Stefi Troguet fa el cim del Denali

2 minuts de lectura
La jove esportista andorrana ha dut a terme la segona expedició d’aquest 2018 a un cim de més de 6.000 metres. En aquesta ocasió, amb èxit final.

Stefi Troguet ja fa uns quants anys que és una cara coneguda dels esports d’hivern. Fa 10 anys era una de les promeses del planter de l’esquí alpí andorrà, encadenant tres temporades en categories inferiors competint en campionats de tota mena als Pirineus. Més endavant va apostar per la conducció sobre gel com a integrant de les sempre espectaculars G-Series. I fa relativament poc va començar a endinsar-se en l’alpinisme de forma més metòdica, acumulant cims cada cop més complexos als seus peus i compaginant la seva passió explotant el seu talent tècnic, també, des del programa Temps de Neu de TV3. Tres dies després de celebrar el seu 26è aniversari, Troguet ha fet cim a la muntanya més alta de l’Amèrica del Nord.

Allà on Josep Antoni Pujante va completar el repte de pujar els 7 cims més alts de cada continent i convertir-se en el primer català en aconseguir una fita que més endavant han perseguit altres noms il·lustres de l’alpinisme de casa nostra, Stefi Troguet ha assolit un nou repte que tenia marcat des de feia temps en el seu calendari per a aquest mes de maig.

Stefi Troguet, en una estada recent als Alps / Stefi Troguet
Stefi Troguet, en una estada recent als Alps / Stefi Troguet

El Denali és el pic més alt de la serralada d’Alaska. Amb 6.194 metres d’altitud, és conegut per l’enorme desnivell que han d’afrontar els escaladors per accedir fins al cim (4.000 metres aproximadament, 300 metres més que l’Everest) i pel fred intens degut a la seva proximitat amb el cercle polar àrtic. De fet, és el cim de més de 6.000 metres que està més a prop dels pols del planeta, un element que l’equipara amb cims més alts per les condicions similars que es poden trobar els alpinistes quan el pugen. A casa nostra hi ha un munt d’alpinistes que l’han completat amb èxit. Entre els de més renom, en els darrers anys, l’aventurer Albert Bosch, Kilian Jornet (que va batre el rècord de l’ascens) o l’andorrà Domi Trastoy, que aquesta mateixa primavera ha fet un nou 8.000 a l’Himàlaia.

En els darrers anys Stefi Troguet ha ascendit el Cervínia (4.478 metres), el Monte Roso (4.634), el Kilimanjaro (5.895) i l’Elbrus (5.642) abans d’apujar el llistó aquest 2018. Fa uns mesos va compartir aventura amb el veterà Oscar Cadiach a l’Aconcagua, però el mal temps va impossibilitat l’èxit de l’expedició. Una experiència amb un mestratge de luxe per a una esquiadora que apunta a l’Himàlaia en els propers anys.

El Denali, completat amb èxit

Abans, però, vol anar pas a pas i el Denali era una magnífic test per provar-se en l’ascensió més dura feta fins ara. Després de viatjar fa un parell de setmanes a Alaska, Stefi Troguet ha esperat que les condicions milloressin per fer l’atac al cim.

Lalpinista andorrana, fa uns dies, en la seva arribada a Alaska / Stefi Troguet
L’alpinista andorrana, fa uns dies, en la seva arribada a Alaska / Stefi Troguet

Amb dos nits al camp avançat (5.220 metres), finalment aquest dilluns Troguet va fer l’atac al cim, assolit amb èxit: “Mont Denali assolit! El pic més alt de l’Amèrica del Nord. Després d’una ascensió amb molt de fred i vent, un cim perfectament assolellat!“. Una meravellosa manera de celebrar el 26è aniversari abans de pensar i preparar nous reptes per als mesos que s’apropen.

Sabies que… el Mont Denali és el Mont McKinley? El 2015 Alaska va oficialitzar el canvi de nom de la muntanya per respectar el llenguatge dels Dena’ina i deixar enrere el nom oficial vigent des de 1.897 que honorava al president dels Estats Units, William McKinley.