El gimnasta del CG Sant Boi ha liderat l’actuació de l’equip espanyol que ha millorat les prestacions ofertes fa quatre anys a Nanning i amb la 13a plaça s’ha endut un bitllet cap al Test Event de Río, la competició que decidirà els darrers 4 equips classificats per als JJOO. En l’èxit també hi han intervingut dos gimnastes més dels Països Catalans: Néstor Abad, que després de superar una lesió ha tingut una actuació irregular, i Adrià Vera, que ha ofert un molt bon nivell en els 5 aparells en què ha competit.
López ha obtingut una mitjana de 14,266 punts per aparell, amb actuacions especialment destacades al salt de poltre (15,033), a les paral·leles (15,000) i a la barra fixa (14,233), on ha estat el millor de l’equip espanyol. L’alacantí Néstor Abad ha tingut problemes al salt de poltre i a la barra fixa, però ha demostrat estar plenament recuperat amb bones notes a les paral·leles (14,900), en anelles (14,566) i al terra (14,633). Per la seva banda, el mallorquí Adrià Vera ha debutat en uns mundials després de l’experiència de suplent de l’any passat amb una nota excel·lent en salt de poltre (14,900) i bons registres també en terra (14,633) i anelles (14,133).
Rubén López ha aconseguit treure’s del damunt la sensació agredolça de l’europeu del mes d’abril sumant 4,5 punts més al seu programa. Una bona actuació premiada amb l’accés a la final completa individual, on participen els 24 millors gimnastes del mundial i on hi accedeix amb la 25a millor marca dels participants. El de Sant Boi surt afavorit per la norma que limita a 2 el màxim de gimnastes d’una mateixa selecció en qualsevol de les finals i partirà amb la 20a millor marca entre els finalistes. La cita, divendres 30 d’octubre a les 19:10h de la tarda, a priori, per Teledeporte.
Els Jocs Olímpics, d’altra banda, passen pel Test Event, on l’equip espanyol haurà de suar de valent si vol convertir-se en una de les 4 seleccions que accediran des d’allà als Jocs Olímpics del mes d’agost. Alemanya i França partiran com a favorites i es preveu una dura batalla per les altres dues places entre Holanda, Ucraïna, Espanya, Romania, Canadà i Bielorússia.
La gimnàstica artística catalana femenina no tindrà presència als jocs
Tot i que no és definitiu, és complicat que Natàlia Ros, Nora Fernández, Clàudia Colom o Paula Raya puguin competir l’estiu vinent a Rio de Janeiro. L’equip espanyol va quedar eliminat finalment del Test Event, amb una amarga 17a plaça final que, d’altra banda, dóna dret a la selecció espanyola a portar una gimnasta individual als Jocs Olímpics.
A dia d’avui, tot fa pensar que la plaça se l’endurà Roxana Popa, la gimnasta més completa de l’equip, si és capaç de deixar enrere definitivament les molèsties físiques que l’han obligat a competir per sota el seu nivell a Glasgow. En cas que Popa no estigués en forma, les mirades se centren en Ana Pérez, actual campiona d’Espanya (tot i el paper decebedor al mundial) i Maria Paula Vargas, la gimnasta millor classificada a la competició individual de Glasgow. N’estarem pendents els propers mesos.
Simone Biles i Kohei Uchimura, camí de fer història
La fase de classificació ha acabat amb dos protagonistes indiscutibles. Dos gimnastes que tenien els focus al damunt i que han aguantat (un cop més) la pressió competitiva sense immutar-se. La nord-americana Simone Biles i el japonès Kohei Uchimura lideren la classificació completa individual i són els màxims aspirants a endur-se la medalla d’or aquesta setmana en aquesta categoria, més enllà d’estar en condicions d’inflar el seu palmarès en algunes de les finals individuals per aparells.
Amb 18 anys Biles no sembla tenir una rival capaç de discutir-li el seu regnat en la competició completa, on aspira a sumar el seu tercer títol mundial consecutiu. Biles aspira a repetir les 5 medalles d’or obtingudes fa un any a Nanning, ja que parteix amb la millor marca de les finalistes en terra, barra i salt de poltre, tot i que no ha pogut complir el somni d’aspirar a 6 podis diferents en quedar fora de la final d’asimètriques. L’objectiu de Biles passa, ara, per aconseguir 5 ors (les 4 proves individuals més la final per equips), després que el 2014 la coreana Un-Jong la superés per escassa puntuació a la final de poltre.
El cas d’Uchimura és més que conegut: 5 cops campió del món, el japonès ja ha batut tots els rècords possibles però aspira a allargar el seu domini sobre la resta de gimnastes d’arreu del món (especialment davant l’ucraïnès Verniaiev, el britànic Purvis, el nord-americà Leyva i la parella de xinesos Deng i Xiao) amb un sisè campionat del món consecutiu en AA, el concurs complet individual.
A diferència de Biles, però, Uchimura no humilia la resta de gimnastes i només participarà a una de les proves individuals, la barra fixa, en què el gran especialista Epke Zonderland ha quedat eliminat i el japonès competeix amb la segona millor marca dels finalistes. Tot apunta que Uchimura se n’anirà amb 3 medalles més al seu sarró, comptant el previsible podi per equips.
Comencen les finals, comencen els exercicis impossibles i les actuacions meravelloses. Gaudim-les!