Els aficionats al ciclisme s’han hagut d’acostumar els darrers anys a la supremacia de l’equip britànic Team Sky. Agradi o no el seu ‘ciclisme de laboratori’, la veritat és que el seu gran potencial econòmic els fa estar gairebé sempre un punt per sobre de la resta de formacions. Ho veiem claríssimament al Tour de França. De fet, una de les imatges més habituals d’aquesta darrera edició era la llarga llista de gregaris de luxe de Chris Froome que marcaven un ritme trepidant pel gran pilot.
Després dels repetits èxits al Tour, una victòria de Bradley Wiggins i dues de Chris Froome, la voluntat del mánager general de l’Sky, Dave Brailsford, és dominar el 2016 no només la ‘Grand Boucle’ si no la resta de grans competicions ciclistes.
Per això, ha confeccionat un equip temible on, evidentment, Froome seguirà sent el gran líder a la recerca de la tercera victòria a la gran ronda francesa. Froome és el ‘capo’ indiscutible però al seu voltant té cada vegada més ciclistes que de no ser els seus gregaris li podrien estar disputant les victòries.
I és que no sabem si l’Sky fitxa grans corredors per aconseguir millors resultats o és que segueix la mateixa tàctica que van posar de moda Lance Armstrong i l’US Postal, quan fitxaven ciclistes de la talla de Roberto Heras o Paolo Savoldelli per ajudar al texà. D’una banda, Armstrong s’assegurava uns ajudants de primer nivell i de l’altra eliminava rivals perillosos.
Podríem dir, doncs, que aquesta tàctica l’ha repetit l’Sky amb el fitxatge del basc Mikel Landa. Tercer classificat d’un Giro on podria haver lluitat fins i tot per la victòria de no estar per sota del seu company Fabio Aru, el ciclista alabès no és ja una promesa sinó que és tota una realitat. Un dels millors escaladors del moment que encara que sembli estrany ha canviat l’Astana per l’Sky per tenir més opcions de ser líder. Al conjunt anglès hi té vetada la recerca del Tour però, per exemple, es perfila com a opció clara de victòria pel Giro d’Itàlia 2016. Un cop disputada la prova italiana, al juliol pot ser una de les claus d’un tercer èxit de Froome al Tour de França. Amb només 25 anys, Mikel Landa ha arribat a l’Sky també per tapar la marxa de Richie Porte al BMC. L’australià, número 2 de Froome, ha marxat perquè tenia aspiracions de guanyar protagonisme com a líder en una altra formació.
Landa no és l’únic fitxatge estel·lar pel Team Sky 2016. L’acompanya en el capítol de benvingudes el polonès Michal Kwiatkowski. També té 25 anys però ja sap què és guanyar un Mundial de ruta amb la victòria aconseguida l’any 2014. El 2015 potser no ha tingut una actuació tan lluïda però ha guanyat l’Amstel Gold Race i ha demostrat que es pot convertir en un gran campió de clàssiques. D’aquesta manera, sembla ser que Kwiatkowski arriba a l’Sky per convertir-se en la seva gran aposta per la primavera.
Sense la lluentor de Landa i Kwiatkowski però també amb molt bones referències han arribat també a l’Sky el basc Beñat Intxausti i l’holandès Danny Van Poppel. Intxausti, procedent del Movistar, ja sap què és guanyar etapes al Giro i segur que pot ser de gran ajuda per a Froome al Tour de França. Per la seva banda, Van Poppel té només 22 anys però és un dels ‘sprinters’ que apunten més alt. Aquest 2015 ha estat capaç d’endur-se una etapa de la Vuelta a Espanya i dues etapes del Tour de Valònia.
Completen les incorporacions l’experimentat polonès Michal Golas i els joves Gianni Moscon i Alex Peters. Tots ells se sumaran a una plantilla que ha mantingut a ciclistes de primer nivell. És el cas de Geraint Thomas. El gal·lès es va destapar al darrer Tour oferint una ajuda inestimable a Froome i deixant la sensació que sense obligacions com a gregari podria haver ocupat una plaça al podi. A part d’això, és també una opció de victòria per a les clàssiques de llambordes.
Altres ciclistes de renom són el bielorús Vasil Kiryienka, recent guanyador del Mundial de contrarellotge, o l’escalador basc Mikel Nieve, sempre present a les primeres posicions de les grans proves per etapes que disputa. I, lògicament, no ens podem deixar els lloctinents de Froome al Tour de França. La guàrdia fidel que li controla els rivals i li facilita enormement la victòria. Ciclistes que fan un gran treball d’equip però que si cal també poden rendir amb garanties pel seu propi compte. Així, segueixen un any més per fer aquest paper homes com Nicolas Roche, Leopold König, Wout Poels o Petter Kennaugh.