Hi ha esdeveniments que marquen la història per ser únics, atrevits i fundadors. I res més semblant a això que l’esdevenidor Titan Tropic de ciclisme de muntanya, que del 5 al 11 de desembre s’estrena a Amèrica amb una edició a Cuba. Moltes preguntes ens assalten ara mateix. Com serà?, Quina diferència hi ha amb altres competicions celebrades de maratons amb bicicleta de muntanya (MTB)? Qui seran els representants cubans? I els catalans?
Cal recapitular per comprendre l’essència del certamen, creat el 2006 per idea de Joan Porcar, de l’empresa RPM Events. L’objectiu és provar la voluntat, esforç i sacrifici d’un ciclista en una cursa per etapes que té com a escenari el desert i les muntanyes del Marroc, seu permanent fins a la desena edició, efectuada el passat mes de maig i guanyada pel colombià Diego Alejandro Tamayo.
A poc a poc la Titan Desert s’ha establert com una de les proves més dures del món en la seva categoria, no només per la topografia del terreny, sinó també per l’estricte reglament aplicat, que estableix sortir cada etapa amb tres litres d’aigua com a mínim , una brúixola o GPS i les pròpies eines per si succeeix alguna avaria amb la bici, ja que no es permet l’auxili de mecànics durant el trajecte. Com a detall addicional, es dorm en campaments (tendes de campanya) durant els dies que duri el recorregut.
Per descomptat, els organitzadors han ajustat per a Cuba algunes coses, entre elles el límit d’inscripció a 150 corredors -han arribat a sumar més de 600 en les edicions pel continent africà-, en tant que els trams seran més curts en comparació als tradicionals. Sens dubte, la humitat i els senders frondosos del nostre paisatge prometen una aventura molt diferent a la del paisatge àrid i sec del Sàhara marroquí.
És bo aclarir que els ciclistesdel Titan Tropic faran camps a través, amb trams en els quals vorejaran la costa nord d’Artemisa i Pinar del Río i fins i tot podran trobar en la seva ruta algun poblat, per on rodaran com un visitant més, sense tancament de carrers com es realitza en les Voltes a Cuba. Almenys així està determinat al Manual consultat via Internet.
Héctor Ruiz, comissionat cubà de ciclisme, va avançar la proposta de les etapes ja col·legiades. La cursa tindrà un pròleg de 30 quilòmetres avui 5 de desembre, a la tarda, pels carrers de l’oest habanero. El 6 arrenca Havana-Las Terrazas; el 7 es cobrirà Las Terrazas-Soroa; el 8 serà Soroa-Mil Cumbres; el 9 està previst Mil Cumbres-Viñales, i el 10 finalitza amb Viñales-Cayo Jutía, després de gairebé 400 quilòmetres de pedaleig.
Els respresentants cubans seran José Mujica (monarca del Clàssic Guantánamo-l’Havana aquest any), Álvaro Soca, César Rodríguez i Yasmani Balmaseda entre els homes; mentre per les dames ho farà Olga Echenique, amb una companya pendent encara per definir. Entre els catalans hi haurà Jaume Palau, Josef Ajram, Josep Massaneda, Valentí Sanjuan, Pere Abelló. Pau Fonts, per posar alguns exemples.
Una de les particularitats o diferències amb el ciclisme de ruta que estem acostumats a veure rau en que el ciclista que no acabi una etapa té dret a sortir a la pròxima, encara que queda exclòs de la classificació general. El guannyador serà qui cobreixi el traçat en el menor temps possible. S’espera la presència de corredors amb experiència en el Tour de França o altres grans Voltes, que utilitzen aquests esdeveniments com a hobby. Així mateix, hi ha d’haver un ampli desplegament de televisió, tot i la complexitat d’aquest tipus de transmissions.
Fa només unes setmanes, Joan Porcar va declarar: “hem trobat el lloc perfecte per desenvolupar una nova gran aventura. Seguim somiant i creant nous reptes i Cuba ens brinda la seva hospitalitat, oferint-nos els seus immensos paisatges. És un luxe ser els pioners en aquest tipus d’aventura, perquè per a l’organització també ho serà“. Hi ha esdeveniments que marquen la història per ser únics, atrevits i fundadors. Queden dubtes que aquest ho sigui?
Joel Garcia, cap d’esports del Periódico Trabajadores de Cuba