Aquest missatge és perenne i el temps no ha fet altra cosa que fer-lo aflorar, periòdicament, cada vegada amb més força. No és una fe cega en les paraules d’un líder sinó l’evidència que l’esport té un potencial per generar canvis socials arreu del món. I la necessitat d’abordar aquestes capacitats precisament en temps convulsos com els actuals, convulsos a molts nivells en molts territoris i societats, arreu del planeta.
El dies 17 i 18 d’octubre de 2019 se celebrarà a Barcelona el Congrés Esport i Cooperació Internacional, liderat per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’establir els principis bàsics per fer de l’esport i l’activitat física un instrument de cooperació internacional al desenvolupament. Aquest esdeveniment vol ser un espai de debat i reflexió, d’intercanvi de bones pràctiques i experiències entre entitats i organitzacions nacionals i internacionals que treballen en aquest àmbit.
Per participar en aquest Congrés cal inscriure’s al web. Clica aquí per accedir-hi
Exemples i potencialitats de l’esport
Aquest és un Congrés que ha aixecat expectació pel seu programa, que reunirà experts del món de l’esport i de la cooperació internacional al desenvolupament per descobrir noves formes de sumar esforços per la millora social, aprofitant el paper que pot jugar l’esport i l’activitat física en la inclusió social, tal com ha quedat palès en un gran nombre d’experiències d’arreu del món. Els valors que van associats a l’activitat esportiva, més enllà de facilitar l’adquisició d’hàbits saludables, el converteixen en una eina molt valuosa per a lluitar contra l’exclusió social, afavorir l’autoestima, el sentit de pertinença, la cooperació i la identitat comuna entre els qui el practiquen, entre molts altres efectes positius.
Mostra de projectes
Al Congrés Esport i Cooperació Internacional, hi participaran, a més dels experts, diverses entitats, organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD), agències de cooperació i de les Nacions Unides, administracions públiques, clubs, federacions, consells esportius i associacions, professionals de la docència i estudiants, entre altres.
#esporticooperació
El programa inclou una mostra de projectes on una cinquantena d’entitats presentaran les seves iniciatives i projectes entorn de la temàtica esport i cooperació internacional. També acollirà presentacions d’experiències de diverses iniciatives internacionals, amb la participació d’organitzacions i experts de primer nivell.
Protagonistes amb molt interès
El Congrés comptarà amb ponències sobre exemples al País Basc, el Regne Unit o Sud-Àfrica, a més de dinàmiques de treball per compartir experiències entre els participants al mateix. També hi haurà una conversa entre els periodistes Xavier Aldekoa i Àngels Fàbregues, i s’exposaran exemples de cooperació d’entitats com la UNESCO, la UNICEF, ACNUR o la Fundació Barça.
També servirà per la presentació del projecte europeu ‘Play’ on participa la catalana Fundació Pere Tarrés i conclourà amb la signatura d’un Document de Principis que vol que incumbeixi els assistents perquè tot el debatut i conclòs deixi pòsit d’ara en endavant.
Segons va afirmar en la presentació de la iniciativa el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, el Congrés permetrà “unir esforços” entre els dos departaments per “explicar l’expertesa i el potencial d’un ADN català en la promoció de l’esport i la cooperació”. Vila recorda alguns casos en què s’ha vist que “l’esport enderroca murs” i subratlla que el congrés permetrà elaborar un cos teòric a partir d’uns principis bàsics que traci una línia a seguir en els projectes de cooperació i esport.
El Govern de la Generalitat donarà suport a les entitats que apliquen aquests principis i fomenten projectes que incloguin l’esport com instrument per a transformació social. Aquesta trobada s’emmarca en la línia estratègica de la política pública de cooperació del Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2019-2022.
Per la seva banda, el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, assegura que uns dels objectius de la doble jornada a l’INEFC serà “trobar nous camins en el binomi esport-cooperació per construir un món millor a través de l’esport i l’activitat física” i reivindica el llegat i la tradició a Catalunya d’emprar l’activitat física com una eina d’inclusió social”. “Recentment, hem canviat el nom de la Secretaria per potenciar el vessant de la inclusió, la integració social i la igualtat d’oportunitats mitjançant la pràctica de l’activitat física. Estic convençut que el congrés representarà un abans i un després en aquest sentit”, conclou.