El Picigin és un joc de platja, originari de la ciutat croata d’Split Va originar-se poc temps després de la fi de la primera guerra mundial, l’any 1923, en les aigües poc profundes de la platja de sorra de Bačvice. Esta tradició de vora 100 anys d’antiguitat ha canviat i evolucionat constantment fins convertir-se en un esport exigent i dinàmic que podem vore hui en dia.
Es juga amb una pilota de tennis pelada, que en alguns casos s’arriba a eliminar uniformement part de la goma fins arribar a un gruix de 3-4 mm o 27 g de pes. La pilota es colpeja amb la part central de la palma, tot i que el joc permet que siga colpejada per qualsevol part del cos, sempre que no es trenque l’única regla: cal mantenir la pilota seca. El joc acaba quan la pilota cau a l’aigua.
El Picigin no té un sistema de puntuació perquè no hi ha guanyador. L’avaluació és més bé provisional, similar a l’skate o al patinatge sobre gel. Per tant, l’equip intenta mantindre la pilota en l’aire el major temps possible i ho fa mitjançant colps que siguen difícils de tornar, fet que provoca que els jugadors realitzen salts atlètics que són esmorteïts pel mar. Un bon jugador sempre saltarà de manera que el pes caiga sobre una part gran del seu cos, com el pit o l’esquena, evitant així possibles lesions en les extremitats i articulacions.
Les característiques de la platja de Bačvice van permetre el desenvolupament del joc, ja que és una platja llarga i poc profunda. La profunditat ideal de l’aigua per a la pràctica del picigin ha de ser al voltant de l’altura del turmell per a tots els jugadors. El joc es juga estrictament entre cinc jugadors situats en forma de pentàgon, i la pilota ha de caure al mig del pentàgon imaginari quan es colpejada. La mida del camp és adaptable segons l’edat i l’habilitat dels jugadors, però el diàmetre mitjà és d’aproximadament 10-15 metres. Hi ha tres posicions diferents depenent de les habilitats atlètiques i de colpeig dels jugadors. Cada jugador cobreix una part específica del camp, però la naturalesa del joc és la improvisació que sovint donarà lloc a canvis temporals en les posicions.
Un joc ja tradicional d’Split
El Picigin s’ha estès a altres platges del país, però només a Split es juga d’esta manera específica i durant tot l’any! També s’ha convertit en un símbol de la ciutat i està protegit pel Ministeri de Cultura de Croàcia.
Per mantindre el joc a un alt nivell, durant la temporada d’hivern, que tendeix a ser ventosa, alguns jugadors més joves ja fa anys que han ideat una variant competitiva de Picigin anomenada «Picigol». En esta variant es juga a l’interior amb dos equips, cadascun format per quatre persones que intenten marcar un gol i competir amb un puntuació de 6.