Orlando Duque és la icona dels salts d’aigua de gran envergadura. Aquells en què els saltadors han d’entrar amb els peus a l’aigua per l’enorme velocitat que agafen des d’una plataforma, roca o suport alternatiu. La imatge del seu cabell recollit en una cua és un clàssic de les competicions i el colombià és la millor carta de presentació per a un esport en clar creixement i que amb pocs anys ha passat del no res al professionalisme, i a formar part dels campionats del món de la FINA amb naturalitat.
L’espectacle és immens i de ben segur que més aviat que tard aquesta disciplina acabarà formant part del programa olímpic que vol atraure públic jove i disciplines capaces de captivar a qualsevol persona que se les miri.
Fa pràcticament dues dècades que Orlando Duque és conegut en el món dels salts d’aigua. Guanyador de 13 títols mundials, també compta amb 9 victòries a les Red Bull Cliff Diving World Series (la darrera d’elles, amb 42 anys, el 2017 a les Açores), amb dues victòries a la copa del món de la FINA, un títol mundial FINA assolit el 2013 a Barcelona i amb 2 rècords Guinness. El palmarès impressiona però no explica els motius de la seva popularitat. Si Orlando Duque s’ha convertit en una icona mundial dels salts d’aigua és, precisament, perquè ha portat aquesta disciplina a un nou horitzó amb multitud de reptes impressionants al seu sarró.
Feia molt temps, però, que somiava en trepitjar l’únic continent que li mancava: l’Antàrtida. En la terra del gel Orlando Duque volia aconseguir una nova gesta i dur a terme un gran salt de més de 20 metres des d’un iceberg. Dit i fet, aquest colombià de 43 anys ha trobat un espai prou gran a la seva agenda per dur a terme una expedició que ara podem gaudir en forma de vídeo curt:
Per poder complir el seu somni Duque va començar el projecte el 5 de gener. L’inici del viatge des de Cali (Colòmbia) en direcció a Punta Arenas, on va iniciar una expedició que el va tenir ocupat durant un mes amb científics del seu país en un vaixell d’un centenar de persones disposades a trobar l’iceberg gegant idoni per al repte del saltador. Un cop localitzat, un equip amb doctors, infermers, submarinistes, fotògrafs, càmeres i la seva dona va apropar-s’hi per acompanyar-lo en el repte. Vestit amb un neoprè de set mil·límetres, Duque va agafar grampons i piolets per escalar la massa de gel fins a la plataforma natural de salt, a uns 20 metres d’alçada sobre el nivell del mar:
Amb unes temperatures gèlides a l’aigua (0,7 graus), Duque va completar el salt en tres ocasions diferents en un projecte que també pretenia llançar un missatge d’alerta sobre l’impacte de l’activitat humana sobre el planeta: “La gent ha de tenir més consciència. Hem de reduir el nostre consum de petroli i plàstics per conservar llocs tan especials com l’Antàrtida“.
Els altres reptes sonats d’Orlando Duque
Amb un viatge a l’Àrtic entre cella i cella després de l’èxit de l’aventura d’aquest 2018, Duque vol seguir ampliant la seva nòmina de reptes que han viscut moments de gran impacte mediàtic al llarg de la seva carrera lluny dels èxits aconseguits en competició. Probablement una de les imatges més clàssiques la va regalar fa cinc anys, el 2013, saltant des d’un helicòpter al costat de l’estàtua de la llibertat en una acció promocional dels salts d’aigua a Nova York:
En d’altres ocasions, és la plenitud del viatge el que ofereix descobertes d’espais pràcticament desconeguts per als habitants locals. Un bon exemple pot ser el seu viatge a Croàcia dut a terme el 2015 saltant des de penya-segats a tocar de l’aigua certament impressionants:
Aquesta setmana Orlando Duque torna a la competició que va ajudar a fer néixer i que sens dubte ha contribuït a consolidar amb el seu talent esportiu pels clavados. Els EUA acullen la primera prova del Red Bull Cliff Diving d’enguany i el colombià tornarà a lluitar pel podi davant rivals 20 anys més joves que ell.