De la mà del polèmic Jose Luis Mendoza, aquesta universitat catòlica i privada ubicada a Múrcia s’està fent un lloc dins el món de l’esport. Intentem esbrinar qui és Jose Luis Mendoza i perquè una universitat sense reconegut prestigi acadèmic ha colat el seu equip de bàsquet entre els vuit millors d’Espanya, alhora que compta a les seves files amb esportistes de renom com Mireia Belmonte o David Cal.
No ens enganyem, cert és que molta gent ha començat a preguntar-se què és aquesta tal UCAM a partir d’aquest cap de setmana, quan el seu equip de futbol ha aconseguit l’ascens a Segona Divisió A després de batre el Real Madrid Castilla.
Universidad Católica de Murcia. També coneguda com a Universidad Católica San Antonio, en honor al seu patró: Sant Antoni de Pàdua. Una universitat privada i catòlica fundada tot just fa 20 anys que s’autodenomina com a la “universitat de l’esport”.
Mireia Belmonte, Mario Mola, David Cal…
La llista d’esportistes i d’equips que patrocina la universitat murciana és llarga i inclou fins a una norantena d’esportistes olímpics. El cas més conegut i que va posar a l’aparador la UCAM és el patrocini de la nedadora badalonina, després que trenqués relacions amb el CN Sabadell i estigués gairebé mig any sense llicència.
Oficialment la universitat obliga els esportistes a compaginar la competició amb els estudis, fet absolutament aplaudible, però poc demostrable a la pràctica (més enllà d’executar una matrícula a un Grau o una Formació Professional.
Com hem vist abans, l’entitat educativa també aposta pels esports en equip per donar-se a conèixer i així expandir el seu imperi (més de 14.000 estudiants matriculats el 2013). A part del futbol, hi destaquen els equips de voleibol femení i de tennis taula en ambdós gèneres, tots ells a les respectives màximes categories estatals.
Vatileaks, Opus Dei, Netanyahu
Tres noms que a primera vista ens poden indicar de quin peu calça l’home clau de la UCAM: Jose Luis Mendoza, el fundador i president de la universitat.
Mendoza, tot i definir-se com a persona laica, té contactes potents amb la Santa Seu, tant que el cardenal Ratzinger ha estat a casa seva. Té 14 fills, ha estat missioner de l’església catòlica a la República Dominicana, i el seu nom apareix als Vatileaks, la filtració de documents del Vaticà protagonitzada per Paolo Gabrielie, majordom de Benet XVI.
Hi surt perquè el majordom es va quedar un xec signat per Mendoza per valor de 100.000€. Un fet que el dirigent “pimentonero” no té cap problema en acceptar. De fet ell mateix assegura que en aquests darrers anys ha ingressat fins a 15 milions d’euros a la Santa Seu per tal que els destinin a obres de beneficència. Això ja ha provocat que el nou Papa Francesc hagi demanat una investigació per tal d’esbrinar d’on vénen i on van a parar aquests calers.
La polèmica no s’atura aquí, i és que diverses entitats han denunciat tractes de favor del govern popular (amb majoria absoluta a la regió) cap a la UCAM de Mendoza. Des de la cessió del Monestir “Los Jerónimos” fins a la gratuïtat en l’ús de l’Estadi La Condomina, fins al fet que l’única línia de tramvia de la ciutat finalitzi el seu recorregut al Campus Universitari. Les relacions del dirigent amb els populars i amb la dreta política són evidents, d’entre la desena de persones que han estat designades Doctor Honoris Causa per la UCAM, hi trobem l’atleta Jose María Aznar, l’ex Ministre d’Interior Jaime Mayor Oreja (¿Porque voy a tener yo que condenar el franquismo?) o Benjamin Netanyahu, responsable de l’actual extermini del poble palestí que el govern israelià està duent a terme.
L’homofòbia de Mendoza
Així doncs no és d’estranyar que d’entre la nòmina d’esportistes UCAM hi trobem Javier Fernández, patinador abanderat espanyol a Sotxi que va declarar “mejor que los homosexuales se corten un poco estos días” o que el propi Mendoza, en la inauguració del curs acadèmic el 2015, digués que el matrimoni homosexual és una “abominación a los ojos de dios”.
En conclusió, una mala notícia per a l’esport que aquests siguin els valors que transmeti una de les ja entitats és potents i amb més notorietat pel que fa el patrocini esportiu a Espanya. Seguirem els seus passos, així com esperem els esportistes coneguin millor la realitat de Mendoza i la UCAM abans de pensar únicament en la retribució pecuniària que els pot reportar.