TN Esports: Futbolitis aguda

3 minuts de lectura

TN Esports: una mirada crítica / TN Esports: on són les dones? / TN Esports: Fernando Alonso, un dels nostres

A La Fosbury vam fer una aposta ferma des del primer dia: obrir les portes a tot l’altre esport més enllà del futbol. Ho fem com a eina per desactivar l’excés de futbol als mitjans de comunicació i aportar el nostre granet de sorra a la desminorització de la resta d’esports, bona part d’ells ben arrelats al territori.

Teníem ganes de posar xifres a aquest «excés de futbol» i la mirada crítica cap al TN Esports ens ha permès fer-ho per primera vegada. Probablement ens va acabar d’animar a fer-ho aquella petita meravella dissenyada pel Guillem Albà i companyia a la darrera gala d’Aixeca el teló:

El vídeo va córrer com la pólvora sota el títol: «i si el TN fes els temes culturals com els esportius?» i des de La Fosbury miràvem de rectificar: quan diuen esportius, en realitat, diuen futbol. Perquè el tractament del futbol és un gènere en si mateix, tenint en compte la importància informativa de què gaudeix. Anem al gra. La dada concloent, en titular:

* El futbol ocupa el 68,27% del temps disponible al TN Esports

Dit d’una altra manera: tot l’altre esport, als informatius de la televisió pública, no omple ni un terç dels minuts disponibles. Són més de 9 hores de futbol en 100 TN Esports i poc més de 4 hores per a tot l’altre esport. D’aquestes 4 hores restants, la meitat se la reparteixen els 4 esports més mediàtics per a TV3: Bàsquet (43,34 minuts), Motociclisme (37,12 minuts), Fórmula 1 (21,54 minuts) i Tennis (18,43 minuts).

* El 100% de TN Esports han emès informacions sobre futbol.

 El futbol ha estat present a totes les edicions del TN Esports. De fet, en 4 ocasions ha estat l’únic esport que ha tingut presència en pantalla i en 98 casos ha estat l’esport que ha comptat amb més minuts d’emissió (les honroses excepcions: el balanç dels Jocs Olímpics i el títol de campió del món de Trial de Toni Bou). El següent esport més habitual ha estat el bàsquet, que ha comptat amb referència en el 47% de programes.

img_asantamaria_20160326-173823_imagenes_lv_terceros_xtrialmarseille2016finaletonibouworldchampion_copia-k2qg-u4188489065szd-992x558lavanguardia-web

* El 87% de TN Esports han comptat amb el futbol com a notícia d’obertura

 Per contextualitzar les dades: el futbol no ha comptat amb la disputa de cap trofeu durant el període analitzat. Tampoc amb el clàssic Barça-Madrid. En canvi, hi ha hagut dues aturades de lliga a primera divisió per als partits de seleccions. Durant aquest període hi ha hagut 3 notícies d’obertura relatives als Jocs Olímpics, 3 al trial, 3 a la fórmula 1, 3 al motociclisme i 1 al Patinatge Artístic han trencat l’ampli domini del futbol durant els darrers 50 dies.

L’olimpisme és un factor a tenir en compte: en els primers dies analitzats del TN Esports arrossegàvem el final dels Jocs de Rio. Més endavant, s’han disputat els Jocs Paralímpics. Quan hi ha hagut olimpisme en marxa, la presència del futbol al TN Esports ha tendit a decréixer. Un altre element d’interès: el TN Esports Cap de Setmana afavoreix un repartiment de temps més favorable per a tot l’altre esport pel seguiment de les competicions.

El motor, líder de tot l’altre esport

Durant els darrers 50 dies el TN Esports ha fet referència d’una quarantena d’esports. 12 d’ells, però, compten amb menys d’un minut d’atenció i 10 més no arriben als dos minuts de pantalla. Bona part d’aquests esports entren en la categoria de notícia-espectacle per tancar el bloc d’esports (beisbol, wingsuit, BMX, cursa d’obstacles, caiac extrem, salts d’aigua, esquí aquàtic…).

bmx

El motor és la segona font d’alimentació del TN Esports. En total, la suma de totes les disciplines (Motociclisme, Fórmula 1, Trial, Enduro, Ral·lis, Ral·licròs, Motociclisme freestyle, Automobilisme) és d’1 hora 22 minuts i 28 segons. La majoria d’esports compten amb menys de 3 notícies en pantalla. Alguns d’ells corresponen a un únic reportatge marca de la casa (vela, hípica, piragüisme) i molts d’altres apareixen quan hi ha títols en joc (golf, hoquei patins) o bé quan es disputa una competició en concret (Vuelta a Espanya de ciclisme, campionat del món de patinatge artístic).

El futbol, mentrestant, ens ofereix resultats en directe, prèvies, resums, entrenaments, lesions, futbol de primera, de segona i futbol internacional de forma regular. També compta amb temps suficients per mostrar-nos un partit de juvenils, una encaixada de mans (i tota la dialèctica prèvia) entre dos entrenadors a la premier league, les polèmiques derivades de la destitució d’un entrenador a la lliga espanyola, la confecció d’una placa d’un carrer, els balls de Neymar o les cançons de Leo Baptistao. Més del 65% de la informació emesa al TN Esports, concretament, correspon al futbol d’elit.

El futbol, al TN Esports, juga a una altra lliga. Per cert: les paraules troglodites de Luis Suárez dient que el futbol és cosa d’homes tenen un bona dosi de realitat per als teelespectadors del TN Esports: el futbol femení té una quota de pantalla del 0,55%.