Catalunya escombra Madrid al Baldiri Aleu i defensarà el títol del Campionat Autonòmic

5 minuts de lectura

La selecció catalana femenina absoluta defensarà el títol del Campionat Autonòmic després de superar Madrid diumenge en un gran partit al Baldiri Aleu de Sant Boi de Llobregat

El XV de la Ginesta va trobar-se davant una selecció farragosa, conscient que el premi era jugar la final del campionat autonòmic i que va posar a prova la defensa catalana en diferents ocasions. L’equip de Mario Sans, però, es va mostrar granític al darrere i va deixar les madrilenyes a zero.

Pel que fa a l’apartat ofensiu, la primera part va ser difícil per a les catalanes, que no van trobar la solució a l’estratègia defensiva plantejada per les rivals a la línia de tres quarts. Així i tot, la qualitat i la insistència catalanes van valdre per marxar 12 a 0 al descans gràcies als assajos de Carla Arca (minut 14) i Alysha Stone (minut 27).

La segona meitat va arrencar amb l’intent de remuntada de Madrid, però la paciència i bona defensa locals van servir per mantenir l’avantatge i, al quart d’hora, gairebé tancar el matx amb la segona marca de Stone. La sentència definitiva, però, va arribar a falta d’un quart d’hora gràcies a una bona lectura de l’obertura Aina Trabado, que va aprofitar un forat de la defensa per aconseguir el quart try català.

Els últims deu minuts de partit van servir perquè dues jugadores de la banqueta, Montse Leuga i Laia Melià, anotessin un assaig cada una per elevar el resultat fins al 38 a 0 definitiu. Així, Catalunya acaba líder la fase de grups i es classifica per a la final en què s’enfrontarà a casa amb la selecció de Galícia, que ha guanyat el Grup B del Campionat Autonòmic. La final es jugarà el cap de setmana del 25 i 26 de febrer.

La selecció sub18 femenina cau per la mínima contra Madrid

En canvi, la selecció catalana femenina sub18 va perdre el segon partit del Campionat Autonòmic contra Madrid per 17 a 19 i queda fora de la final del torneig. El combinat de Roser Borràs va començar molt bé l’enfrontament, tancant les madrilenyes al seu camp i assajant al minut dos gràcies a un maul que va transformar Alejandra Castro.

Un cop de càstig de Leire Aguilar al minut 22 va posar el 10 a 0 al marcador, però el domini català va començar a esvair-se davant una selecció madrilenya molt agressiva que posava molta pressió als rucks per dificultar la sortida de pilota local. El XV de la Ginesta va caure al parany rival i va oblidar-se de jugar davant un equip molt físic que a poc a poc va prendre la possessió a les locals.

La tònica es va accentuar a la segona meitat, amb les madrilenyes dominant pilota i territori durant 25 minuts per anotar tres assajos -un de Laura Carretero i dos de Martina Serrano- que van capgirar el resultat fins al 10 a 19. Tot i les lesions de Júlia Edo, Rita Hinojosa i Martina Campoy, Catalunya va treure el caràcter al final del partit per intentar la remuntada, i amb un try de Martina Benito quan faltaven 4 minuts les esperances del Baldiri Aleu es van encendre.

No van poder culminar la gesta les noies de Roser Borràs, quedant-se a 2 punts de tornar a la final del Campionat Autonòmic i ara jugaran el partit pel tercer lloc davant Andalusia el 25 o 26 de febrer.

Els Diables de Barcelona jugaran la Currie Cup a Sud-àfrica

La franquícia barcelonina posada en marxa pels empresaris Jordi Homs i Josep M. Monti el 2021, es convertirà en el primer equip català i espanyol a participar en la Currie Cup, el campionat nacional de rugbi a Sud-àfrica, organitzat per la Unió de Rugbi (Saru) i que se celebra des de 1889.

Després de la participació al Toyota Challenge a Bloemfontein el novembre de 2021, la South African Rugby Union (SARU) ha convidat oficialment Diables Rugby a participar en la Currie Cup First Division 2023, dins el seu pla general d’internacionalització del rugbi sud-africà, conjuntament amb els equips nacionals de Kenya (Simbas), Zimbàbue (Goshawks), Namíbia (Windhoek Draught Welwitschias) i Mèxic (Rhinos). Aquests equips jugaran contra sis franquícies sud-africanes: Eastern Province, Leopards, South Western Districts Eagles (Southern Cape), Valke, Boland Kavaliers i Border Bulldogs. Es tracta d’una molt bona oportunitat per a desenvolupar la identitat de l’equip en una competició internacional de gran renom i història, i en un entorn privilegiat per a la pràctica i el creixement del rugbi.

La SARU va iniciar el 2020 un gir inèdit de gran transcendència en la geopolítica de l’esport de l’oval, adreçant les seves franquícies estrella (Bulls, Lions, Sharks i Stormers) vers l’hemisferi nord, abandonant el sud i la seva competència històrica amb els equips australians, neozelandesos i argentins. Des de 2021 competeixen a URC i enguany també a Champions Cup i Challenge Cup, les grans competicions internacionals europees. Poder situar Barcelona – que ja ha hostatjat amb gran èxit partits de l’USAP a l’Estadi Olímpic el 2011, i la final del Top14 el 2016 – com una capital del rugbi internacional, és un dels objectius de Diables.

Diables Rugby debutarà el 25 de març contra Boland a Wellington (Western Cape) i finalitzarà la fase regular el 2 de juny a Potchefstroom (North West Province). La franquícia barcelonina ha establert la seva base a Hoërskool Randburg (Johannesburg). L’entrenador serà Roelof Kotze, de llarga experiència en el rugbi sud-africà i que ha estat entrenador nacional dels EAU. La team mànager serà Lauren Terras, professional amb una sòlida carrera en esports, màrqueting i comunicacions a Sud-àfrica, i vicepresidenta de SA Deaf Rugby. Dirigint els Diables es convertirà en la primera mànager femenina de la història del rugbi del país.

La Currie Cup és una de les competicions de rugbi més antigues del món, amb els primers partits jugats el 1889. El trofeu original va ser donat per Sir Donald Currie l’any 1891 en una gira dels British Lions a Sud-àfrica. Cal remarcar que en l’edició de 2022 va participar-hi l’equip georgià Black Lion i entre 2010 i 2013 l’equip argentí Pampas XV, essent la participació de Diables la primera en la història de la competició d’un equip de l’Europa Occidental.

Paral·lelament, la franquícia barcelonina també produirà un documental a Sud-àfrica inspirat en el film Invictus, aquest és l’altre gran repte per aquesta temporada. La docusèrie Ubuntu és un projecte que té com a objectiu explorar el llegat de Nelson Mandela, que coincidirà amb els deu anys de la seva defunció, i la seva visió sobre com l’esport pot canviar el món.

Imatge de portada: Jaume Andreu