El primer torneig WTA 125 català s’estrenarà el 2023 a Reus

4 minuts de lectura

Dos dels objectius diàfans de l’actual Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física liderada per Anna Caula són impulsar l’esport femení i projectar Catalunya internacionalment. Tots dos són eixos centrals del full de ruta d’aquesta legislatura i en algunes ocasions coincideixen en una mateixa aposta. És el cas, sens dubte, del naixement d’un torneig de categoria WTA 125 a Catalunya, una competició que aterrarà al principat el 2023 per primera vegada i que tindrà continuïtat en el futur. Amb el Trofeu Godó consolidat des de fa dècades com una cita rellevant del calendari tennístic internacional a Barcelona, el gran repte pendent era l’organització d’un esdeveniment professional al circuit femení de la WTA que serà una realitat d’aquí a pocs mesos.

De l’1 al 7 de maig de 2023 les instal·lacions del Club Tennis Reus Monterols acolliran la primera edició del Catalona Open WTA 125 organitzat per la Federació Catalana de Tennis amb el suport d’Esportcat, una aliança clau que remou el tennis del nostre país i que el fa créixer amb un projecte molt celebrat entre les jugadores. Aquest dimarts tennistes de referència com Aliona Bolsova, la molt en forma Marina Bassols o Rebeka Masarova han assistit a la presentació d’aquest torneig WTA 125 que comptarà amb la direcció de l’ex tennista Laura Pous i que neix amb un cartell d’inspiració gaudiniana.

La convicció dels impulsors

L’objectiu del projecte és convertir aquest torneig en un dels grans esdeveniments del tennis a Catalunya per la dimensió i el nivell esportiu de les participants. “Teníem molt clar que l’objectiu era impulsar la visibilitat de l’esport femení i generar referents per a tenir a qui voler-nos assemblar. Aquest projecte serà pioner, tindrà la màxima representativitat i se celebrarà a Catalunya”, ha explicat Anna Caula. La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física afegeix que “aquest nou torneig WTA 125 portarà a casa nostra les principals figures del tennis, amb la qual cosa projectarem l’ADN esportiu català a nivell internacional” i subratlla que aquest torneig reforça “el concepte d’esport circular, que parteix d’un gran esdeveniment per reforçar la base, les i els esportistes d’elit, els clubs i la resta d’agents del sistema esportiu”.

Jordi Tamayo, president de la Federació Catalana de Tennis, afegeix que “aquest projecte és una estratègia de la Federació. Sempre hem parlat de l’esport femení, però també de la internacionalització del tennis. Per tant, neix amb la voluntat que la Federació comenci a gestionar tornejos que ens donin visibilitat per posicionar el Tennis Català a nivell internacional”. Per la seva banda, Miguel Díaz, president de la RFET, celebra la proposta i considera que “un torneig WTA 125 són paraules majors. La campiona s’emporta pràcticament els punts d’una subcampiona d’un WTA 250. Per tant, hi haurà una participació segur que excel·lent”.

Un dels trets característics d’aquest nou torneig és que no comptarà amb una seu fixa, sinó que tindrà lloc en diferents clubs de Catalunya en cadascuna de les seves edicions per tal d’arribar a tot el territori català. El Club Tennis Reus Monterols serà l’amfitrió de la primera edició, decisió que celebra el regidor d’esports de l’Ajuntament de Reus, Josep Cuerba: “Estem molt contents que hagueu pensat en el club de la nostra ciutat. És un club que durant molts anys està fent les coses molt bé a nivell esportiu. És un reconeixement a tants anys de dedicació a aquest esport”. Aleix Villatoro, director del Consell Català de l’Esport, apunta que el fet que tornejos d’aquestes característiques se celebrin “en un club de referència fora dels clubs ordinaris de Barcelona, més habituals” ajuda a “reforçar la imatge internacional d’un país a través de l’esport”.

La Federació Catalana de Tennis nomenarà Reus com a Ciutat del Tennis Català 2023, el que suposarà que a més de l’organització del WTA 125 es realitzaran un conjunt d’activitats paral·leles durant la setmana del torneig, així com en les setmanes anteriors i posteriors a la celebració d’aquest. “Volem fer tornejos Sub12 femenins a les quatre províncies, i que les guanyadores d’aquests tornejos juguin el màster la mateixa setmana que hi ha el torneig al Reus Monterols. També tenim pensat posar en valor el que és l’esport femení i farem xerrades en aquest sentit. A més, organitzarem activitats de promoció arreu del territori català”, ha explicat Jordi Tamayo.

Les tennistes, il·lusionades

La directora d’aquest torneig és la Laura Pous, ex jugadora professional. Al llarg de la seva carrera va guanyar, entre d’altres, 20 proves del circuit internacional ITF i es va consagrar durant molts anys en el top-100. Ara vol aportar tota aquesta experiència en aquest nou projecte. “Des que em vaig retirar del circuit professional he continuat molt vinculada al tennis en diferents facetes. Ara em fa molta il·lusió ser la directora d’aquest torneig per aportar tota la meva experiència i posar-me a disposició de les jugadores per tot el que em necessitin”.

Anna Caula, amb les jugadores Bassols, Bolsova i Masarova, així com la directora Pous.

Marina Bassols ha explicat que “és de gran ajuda que hi hagi un torneig WTA 125. Viatgem moltes setmanes durant tot l’any i estar a prop de casa ens permet que amics i familiars ens puguin venir a veure i ens sentim molt bé. Això ens fa treure el màxim nivell i ens ajuda a continuar millorant”. Rebeka Masarova, en la mateixa línia, ha dit que “un torneig WTA 125 són paraules majors” i ha agraït a totes les institucions “per donar-nos aquesta oportunitat”. Per últim, Aliona Bolsova també ha donat les gràcies a la Federació i a la Generalitat de Catalunya per organitzar tornejos “a prop de casa” i que impulsen el tennis femení.

El torneig compta també amb la col·laboració de la Real Federación Española de Tennis, la WTA, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus.