1.771 quilòmetres fins a Córdoba

4 minuts de lectura
Les etapes més llargues del Dakar ja han quedat enrere. Aquest dilluns, dia de descans obligat abans d’encarar les darreres cinc etapes del recorregut.

L’entrada del Dakar a Argentina serà la culminació del recorregut d’enguany, en què Marc Coma ha complert les expectatives i la duresa anunciada s’ha convertit en realitat per als pilots de totes les categories. Amb un nombre significatiu d’abandonaments de favorits, de motxillers i d’aventurers, la caravana del ral·li més famós del món entra a la setmana final amb cinc etapes fins a la meta de Córdoba. Aprofitem l’aturada imprevista per pitjar el pedal del fre i analitzar quin ha estat el paper i quines opcions tenen els nostres pilots en els propers dies.

Cotxes

Malgrat el ràpid abandonament de Nani Roma després d’una caiguda a la tercera jornada que el va portar directe a l’hospital després d’arribar a la meta i de la renúncia a la lluita per la general de Cyril Despres, un català parteix com a màxim favorit al triomf final. Es tracta de Lucas Cruz, copilot de Carlos Sainz, amb qui compta amb més d’una hora d’avantatge (1:06.37) a la general sobre Nasser Al-Attiyah i uns quants minuts més de marge sobre Stéphane Peterhánsel.

Lluitar contra la mala sort associada a la figura de Sainz sense haver de prémer el pedal del gas a fons és un luxe per al duo de Peugeot, que ja ha guanyat dues etapes i només confia en evitar els contratemps i els problemes mecànics en el territori argentí. Aliè a la lluita pel podi final, i amb més de 40 hores de retard, Cyril Despres lluitarà per ampliar la seva nòmina de triomfs al Dakar. En aquesta edició ja es va imposar a l’etapa 2.

Dakar18_E3_Isidre_Esteve_3-1080x675

Isidre Esteve (amb Txema Villalobos) va remuntant posicions i ja s’ha enfilat al 23è lloc de la general. Una mica més a prop del seu objectiu de màxims en aquest Dakar, que és acabar entre els 20 millors al final (ha de recuperar més de 4 hores). Sigui com sigui, tot sembla indicar que el resultat final serà millor que el de 2017, l’any del seu retorn al Dakar amb el coixí intel·ligent com a principal aliat. Gabriel Moiset, copilot de la burgalesa Cristina Gutiérrez, ocupa la 36a posició a la general.

Abandonaments

Nani Roma i Àlex Haro – Etapa 3
Xavier Foj – Etapa 3
Jaume Aregall (copilot de Jesús Calleja) – Etapa 7

Motos

Joan Barreda ha estat el protagonista indiscutible del primer tram del Dakar. Vencedor en tres etapes, ha sabut redreçar una pèrdua considerable de minuts envers els altres favorits i és un dels candidats a lluitar pel podi final a Córdoba. En la setena etapa van saltar totes les alarmes quan va entrar a meta amb intensos dolors al genoll després d’una caiguda, però en la segona part de la marató va saber resistir el dolor dalt de la moto sense perdre més minuts del compte a la general. És cinquè, a vuit minuts de Van Beveren. Si el físic aguanta, candidat a tot.

Al top 10 també hi és Gerard Farrés, que lluny de la tercera plaça assolida el 2017 continua mostrant un bon nivell. A més de mitja hora del podi, l’objectiu de Farrés és millorar la posició. El 7è lloc és al seu abast. Qui mira el top 10 de reüll és Laia Sanz, que s’ha enfilat a la catorzena plaça de la general després de remuntar posicions a la doble etapa marató. Sanz manté una pugna intensa pel tretzè lloc en un grup de sis pilots que estan mostrant un nivell similar en què ja ha brillat Dani Oliveras (17è) i on el debutant Oriol Mena s’ha consolidat amb molta solvència (18è).

Laia-Sanz-Dakar-2018

Ritmes per a tots els gustos

Qui no ha acabat de trobar el ritme al Dakar 2018 és Joan Pedrero, el vencedor del Ral·li Panàfrica que ha caigut fins al 20è lloc de la general, just per davant d’un Armand Monleón que també és més lluny del compte en la lluita pel top 10 final. Marc Solà (25è) i Iván Cervantes (29è) han competit algunes jornades amb el grup capdavanter, però no poden mantenir el mateix ritme que Farrés, Sanz o Pedrero en cursa i ho paguen amb un retard que supera les 3 i 4 hores envers el liderat. Malgrat tot, el seu és un ral·li molt més ràpid que el del cuiner Nandu Jubany (56è) o el de Rosa Romero (69), que acumulen un munt de peripècies després dels primers 8 dies de competició.

Abandonaments
Ignacio Sanchís – Etapa 3
Jairo Segarra – Etapa 5

Camions

El pilot Jordi Juvanteny va quedar fora de joc a les dunes, en una jornada maleïda que va néixer d’un primer error d’Al-Attiyah. Val la pena veure el clot on van anar a parar camions com el del català:

El camió que atrau l’atenció aquests dies és el que lideren Pep Sabaté i Rafael Tibau. El seu Palibex ocupa el 22è lloc a la general (penúltim camió en competició) amb més de 111 hores de retard acumulat envers als líders. L’objectiu és acabar i continuar gaudint de l’experiència fins a Córdoba.

522-2018-01-07-PBX-DAKAR-2018-TEAM-1-1024x683

Abandonaments
Jordi Juvanteny – Etapa 4

UTV

No hi ha hagut sort per a Josep Nicolás, que ha hagut d’abandonar a mig camí. El granollerí Rafael Tornabell, de la seva banda, ocupa la sisena plaça a la general com a copilot del càntabre José Luis Peña, a més de 8 hores del líder, el brasiler Varela, que s’està exhibint en l’edició d’enguany.

JOSÉ-LUIS-PEÑA-EN-LA-3ª-ETAPA-web-

Abandonaments
Josep Nicolás – Etapa 7