La gesta (quasi) única de Kamil Stoch

2 minuts de lectura
El Torneig dels Quatre Trampolins de salt d’esquí ha tornat a ser un dels protagonistes esportius de les festes nadalenques.

Sobretot, el dia de Cap d’Any, quan els presentadors de la part esportiva dels telenotícies s’esforcen per pronunciar correctament totes les síl·labes de Garmisch-Partenkirchen, l’estació alemanya que acull la segona de les quatre proves que conformen aquest torneig.

Més enllà d’acaparar l’actualitat esportiva en un dia amb molt poca informació en la matèria, enguany el Torneig dels Quatre Trampolins ha estat notícia per l’aclaparadora victòria del polonès Kamil Stoch, que ha aconseguit vèncer en cadascuna de les quatre proves del campionat: Obertsdorf, Garmisch-Partenkirche, Innsbruck i Bischofshofen. En 66 edicions d’aquest prestigiós torneig, el pòquer de Stoch és tan sols la segona vegada que s’ha aconseguit.

15150818568621

El primer, i fins ara únic en fer-ho, havia estat l’alemany Sven Hannawald el 2002, que tot i aquesta victòria mai va ser capaç de guanyar la classificació general de la Copa del Món. Sí que va aconseguir dos Campionats del Món consecutius, el 2000 i el 2002.

Stoch, una estrella de l’esport polonès

Així doncs, Stoch, que ja havia guanyat el Torneig dels Quatre Trampolins l’any passat, repeteix ara el títol però amb una victòria immaculada. El polonès, recentment escollit millor esportista del seu país del 2017, no és cap debutant en aquest complicat esport, sinó que té ja una llarga experiència als seus 30 anys. És nascut a Zakopane, localitat polonesa famosa precisament pels esports d’hivern i seu anualment d’una de les proves de la Copa del Món de salt d’esquí.

Stoch va debutar de molt jove durant la temporada 2003/04 en la seva primera prova en una Copa del Món, a Zakopane, lògicament. Des de llavors, va anar creixent molt a poc a poc fins que la temporada 2010/11 va obtenir els primers triomfs. La temporada 2013/14 va arribar al seu màxim nivell guanyant la classificació general. Uns mèrits als quals s’hi ha de sumar una victòria individual (2013) i un altre en equip (2017) al Campionat del Món i dues medalles d’or als Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi 2014.

2240436-46707510-2560-1440

Favorit a Pyeongchang

Una lesió just després, en l’inici de la temporada en la que havia de defensar la Copa del Món, va frenar una progressió de la qual s’ha recuperat en els darrers anys. El passat curs 2016/17 ja va ser segon de la general i aquesta temporada lidera la taula amb pocs punts d’avantatge sobre l’alemany Richard Freitag. Els Jocs de Pyeongchang 2018 estan al caure i Stoch parteix com a favorit pel primer lloc del podi.

De tota manera, Stoch sap prou bé que els lideratges són efímers en un esport on cal estar al 100% i ser molt regular per guanyar. La Copa del Món, per exemple, ha tingut vuit campions diferents en les últimes vuit temporades.