TN Esports: una mirada crítica

1 minut de lectura

A La Fosbury tenim tendència a analitzar des d’una perspectiva crítica el periodisme esportiu. En formem part i ens en sentim responsables. A l’espai d’opinió hem provat d’aportar reflexions sobre el tractament de tot l’altre esport i fer-ho, també, en clau de gènere. Hem fet debats interns i encara tenim uns quants deures pendents com a redacció. Feia temps que teníem ganes d’estudiar amb calma el tractament del periodisme esportiu sobre els dos eixos esmentats: gènere i diversitat esportiva. I hem decidit fiscalitzar allò que tots plegats tenim al nostre abast: els TN Esports, que formen part d’uns telenotícies líders d’audiència i que són, en conseqüència, una porta d’entrada de molta gent a la informació esportiva diària.

pique-esports

Un estudi en tres parts

Hem analitzat els darrers 100 blocs d’esports del telenotícies emesos a TV3 en la modalitat del TN Migdia, TN Vespre i TN Cap de setmana. 50 dies des del 22 d’agost fins al 10 d’octubre. Una tria poc atzarosa: volíem deixar passar els Jocs Olímpics i fer l’estudi en condicions de «normalitat» informativa en l’àmbit dels esports.

Les reflexions les exposem en tres articles: en clau de gènere, sobre tot l’altre esport i sobre el marc informatiu de referència.

TN Esports: on són les dones?

TN Esports: Futbolitis aguda

TN Esports: Fernando Alonso, un dels nostres

Us convidem a llegir-los amb calma. Hi ha dades que des d’una òptica fosburiana són escandaloses. N’hi ha d’altres que ho són des de qualsevol punt de vista possible. Però la crítica no serveix de res si no va acompanyada de mesures per millorar el punt de partida actual. Mesures necessàries que esperem que sorgeixin d’una reflexió conjunta per part de lectors, teleespectadors i companys del periodisme esportiu. Bona lectura!

* En quatre ocasions el vídeo del TN penjat a la plataforma del 3alacarta no estava operatiu. Concretament, es tracta de les emissions del TN Migdia del 09/09, del 14/09 i del 02/10 i l’edició del TN Vespre del 29/09. En aquests casos, només hem comptabilitzat els clips d’esports disponibles a la mateixa plataforma.