Els Oscars premien el projecte d’apoderament femení Skateistan

1 minut de lectura
La cerimònia dels Oscars ha tornat a premiar el vincle entre cinema i esport.

La gala més important del món del cinema ja fa una pila d’anys que es rendeix a la potència de les històries esportives caçades per la càmera. Un dels darrers exemples el vam viure fa només dos anys amb l’estatueta al millor curt d’animació al film “Dear Basketball” del malaurat Kobe Bryant. En molts altres casos l’esport ha sigut protagonista d’un dels grans premis de la nit, del leitmotiv del film o d’una actuació memorable (especialment, cal dir-ho, vinculada al món de la boxa).

L’edició 2020 dels premis Oscar han reconegut el treball de Carol Dysinger, que s’ha endut l’estatueta al millor curt documental per la pel·lícula “Learning to Skateboard in a War zone (If You’re a Girl)”. El cert és que aquest curtmetratge s’explica ja des del títol i ressegueix un projecte a l’Afganistan per ensenyar la pràctica de l’skate a les nenes i joves del país com un mètode d’apoderament potentíssim. El film ressegueix les passes d’Skateistan, una proposta consolidada ja en diferents països i que capgira el rol de les dones en una societat patriarcal.

El treball de Dysinger es fixa explícitament en el projecte d’Skateistan establert a Kabul i més enllà del context sobre l’Afganistan, el curt documental aporta el punt de vista de les joves protagonistes que han comptat amb el seguiment de les càmeres durant un any. Nenes que han trobat en l’skate una via d’alliberament tan imprevista com enriquidora en un film que es fixa també en el seu dia a dia educatiu. La directora, en el seu discurs d’agraïment, ha agraït el paper dels educadors vinculats al projecte que batega al país asiàtic: “Els mestres són el cor del món”.

Tràiler del millor curt documental a la cerimònia dels Premis Oscar 2020