Strava, la xarxa social per a esportistes, acaba de publicar l’informe Strava Insights que recull les principals estadístiques de ciclisme i running a Espanya. Strava ha analitzat més de 17,4 milions d’activitats que s’han carregat durant aquest darrer any per definir el perfil dels atletes i ciclistes espanyols. A casa nostra també ens han passat per sota el microscopi per constatar que som molt actius i que això de córrer i anar en bici ens segueix agradant fort. Després de veure l’informe ens han sorgit unes quantes preguntes a les quals hem buscat resposta.
Quan correm els catalans cada vegada que ens calcem les bambes?
Doncs segons Strava, i de mitjana, 9,5km. Això ho fem amb 1h03 i a un ritme de 5:47. Un pèl més ràpid que el conjunt dels espanyols que ho fan en 5:88. I tot i que a Catalunya tenim muntanyes per molts llocs, els corredors no som gaire amants dels turonets i només sumem 140m de desnivell de mitjana per sortida.
I els ciclistes catalans, pedalen molt?
Doncs força. De mitjana, en cada sortida, els catalans pedalejen 47,6km en sortides de 2h26 i 735 metres de desnivell.
Quantes activitats hem sumat aquest any?
Moltes! Els catalans hem pujat 1.186709 activitats a Strava corrent, i en ciclisme, 2.120580. Som força actius perquè en el conjunt de l’estat espanyol n’hi ha 4,5 milions en running i 9,2 en ciclisme! I és que la quantitat d’activitats que acumula Strava és una bestiesa. Cada segon, en algun lloc del món, es pugen 9,6 activitats.
Però al final tots volem saber el mateix: guanyem?
Sí! Aquest any Barcelona torna a ser la reina. I és que els corredors i els ciclistes de Barcelona s’han tornat a esforçar aquest 2016 més que ningú i han aconseguit situar-se com la demarcació més activa d’Espanya amb 850585 activitats de running i 1394237 de ciclisme.
Això d’anar amb bici a la feina, com ho portem?
Doncs de moment, no gaire bé comparat amb els nostres amiguets europeus. Resulta que a Espanya el dia més actiu per anar a la feina en bici va ser el dia 24 de març. 8.522 ciclistes van posar-se el casc i el mallot i van sumar kilòmetres de camí a la feina. En canvi, al Regne Unit, el dia més actiu 80.862 treballadors van registrar l’activitat… Feu números, però anem molt per darrere!
Quan anem en bici, on ens agrada anar?
Doncs sembla ser que a Mallorca. Les illes Balears són el lloc de l’estat espanyol on es registren més activitats, probablement perquè és una destinació de somni de cicloturisme. A casa, el port de la Bonaigua i la pujada a Vallter 2000 també són força populars, i s’han registrat 1,8 millons d’intents començant des de Setcases.
Ens agrada córrer amb més gent?
Sí! Les activitats en grup són molt populars. De fet, un 26,9% de les activitats que s’han pujat a Strava són en grup. La més multitudinària, la Marató de Londres. Aquí, la Zurich Marató de Barcelona va aplegar 2.044 atletes que van compartir els seus resultats a Strava.
Hi tenim atletes d’èlit a l’Strava?
Oh i tant. Entre ells, corredors, ciclistes i triatletes com Kilian Jornet, Marc Soler, David de la Cruz, José Antonio Hermida, Nan Oliveras o Isma Ventura. I després, hi trobem molts ciclistes professionals afincats a Girona que ens ajuden a millorar les estadístiques any rere any. Gràcies, Robert Gesink i companyia!
I a l’Strava com a la vida, hi ha gent per tot?
Evidentment que sí. Aquest 2016, 8.570 persones van pujar una activitat amb la paraula Pokémon; 1 parella es va prometre sortint a córrer i penjant-ho a l’Strava; i l’Steven Lund, un ciclista americà, va recórrer 136km per dibuixar una girafa al mapa. De moment no tenim constància de fets similars a Catalunya, però si així fos, no dubtariem en informar-ne!
En qualsevol cas, i després de tants números, el que més ens ha agradat a l’Strava aquest any és que la seva campanya publicitària es diu “Strive”, que significa esforçar-se en anglès (Strava significa esforçar-se en suec) i que defensa que qualsevol pot ser un atleta. Que l’únic que ha de fer és esforçar-se. Aquests missatges ens animen!