Aquest diumenge 23 d’abril celebrem la diada de Sant Jordi i com cada any a la Fosbury unim lletres i esport
Després d’un Sant Jordi 2022 passat per aigua i amb fortes ratxes de vent que van fer volar roses, llibres i paradetes encarem la Diada d’enguany amb una predicció meteorològica molt més engrescadora. Des de fa setmanes hem deixat les jaquetes d’hivern a l’armari i hem abraçat amb un somriure aquest bon temps que anima a sortir de casa per suar una mica la cansalada. A la Fosbury, un any més, us deixem un llistat de llibres que tenen l’esport com a fil conductor. Aquí teniu, doncs, novetats per aquest Sant Jordi 2023.
1- Gambada a gambada: L’alegria de córrer
Columna Edicions
Miquel Pucurull i Fontova
Es tracta d’un compendi de relats escrits per algú ha fet de la seva afició a córrer —accentuada després de la jubilació— una forma de vida. Hi trobareu recomanacions, vivències, consells per mantenir-se en forma, reflexions sobre com afrontar el pas dels anys, records de gestes mítiques, consideracions sobre l’avenç de les dones en el món de l’esport, aspectes de les maratons i altres curses i sobretot, el desig de transmetre que a qualsevol edat, molt especialment a la madura, l’exercici físic és un passaport extraordinari per viure millor. Ho explica un bon amic de la Fosbury, en plena forma.
2- Aliades: Les nenes de Xatila desafien les regles del joc
Ara llibres
Txell Feixas Torras
Quan un equip de bàsquet et pot salvar la vida: les nenes de Xatila es juguen el seu destí. Fins i tot enmig de la foscor, en un dels llocs més durs del planeta, s’hi poden obrir escletxes d’esperança que transformen vides per sempre. Al camp de refugiats de Xatila, al Líban, la llum va entrar amb en Majdi. Aquest pintor de façanes palestí va formar un equip de bàsquet femení per apartar les nenes d’un destí dramàtic que sovint comença amb un matrimoni infantil i acaba en una espiral de maltractaments, drogues i crims d’honor.
Txell Feixas va ser testimoni dels primers passos de l’equip i una dècada més tard de la seva creació torna al camp per retrobar-se amb en Majdi i les jugadores. A través del bàsquet, l’entrenador volia salvar la seva filla d’un abisme a tocar. Veurem si la Razan es va deixar rescatar pel seu pare i també resseguirem els camins vitals que han traçat les seves companyes. Totes elles enfrontades al pitjor equip rival: el de les violències masclistes. Un dels títols indispensables d’aquest Sant Jordi 2023.
3- L’última victòria de l’URSS: Històries fascinants de l’esport soviètic, des de la Revolució fins a Barcelona 92
Ara Llibres
Manel Alías
Un treball periodístic apassionant que ens revela les claus del mètode soviètic per generar esportistes d’elit que han admirat el món. El lideratge total en l’esport va ser un dels grans objectius que es va traçar l’URSS per marcar múscul davant del món. El periodista Manel Alías, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou durant molts anys, s’endinsa aquest cop en la història per narrar-nos les claus d’unes gestes que han marcat una època. Des dels inicis de la Revolució Russa —quan van renunciar als Jocs Olímpics per considerar-los una pràctica burgesa— fins a la primera posició en el medaller de Barcelona 92 —tot i celebrar-se els Jocs quan el seu país ja s’havia desintegrat—, assistim a tot un seguit d’anècdotes i vivències prodigioses que palesen l’esforç soviètic per assolir l’hegemonia mundial en l’àmbit esportiu.
Medallistes de rècord entrenats des d’infants per excel·lir en les seves disciplines i ser els millors van esdevenir peces clau d’una maquinària descomunal com mai havia existit i segurament no tornarà a existir, malgrat que l’ombra de la Unió Soviètica segueix pesant en l’ànsia de grandesa de Vladímir Putin. Manel Alías n’ha recollit testimonis excepcionals, convençuts encara avui que va ser el sistema desenvolupat pel règim comunista el que els va convertir en campions, i ens comparteix en aquest nou llibre les seves històries apassionants amb l’estil directe, proper i humà que el distingeix.
4- Triomfador
Males Herbes
Joan Jordi Miralles
5- Relats muntanyencs de joventut
Cossetània
Josep Maria Torras Homet
Edició a cura d’Òscar i Albert Masó
Josep Maria Torras Homet va ser un dels escaladors catalans més prolífics sorgits de la generació de joves que es van iniciar en el muntanyisme a l’inici de la postguerra. El seu llegat és immens. Però Torras no només va anar a la muntanya, sinó que va fer centenars, potser milers, d’anotacions, escrits, llistats, estadístiques, croquis i mapes de les seves activitats. Com a gran comunicador i divulgador que va ser, va publicar molts articles en revistes i butlletins d’entitats excursionistes i va col·laborar en diversos llibres, però mancava la seva autoria d’un llibre. És per això que com a homenatge a la seva figura s’ofereix la present obra, la qual es compon d’un recull de relats muntanyencs escrits per Torras mateix entre els anys 1941 i 1956 i agrupats en quatre especialitats muntanyenques (excursionisme, escalada, espeleologia i esquí) de forma cronològica.
Aquests escrits permeten conèixer de primera mà les seves vivències muntanyenques de joventut i, alhora, són un reflex de la societat que li va tocar viure, fonamentada en la família, la religió i la dictadura. La coordinació del llibre ha estat realitzada pels muntanyencs i sabadellencs Òscar i Albert Masó.
6- Lluita pel que vols i estima el que tens
Cossetània
Pau Capell
“He decidit escriure Lluita pel que vols i estima el que tens perquè tenia ganes de plasmar el que portem a dins els esportistes professionals i poder, així, aprofundir més en el que som que no pas en el que fem”. Pau Capell és esportista professional de curses de muntanya, tres vegades campió de la Copa del Món d’ultratrails Ultra Trail World Tour (2018, 2019 i 2021) i guanyador de l’Ultra Trail del Mont Blanc (2019). Amb aquest relat, Capell mostra la seva part més personal i explica com ha aconseguit el seu somni esportiu, però també parla dels entrebancs que ha hagut d’anar superant.
7- Història del Barça de Bàsquet (1926-1940)
Editorial Base
Francesc Fernandez
Els inicis de la història del basquetbol blaugrana, una secció emergent que va haver de superar tota mena de dificultats fins a arribar, amb el temps, a la màxima esplendor.
L’any 1926, quan es va fundar la secció de bàsquet del FC Barcelona, les coses eren molt diferents a com són ara: jugadors amateurs, camps en males condicions, pilotes pesants i un joc sovint brusc i violent. A més, el Barça no era un dels grans, sempre superat pel Patrie, el Laietà o un ascendent Espanyol. Són anys d’adversitats, d’il·lusions truncades, d’«aquest any, sí», però al final tampoc. Res de nou per als culers, acostumats a lluitar contra tota mena d’elements, sempre amb l’esperança que vindran temps millors. I arribaran, però no encara en aquest període en què el FC Barcelona va posar els fonaments del que, amb els anys, serà una secció que lluitarà per tots els títols.
8- El Gran Llibre del Bàsquet
Edebé
Jaime Valero
9- Córrer i competir per pensar i viure
Aquest és un llibre reflexiu i ple de filosofia d’algú que ha gaudit de l’èxit però també ha hagut de fer front al fracàs. Un llibre sobre competir i créixer, sobre l’èxit i el fracàs, les expectatives i la realitat, i sobre què vol dir deixar enrere el fet de ser una jove promesa per passar a ser una vella glòria. Tot això en el marc de les curses d’alta muntanya més espectaculars del món i amb una profunditat i habilitat narratives extraordinàries.
10- Gran Enciclopèdia del Barça
Blackie Books
La Sotana: Joel Díaz, Manel Vidal, Magí García, Andreu Juanola i Enric Gusó
El millor club del món com mai no te l’han explicat. Aquest llibre és una extensa enciclopèdia de més de 400 pàgines, amb il·lustracions, que reuneix totes les personalitats i els conceptes claus de la història del Futbol Club Barcelona, futbol i seccions. Des de Gamper fins a Alexia Putellas, passant per Stoichkov, Cruyff, Amunike o Jordi Culé.
Acompanyades d’unes il·lustracions de primera els lector podran llegir les entrades de Guardiola, Laporta, Valors, Palanques, Ronaldinho, Xavineta, Toia, Dream Team, Prosinecki, Epi, Roberto Dueñas, Nuñisme, Catalanisme o Messi, entre moltes d’altres sempre amb el toc d’humor àcid del mediàtic podcast català. El que escriuen, va a missa. Té tots els números de ser un dels més venuts de Sant Jordi 2023.
11- Patina
Sembra Llibres
La Patina, o Patty, és la més ràpida de l’equip d’atletisme. No li agrada perdre perquè ja ha perdut massa: el seu pare va morir i la seva mare es va quedar sense cames per culpa de la diabetis. Ara la Patty també corre per ella. Com que la mare no les pot cuidar, la Patty i la seva germana han hagut d’anar a viure amb el seu oncle i la seva parella, que les han canviades a una escola privada i comproven de primera mà el que és un xoc de classes. L’entrenador la tria per a liderar l’equip de relleus i no podrà guanyar tota sola. A mesura que augmenta la pressió, la seva actitud empitjora. Serà capaç d’acabar la cursa de la seva vida?
Amb l’empatia i la ironia que l’ha convertit en un dels autors per a joves de més prestigi dels Estats Units, Jason Reynolds ens encisa amb una protagonista adorable. Una adolescent que fa malabars amb totes les responsabilitats de l’escola, la família i les extraescolars, així com el dolor íntim que l’obliga a tirar endavant. Considerat com un dels millors llibres de joves de l’any pel New York Times, School Library Journal o les biblioteques públiques de Chicago i Los Angeles, aquest segon llibre de la multipremiada sèrie Track ens parla de classisme i racisme amb la lluminosa història d’una jove corredora que busca la pròpia pau mentre aprèn a treballar en equip.
12- Superheroïnes de l’esport… amb poders com els teus
Ara llibres
Escrit per Laia Tudel Prades, Marta Ramon Gorina, Maria Fernández Vidal, Sònia Gelmà, Gemma Herrero, Marta Carreras, Anaïs Martí Herrero, Elena de Diego, Helena Condis i Laia Bonals. Les autores ens porten deu contes plens de valors sobre les nostres superheroïnes de l’esport que poden triomfar aquest Sant Jordi 2023.
Deu dones periodistes escriuen sobre deu dones esportistes: Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Ona Carbonell, Queralt Castellet, Laia Sanz, Anni Espar, Kaba Gassama, Laia Palau, Núria Picas i Paula Badosa). Deu il·lustradores posen els dibuixos a un llibre que han fet entre totes, un llibre per animar les nenes i els nens a fer esport. Relats per fer arribar a qui els llegeixi que les nenes, les noies i les dones no ténen sostre.
13- Dones, esport i vida
Col·lecció Valorus
Josep Guardiola
Aquest llibre pretén fer visible i posar en valor les dones esportistes del nostre país, que a través del seu esforç i dedicació han excel·lit en diverses i molt variades disciplines esportives. Cadascuna d’elles, de llocs diferents del país, porta a les espatlles la seva pròpia història que expliquen en aquestes pàgines amb sinceritat, reflexió i una gran càrrega de respecte cap a totes i cadascuna de les protagonistes. Elles han trencat barreres per poder sostenir la seva projecció en l’esport d’elit, amb el que això suposa, i amb l’afegitó de ser dones, en una societat que no acaba d’abandonar la seva històrica rèmora masclista i un àmbit de la societat, l’esportiu, altament masculinitzat.
14- El vuitè cel: Manaslu, tardor del 2012
Tushita Edicions
Bernat Gasull i Roig
«Tot seguit va sentir una fuetada i com la massa d’aire que precedia la llau l’aixecava, a ell i a tota la tenda, i el feia volar per damunt del pendent de la muntanya. Va començar a botar ben bé 300 metres per sobre d’uns seracs i balços de glaç. Després va sentir la caiguda i tot seguit com l’atrapava la llau. De cop i volta es va trobar enmig d’una immensa onada d’engru-nadissa de neu que l’empenyia muntanya avall […].»
El setembre del 2012 un accident a la muntanya del Manaslu (8.163 m), al Nepal, va colpir el món de l’alpinisme. Hi van perdre la vida onze muntanyencs i més de trenta en van resultar ferits. Entre els alpinistes morts hi havia autèntics referents internacionals de l’alta muntanya i també un català, Martí Gasull i Roig, un conegut activista i lluitador en favor de la llengua i cultura catalanes.
Més enllà d’un relat d’aquells esdeveniments, aquesta és, també, la història de les darreres expedicions d’en Martí abans d’encarar la muntanya del Manaslu; la història d’algú que vivia amb intensitat la muntanya i l’amor pel país i la llengua.