L’Anella Mediterrània es va convertir fa uns anys en un dels grans projectes esportius del país amb la construcció d’instal·lacions específiques per als Jocs Mediterranis de 2017, finalment endarrerits un any en un procés mal gestionat i ple de dificultats econòmiques. El projecte a Campclar, més enllà del pavelló, la piscina olímpica o l’estadi d’atletisme, també incloïa la reforma del velòdrom. Les obres d’aquesta darrera instal·lació, però, van quedar frenades per la presència d’amiant a la instal·lació, que malgrat tot va poder acollir la competició de petanca durant els Jocs.
A principis d’aquest 2020, abans de l’arribada de la pandèmia, Tarragona finalment va executar l’obra del velòdrom i va obrir una instal·lació que durant quatre anys no va tenir cap ús esportiu més enllà de la citada presència de la petanca. El projecte de reforma anava acompanyat per un altre projecte que també havia sonat amb força fa uns quants anys i que no s’ha materialitzat fins aquesta setmana. Respectant l’ús ciclista del velòdrom, l’Ajuntament ha optat per instal·lar una pista de patinatge a la part interior que resol una demanda històrica dels patinadors de la ciutat.
Fa molts anys que Tarragona compta amb practicants de patinatge de velocitat que han hagut d’espavilar-se per fer els seus entrenaments en espais mig abandonats per evitar la convivència sempre perillosa amb els vehicles. D’aquesta manera, joves que volien aprendre aquest esport eren relegats al far, aparcaments o polígons de la ciutat per poder progressar en el seu esport. Ara una inversió de prop de 40.000 euros de l’Ajuntament permetrà als patinadors disposar d’un espai de garanties a Campclar que permetrà augmentar l’ús del velòdrom i combinar-lo sense problemes amb la presència de ciclistes. Aquest model de velòdrom + patinòdrom pot ser, sens dubte, una aposta guanyadora per a l’esport del Camp de Tarragona.
Base per millorar esportivament
Clubs com el Nàstic o el Dojo faran un ús habitual d’aquesta nova pista de patinatge. Alexandra Palòs, coordinadora de l’equip de patinatge de velocitat del Nàstic, ha qualificat de “dia històric” l’estrena de la pista de 6,20 metres d’amplada i ha expressat la seva confiança per tal que la instal·lació a l’Anella Mediterrània ajudi l’equip a seguir progressant. Cal dir que el Nàstic és possiblement la gran alternativa a l’habitual domini dels clubs pratencs en el patinatge de velocitat. En la darrera gran competició celebrada a principis d’any, el club tarragoní es va penjar fins a 22 medalles al campionat de Catalunya.
A Catalunya hi ha diversos patinòdroms actius per a la pràctica del patinatge de velocitat. Possiblement dos dels municipis més lligats a aquest esport gràcies a les seves instal·lacions són el de Lliçà d’Amunt i el Prat de Llobregat. Aquesta darrera localitat, per exemple, ha sigut el punt de partida de l’eclosió d’un dels grans talents de futur d’aquesta disciplina al nostre país, el medallista olímpic als Jocs de la Joventut Nil Llop.