L’INEF Barcelona renuncia a disputar la Lliga Iberdrola de rugby

3 minuts de lectura
Els efectes de la pandèmia continuen generant incertesa i replantejaments per a la temporada 2020/2021.

El passat mes d’octubre la Federació Espanyola de Rugby va aprovar el calendari de competicions per aquesta temporada i va optar per disputar totes les competicions amb la major normalitat possible. La divisió d’honor femenina, coneguda amb el nom del seu principal patrocinador (Lliga Iberdrola), es va preveure amb un calendari reduït començant al desembre i en què només en el cas d’aparició de més de cinc casos de positius en un equip es podria demanar l’aplaçament d’un partit. La situació des d’ençà ha canviat força a Catalunya, amb la suspensió de competicions de tota mena primer i el tancament d’instal·lacions després, i en general arreu de l’estat amb el creixement de contagis per Covid-19 i les diferents mesures governamentals per combatre l’avanç de la pandèmia. Davant d’aquesta situació, l’INEF Barcelona ha optat per renunciar a disputar la lliga espanyola femenina.

Com passa en altres esports, la situació d’incertesa ha generat molt debat a la lliga i als equips inscrits per disputar-la, amb disparitat d’opinions i amb decisions definitives com les que ha pres la junta directiva del Club Esportiu INEF Barcelona aquesta setmana. L’equip català opta per no disputar la divisió d’honor aquesta temporada “com a conseqüència de la situació sanitària generada per la Covid-19 i la incertesa que es presenta de cara al futur”. En un extens comunicat l’equip català explica que fins ara ha mantingut converses amb la resta de clubs de la lliga per avaluar el canvi d’escenari i plantejar possibles alternatives, però que no s’ha arribat a cap acord. L’INEF Barcelona explica que ha pres la decisió “per responsabilitat, per salut i per desgast” i afegeix que “davant l’aparició d’interessos oposats i poc estables més enllà de la salut i l’esport, els riscos evidents a tots els nivells i la diferent situació sanitària que no ofereix signes de canviar, hem decidit donar un pas al costat”.

Les barcelonines opten per ampliar el focus i atendre el context general:

“Som plenament conscients de les dificultats a les que ens enfrontem com a societat en tots els àmbits de la vida, no exclusivament en el desenvolupament de la pràctica esportiva i del rugby en particular. Com tota la població del territori espanyol, vam patir un dels confinaments més durs de tota Europa. Les nostres instal·lacions van ser la seu d’un hospital de campanya (…) durant els pitjors mesos de la pandèmia. Hem viscut de primera mà la impossibilitat de tirar endavant les activitats esportives del club, no únicament del rugby, amb comprensió absoluta que en aquests moments la prioritat era la vida i la salut de les persones”.
L'INEF, seu INEF Barcelona, reconvertit en hospital de campanya a la primavera
L’INEF, reconvertit en hospital de campanya a la primavera

També lamenten la poca sensibilitat davant la situació viscuda pel conjunt de la població:

“El nostre club ve demanant una reflexió a tothom fora d’egoismes i interessos. Quan Rugby Europe va cancel·lar els seus partits internacionals i França o la Gran Bretanya decideixen ajornar les seves lligues per una qüestió sanitària, sembla que a Espanya es fa cas omís al context malgrat ser un dels països més afectats. Caldrà modificar alguna conducta per millorar la situació de la nostra societat i no pretendre continuar vivint amb normalitat esperant el miracle de la vacuna. Creiem que hi havia alternatives per jugar en altres moments i formats, però ara ja és massa tard“.

El comunicat de l’INEF és dur i molt crític amb les decisions preses:

“El rugby responsable i sostenible promès aquest estiu durant les eleccions ha passat a millor vida i la prioritat sanitària d’alguns representants que es van veure beneficiats per la finalització de la temporada passada, ara ha canviat per representar un altre tipus d’interessos, quan la situació sanitària és pitjor, desigual entre comunitats autònomes i amb un futur proper gens engrescador. L’aprovació del protocol per a la tornada de les competicions de l’esport no professional per part del CSD i les federacions es va assolir després d’eliminar totes les recomanacions sanitàries pel fet de ser inviables econòmicament. Actualment no s’estan realitzant PCR, ni viatjant en autocars amb límit de 25 persones i amb conductor amb test, ni hi ha allotjaments amb habitacions individuals, ni desinfecció de camps i vestuaris, ni respectant el tercer temps. S’ha passat tota la responsabilitat als clubs”.

L’INEF Barcelona retrata la situació actual com un “campi qui pugui” i assegura que alguns clubs “en lloc de prioritzar la qüestió sanitària estan reclamant als organismes públics tornar per poder finalitzar la competició, atès que en cas contrari veuen complicada la seva supervivència per les notables pèrdues d’associats i de llicències“.

Per concloure, el compromís de l’INEF Barcelona passa per reprendre un nou camí en el rugby quan el context sigui segur i tornar a veure “l’orgull de les Osses i el seu esperit de lluita als terrenys de joc”:

“Nosaltres sí que apostem pel rugby segur, no només de paraula, sinó amb fets. Estimem l’esport i el rugby però considerem que disputar una competició estatal durant tants mesos és un risc innecessari per a la salut i la vida de les persones, a més d’un desgast emocional amb les institucions i les entitats que no estem disposats a afrontar (…). El club no s’embarcarà en aventures de final desconegut en una competició que no es disputarà en igualtat de condicions“.