Denis Shapovalov ja és famós. Sí, als seus 17 anys, és tennista però no ha guanyat cap títol important. No és una estrella però aquesta setmana aquest canadenc, nascut a Tel Aviv, ha estat el protagonista d’un dels vídeos més virals en relació a l’esport dels últims temps. Salvant la final de la Superbowl amb Lady Gaga al capdavant.
Aquest cap de setmana, Canadà disputava la seva eliminatòria de Copa Davis contra Gran Bretanya a Ottawa. Shapovalov jugava contra Kyle Edmund i portava dos sets perdent i 2 a 1 perdent el tercer. Desesperat. Cansat. Enfonsat. Si el jove canadenc perdia l’eliminatòria contra els britànics quedaria 2 a 2 i per tant, hi havia moltes possibilitat de quedar noquejats, més que res, perquè els britànics van ser els campions de 2015. Si Canadà perdia es podia veure abocat a jugar una repesca per evitar el descens. Pressió. Molta pressió. Gairebé 8.000 persones cantant el seu nom, animant-lo.
Una bola fàcil se li acosta, colpeja de revés i el tir marxa més enllà de la línia lateral. Shapovalov falla. Pres per la ràbia, el jove canadenc agafa una pilota de la butxaca i la llança amb tota les seves forces cap al no res. I la pilota va a la cara de l’àrbitre, Arnaud Gabas, que seia a les altures dirigint el partit. L’àrbitre francès queda mig estabornit i amb la mà a la cara. S’intenta refer però no pot i decideix suspendre el partit i finalment pren una decisió: Denis Shapovalov queda desqualificat. Punt per Gran Bretanya.
https://www.youtube.com/watch?v=jd0hEF3XOfs
Canadà quedava eliminada però tot i la resignació, ningú va sortir a defensar el jove tennista canadenc que es cobria el cap amb una tovallola conscient del seu error. Avergonyit. “El meu comportament és inacceptable” declarava Shapovalov als mitjans. “Em sento fatal per deixar el meu equip i al meu país tirat per un acte que no hauria d’haver fet mai” es lamentava. I tenia raó.
El respecte a l’àrbitre és sagrat
Potser la situació, els nervis o la inexperiència van fer que no parlés de l’estat de salut de l’àrbitre, que en el fons, és el més important. Però sens dubte aquesta situació, aquest vídeo viral ja a totes les xarxes, hauria de fer reflexionar a més d’un seguidor d’algun esport que no mencionaré. Tot i la seva joventut, Shapovalov no reacciona amb violència contra el col·legiat. No s’hi encara com podem veure en qualsevol partit d’alguns esports. Lluny de protestar, els canadencs varen reconèixer l’error del seu jugador i es varen resignar. Tot i la seva incredulitat no varen muntar un número pressionant l’àrbitre. Un error individual perjudica tot l’equip. Així és l’esport col·lectiu.
Aquest acte s’uneix al de ja molts esports on es respecta l’àrbitre. Aquests dies tenim el Sis Nacions, torneig més emblemàtic d’un esport on els col·legiats conversen amb els jugadors, els hi expliquen el perquè de les seves decisions. Poden parlar, però els equips accepten el que diu l’àrbitre. I els aficionats també. El tennis, el rugbi, futbol americà, golf, són alguns dels exemples on és possible conviure amb els errors humans sense que es munti un escàndol majúscul. Sabem que en altres esports això no passa. Que l’error de Shapovalov sigui una lliçó, no només per ell que té 17 anys, sinó per tots els esportistes i com no, els aficionats. El respecte a l’àrbitre és sagrat. Sense ells, tampoc hi ha esport.