Avui es decideix el Campió del Mon d’Snooker 2016

5 minuts de lectura

L’Snooker tindrà nou campió. I és que avui l’anglès Mark Selby (número 1 del mon) i el xinès Ding Junhui (nº 17), que també és el primer asiàtic en arribar a la final d’un campionat del mon d’Snooker, jugaran (estan jugant, de fet) la final del campionat del món al millor de 35 frames en 4 sessions al The Crucible Theatre de Sheffield, Anglaterra.

Potser tot això us sona a xinès (valgui la redundància) i el que us esteu preguntant és: ‘I què és l’Snooker?’.

Doncs l’Snooker és la modalitat més professionalitzada del billar. Es juga en unes taules immenses de 2 metres per 4, amb 22 boles. 15 boles vermelles (1 punt), una bola groga (2 punts), una bola verda (3 punts), una bola marró (4 punts), una bola blava (5 punts), una bola rosa (6 punts), una bola negra (7 punts) i la bola blanca que, com en gairebé tots els jocs de billar és l’única que els jugadors poden tocar amb el tac. La disposició de les boles, a l’inici de la partida (o frame), és la que podeu veure en la imatge.

2000px-Snooker_table_drawing_2.svg

La sacada inicial es fa amb la bola blanca dins el semicercle i les normes diuen que ha de tocar una bola vermella i tornar darrera de la línia blanca. A partir d’aquí comença el joc. L’objectiu inicial és ficar les boles vermelles. I per cada bola vermella que fiques, has de ficar una bola de color. Com és habitual, si fiques bola, repeteixes torn. Si falles, el torn passa al rival. Les boles vermelles una vegada al forat, es queden al forat. Les boles de color, mentre encara quedin vermelles, una vegada ficades tornen al seu punt inicial. Així, es va combinant vermella-color, vermella-color, … fins que no queden vermelles.

Després toca ficar les boles de color en ordre de puntuació ascendent (groga – verda – marró – blava – rosa – negra) fins que la taula queda buida. I, com és lògic, qui tingui més punts guanya el ‘frame’. No sempre, però, es buida la taula. En funció de les boles que quedin i l’avantatge que tingui un jugador quan falla un tir, la remuntada pot ser impossible i, llavors, no es juga el frame fins al final. Per això sol haver-hi un rètol sobreimprès a la pantalla que posa, per exemple: “45 points ahead – 55 points remaining”. Quan el primer número supera el segon, en cas de canvi de torn es sol concedir el frame.

Hi ha un altre concepte molt valorat en el mon de l’snooker, i són les entrades o ‘breaks’. Un ‘break’ és la puntuació que fas en un torn, sense cedir en cap moment el torn al rival, es a dir, sense fallar cap tir. La puntuació màxima que es pot fer en una entrada són 147 punts*. 15 combinacions de vermella+negra (15*8=120) més els 27 punts de totes les boles de color en ordre. Per tant, 36 tirs seguits ficant bola. I per difícil que sembli, i ho és molt, és relativament habitual de veure-ho. De tota manera, un break de més de 100 punts ja es considera molt bo. Un frame pot durar, en funció de la situació de les boles i lo encertats que estiguin els jugadors tant a l’atac com en la defensa, des d’uns 5 minuts fins a més d’una hora. El temps mitjà es podria situar a l’entorn dels 20 minuts.

  • Break màxim de Ronnie O’Sullivan durant un campionat del mon. Ronnie (encara en actiu) és una llegenda pels seus títols: 5 campionats del mon i 25 títols de ranking, però també pel seu joc ràpid i agressiu. També és el jugador que més vegades ha aconseguit un break màxim (13). En aquest vídeo podeu veure el frame màxim més ràpid de la història: 

https://www.youtube.com/watch?v=bpeBugHSCnU

Ara que ja sabem de què parlem, tornem a centrar-nos en el Campionat del Mon que s’està disputant. Des de 1977, el Campionat del Mon es juga al teatre Crucible de Sheffield, i el disputen els 32 millors jugadors del ranking de l’any. I perquè ens en fem una idea, ja s’estan esgotant les entrades… de l’any que ve!

Tot i que durant els últims anys, l’snooker està creixent molt a l’Àsia, els grans dominadors són i han estat els britànics. Anglesos, gal·lesos, escocesos, nord-irlandesos i irlandesos. Comptant Ding Junhui, només hi ha 4 jugadors no britànics que hagin disputat una final del Campionat del Mon (1 canadenc, 1 australià, 1 sud-africà i, com ja hem dit, 1 xinès).

World Championship final

El Campionat del Mon d’Snooker reparteix uns premis suculents: 330.000 lliures per al guanyador (uns 420.000€), 137.500£ per al segon (uns 175.000€), 66.000£ per als semifinalistes (uns 84.000€) i 10.000£ per a qui faci el break màxim del torneig.

Els partits es disputen a una quantitat determinada de ‘frames’ i, per tant, no tenen una durada determinada. La primera ronda es juga al millor de 19 frames, la segona de 25, els quarts de final també a 25, les semifinals a 33 i la final al millor de 35 frames.

Després d’un campionat ple de sorpreses, començant per l’eliminació d’Stuart Bingham, campió de 2015, en primera ronda; i de grans partits com el que van disputar Barry Hawkins i Ronnie O’Sullivan en segona ronda, que es va decidir a l’últim frame amb victòria pel primer (13-12) i que ja és considerat un dels millors partits mai vistos al Crucible Theatre, han arribat a la final els ja esmentats Mark Selby i Ding Junhui.

Mark Selby

Mark Selby, tot i ser el màxim favorit (Nº 1 en el rànking de l’any i cap de sèrie nº2) ha tingut un camí complicat pel torneig i ha patit molt sobretot en segona ronda contra Sam Baird (11-13) i a les semifinals contra el jugador de Hong-Kong Marco Fu (15-17). Per la seva banda, el jugador xinès ha tingut un camí més plàcid tot i creuar-se amb jugadors de millor ranking que ell, sobretot Judd Trump en segona ronda, nº5.

La final es disputa en 4 sessions. Diumenge a la tarda es juguen 8 frames, amb un descans després del quart. Diumenge al vespre, 9 frames. També amb un descans. Dilluns a la tarda, 8 frames. I dilluns al vespre, els que facin falta fins que algú arribi a 18 frames guanyats.

La primera sessió la va dominar àmpliament Mark Selby i va acabar amb un 2-6 al seu favor, però durant la segona, Ding va remuntar i va situar el marcador en 7-10.

Si voleu veure com es desenvolupen les sessions d’avui, haureu de sintonitzar Eurosport aquesta tarda a les 3 (3a sessió de la final) i a les 8 (última sessió).

Mark Selby (esquerra) i Ding Junghui (dreta) es donen la ma abans de començar la final per la copa de Campió del Mon. El que està al centre de la imatge és l’àrbitre de la final.
Mark Selby (esquerra) i Ding Junhui (dreta) es donen la ma abans de començar la final per la copa de Campió del Mon. El que està al centre de la imatge és l’àrbitre de la final.