Marta Galimany, amb un peu a París 2024

1 minut de lectura

La fondista vallenca, que va batre el rècord estatal de marató fa uns dies a València, compleix els requisits imposats per la World Athletics i té molt encarada la seva classificació pels JJOO de París 2024

Marta Galimany té la marca mínima per a participar en la marató dels Jocs Olímpics de París de 2024. El temps de dues hores, 26 minuts i 14 segons que va aconseguir el 4 de desembre a València va significar un nou rècord estatal -l’anterior d’Ana Isabel Alonso, 2.26:51h, datava de 1995- i a més compleix amb els exigents paràmetres que dimarts va donar a conèixer la World Athletics per a poder participar en la propera cita olímpica a la capital francesa.

La marca personal de Galimany està per sota dels 2.26:50 h fixats per la Federació Internacional d’Atletisme per a la marató femenina i a més figura dins del període de temps establert per a obtenir la mínima que va des de l’1 de novembre de 2022 al 30 d’abril de 2024. Cal puntualitzar, però, que la seva plaça no està assegurada al 100%, ja que si hi ha més de tres espanyoles amb mínima quan arribi el moment Galimany podria quedar fora de París 2024… però no sembla fàcil que això succeeixi i la vallenca ho té molt de cara. Si es classifiqués, participaria en els seus segons Jocs Olímpics després d’acabar a la posició 37º a la marató de Tòquio 2020.


La mínima olímpica s’ha endurit força en la marató femenina respecte a la marca exigida per a estar als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 que va ser de 2.29:30 h, 2 minuts i 40 segons per sobre de la marca que es demana per a la cita de 2024. Les marques de participació directa són mínimes dignes de medallistes, aquesta mesura s’aplica perquè la World Athletics vol que la meitat dels atletes es classifiquin per rànquing i per això ha establert les marques tan exigents. A més de Galimany, també compten amb la mínima olímpica Tariku Novals, Ayad Lamdassen i Abdelaziz Merzoughi que també la van aconseguir a la marató de València, una cursa que ara es demostra que va ser de molt nivell.

Imatge de portada: @marta_galimany