià amb la Copa Amèrica, citant un estudi que constata que “les principals beneficiades de la competició van ser les grans empreses i les transnacionals“, i és crític amb la declaració de la prova com a “esdeveniment d’interès públic excepcional” per part del govern espanyol, una figura ja existent en altres competicions de vela com la Barcelona World Race i amb experiències molt favorables per a grans empreses ja a la Copa Amèrica de 2007 a València. A més, alerten del darrer precedent viscut a Nova Zelanda, on les pèrdues milionàries viscudes en la darrera edició van conduir les autoritats a renunciar a presentar candidatura per a la defensa del títol de l’equip neozelandès el 2024, tal com ja vam explicar arran de la designació de Barcelona com a seu de la competició.

La plataforma No a la Copa Amèrica també considera que la competició “impactarà negativament sobre els ecosistemes marins i litorals del nostre entorn“, citant l’increment de generació de residus, la destrucció de praderies de posidònia pel fondeix i ancoratge d’embarcacions, el vessament d’aigües residuals o la contaminació acústica com a impactes concrets. En clau local, la plataforma també critica l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per promoure aquest esdeveniment vinculant-ho a la impossibilitat de reduir les emissions d’efecte hivernacle a la ciutat tal com preveuen dos plans aprovats el 2009 i el 2019.

La plataforma No a la Copa Amèrica no descarta impulsar més mobilitzacions en els propers dies davant un esdeveniment que titllen de “despropòsit elitista i insostenible“.

Barcelona obre l’America’s Cup Experience

Mentre a Vilanova i la Geltrú s’ultimen els detalls de la regata preliminar, el Port de Barcelona està vivint una transformació notòria aquests darrers mesos, amb diverses remodelacions en marxa que compten amb un pressupost que ronda els 120 milions d’euros (aproximadament la meitat, amb fons públics). El president del Port, Lluís Salvadó, va celebrar-ho fa unes setmanes: “Aquesta serà la segona gran transformació que pateixen aquestes instal·lacions després de la de les Olimpíades, salvant les distàncies”.

Les obres al Port Vell pensades per “revitalitzar la zona i millorar la seva accessibilitat” compten des de fa pocs dies amb un centre de divulgació sobre la Copa Amèrica, que després d’una inversió de 4,6 milions d’euros ja està obert al públic a l’antic edifici de l’IMAX, que feia nou anys que estava tancat. L’espai s’ha reconvertit ara en l’America’s Cup Experience, que pretén “oferir experiències immersives sobre la Copa Amèrica” amb una pantalla de més de 600 metres quadrats que segons els promotors del projecte és la segona més gran d’Europa. A més, aquest centre obert de dilluns a diumenge també s’endinsa en el vincle entre el mar i Barcelona.

A banda d’aquest espai altres indrets de la zona també estan en procés de rehabilitació o millores, com l’Aquàrium, el CN Barcelona o la Llotja de Pescadors. Tot plegat, mentre els equips ja s’han anat instal·lant al port barceloní amb espais d’ús temporal facilitats pel Port, que ha hagut de tramitar llicències, garantir subministraments i connexions i canviar activitats de lloc per fer-ho possible.

Fotografia de portada: Plataforma No a la Copa Amèrica