TN Esports: Fernando Alonso, un dels nostres

1 minut de lectura

TN Esports: una mirada crítica / TN Esports: on són les dones? / TN Esports: Futbolitis aguda

La Fórmula 1 és una de les disciplines que rep més atenció per part dels TN Esports. Acostumen a ser peces breus en les jornades en què hi ha sessions lliures d’entrenaments, entrenaments oficials i curses. Aquest 2016 la lluita pels primers llocs afecta els pilots de Mercedes, de Red Bull i de Ferrari, però hi ha un pilot que té una quota de pantalla molt superior a la resta.

És Fernando Alonso, ex campió de Fórmula 1 i onzè a la general d’enguany. Des de fa unes quantes temporades el pilot asturià no lluita pels triomfs, però TV3 li manté l’estatus de protagonista. Quan la notícia inclou declaracions, acostumen a ser d’Alonso independentment del seu paper esportiu. I si no hi ha prou temps a la notícia, el presentador o el locutor invariablement informen del seu paper a la cursa o bé als entrenaments. En menor mesura, també se cita Carlos Sainz Jr.

14757387874188

És una decisió informativa difícil d’entendre. Si no destaca esportivament, per què Fernando Alonso continua disposant de minuts al TN Esports? L’única explicació plausible és que els periodistes de motor el consideren un dels nostres esportistes, validant d’aquesta manera un marc de referència espanyol.

Més enllà de Fernando Alonso

El marc mental espanyol al TN Esports, tot i no ser habitual, té continuïtat en altres disciplines. Només d’aquesta manera s’explica una notícia específica sobre l’aixecadora de pes castellana Lídia Valentín o una referència a la medalla obtinguda per l’asturià Alberto Suárez als Jocs Paralímpics.

Aquest marc també ajuda, sens dubte, a donar minuts a la lesió del velocista madrileny Bruno Hortelano (i no ens referim al magnífic reportatge sobre el tractament mèdic ofert pel doctor Xavier Mir a Barcelona), a prioritzar una victòria de la càntabre Ruth Beitia per davant d’un rècord mundial o bé a esmentar el canvi d’equip ciclista del madrileny Alberto Contador (i no fer-ho, per exemple, en el cas del campió del món Peter Sagan).

Tots els exemples esmentats, però, no es poden comparar amb la continuïtat narrativa i informativa de què disposa Fernando Alonso al TN Esports. És un cas excepcional que s’arrossega des de fa uns quants anys. Els esportistes catalans que, com ell, tampoc guanyen, estan a l’expectativa.