Ondrej Nepela, el mite que persegueix Javier Fernández

3 minuts de lectura

Aquest dimecres comença l’europeu de patinatge artístic sobre gel. Una cita en què no hi participarà cap patinador de casa nostra. Adrià Díaz, un dels referents dels darrers anys, no ha aconseguit la classificació fent parella amb la britànica Olivia Smart. De fet, ha vist com la seva ex companya Sara Hurtado li prenia la plaça amb el seu nou duo amb Kirill Khaliavin. Els focus del campionat, amb tota probabilitat, se’ls endurà Javier Fernández. Si el madrileny competeix al seu nivell, no té cap rival que pugui assolir la seva puntuació. En tota travessa, Fernández apareix com a futur guanyador de la prova individual masculina.

Si Fernández assoleix el triomf guanyarà el seu cinquè or consecutiu en la màxima cita continental i igualarà la proesa aconseguida per l’eslovac Ondrej Nepela entre el 1969 i el 1973. I Nepela, que dóna nom a la famosa pista de gel de Bratislava, ja és una referència històrica de primer ordre. El millor esportista del segle XX a Eslovàquia. Un dels millors patinadors de la història.

1080930-540369

De jove prodigi a estrella del patinatge

Nepela va començar a patinar amb 7 anys. Era el 1958 i va posar-se a les ordres de Hilda Múdra, la dona que no entrenava nens fins que va veure el talent de l’Ondrej sobre el gel. I no era només talent. Múdra el posava a prova i ell sempre responia. L’entrenadora explicava que li demanava que practiqués un moviment i marxava de la pista de gel. Quan tornava, al cap d’una hora, ell continuava entrenant.

6 anys més tard, Múdra el va portar als Jocs Olímpics d’hivern. Tenia 13 anys, era el participant més jove a Innsbruck i va acabar el tercer per la cua. Al mundial de 1964 de Dortmund, pocs mesos després, va tornar a ser l’antepenúltim. Dos autèntiques clatellades que Nepela va prendre com a mètode de motivació. El 1965 aquest jove de Bratislava va guanyar el primer dels seus 8 títols nacionals a Txecoslovàquia. El 1966 va penjar-se el bronze als europeus. Ho tornaria a fer els dos anys següents. I el 1968, de nou als Jocs Olímpics, ja va ser vuitè.

La disciplina es mantenia intacte: entrenament matinal, escola, entrenament de tarda. La progressió era imparable i, a punt de fer 18 anys, ningú dubtava que dominaria el patinatge mundial dels següents anys.

Els 5 europeus consecutius de Nepela

L’estrella va esclatar el 1969. S’acabaven de retirar els austríacs Schwarz i Danzer i va guanyar el seu primer títol europeu. En va encadenar 5 de consecutius i va anar guanyant solvència fins a dominar arreu del món. El 1971 aconseguia l’or mundial (ja s’havia penjat dues plates) i el govern txecoslovac el premiava amb un edifici de pisos prefabricats per a ell i la seva família, i on també s’hi va instal·lar la inseperable Hilda Múdra.

En aquell moment Nepela ja era el patinador més elegant del món i captivava a tothom amb algunes figures acrobàtiques avançades al seu temps.

https://www.youtube.com/watch?v=daBiEb6Zcyc

Als Jocs Olímpics de Sapporo de 1972 Nepela es va consolidar definitivament. Or amb una puntuació insultant tot i caure en un dels salts. L’any següent, el 1973, va acomiadar-se a casa, a Bratislava, amb el tercer triomf consecutiu al mundial. Acabaven de canviar les regles de dalt a baix, tenia 22 anys i ja en feia 15 que patinava. Allò de plegar en el cim de la carrera esportiva. I fer-ho, a més, en la mateixa pista de gel que l’havia vist créixer i que avui en dia porta el seu nom.

Una mort prematura

Però Nepela no va abandonar el gel. De fet, va plegar per poder ser professional en un món esportiu encara amateur. Es va enrolar al famós Holiday on Ice i hi va competir durant 13 anys. El 1986 va anar a viure a Mannheim, a l’Alemanya Occidental, a la RFA. Va convertir-se en un entrenador de patinatge de primer nivell. De fet, va portar a Claudia Leistner als podis europeus i mundials. Però una malaltia ho va estroncar tot. Va patir un càncer als ganglis limfàtics i així van explicar els metges oficialment la seva mort. El seu entorn més proper, però, va explicar que Nepela tenia la Sida, i que això havia estat la causa inicial de la malaltia que no va trobar curació possible.

Ondrej Nepela va morir amb 38 anys amb un palmarès de llegenda que el madrileny Javier Fernández opta a imitar. De moment, té a l’abast els cinc títols europeus consecutius.