Fa unes setmanes el govern espanyol presidit per Mariano Rajoy va obrir la veda a l’extracció del corall vermell amb la concessió de 12 llicències per pescar-lo en aigües exteriors entre Arenys de Mar i Begur. Una agressió cap a la Costa Brava que obviava la prohibició vigent per part de la Generalitat de Catalunya i que ha generat una campanya de rebuig on hi participen entitats esportives i ecologistes d’arreu del país. La plataforma “Vida al corall, vida al mar!”, recentment nascuda arran d’aquest cas, ha aconseguit coordinar una campanya de llarg recorregut amb una jornada plena d’activitats aquest dissabte 9 de juny.
Una vintena d’organitzacions s’han posat les piles per traçar, de forma simultània, un litoral de país unit contra una aberració contra un dels elements més fràgils dels ecosistemes marins. L’any passat un estudi científic alertava de l’estat crític del 90% de les poblacions de corall vermell a Catalunya. Amb la Costa Brava com a epicentre, les activitats també es duran a terme a les comarques costaneres de Barcelona, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
LaFederació Catalana d’Activitats Subaquàtiques, Vies Braves, Amics de les Illes Formigues, Fundació Mar, Xatrac, l’Associació de Naturalistes de Girona, Ecologistes en Acció, Greenpeace… el llistat d’entitats aplegades a través de la plataforma “Vida al corall, vida al mar!” va creixent i anirà molt més enllà que la carta enviada a la llavors ministra del govern espanyol Isabel García Tejerina firmada per més de 80 centres de recerca, organitzacions ecologistes i ambientals o centres i clubs de busseig.
17 activitats en un sol dia per preservar el corall vermell
Amb dues rodes de premsa convocades a Pals i a Sant Adrià de Besòs, qui vulgui participar a la jornada reivindicativa comptarà amb múltiples opcions obertes: des de nedades populars a immersions per comprovar l’estat del corall, a xerrades i conferències, sortides amb snorkel, passejades amb vaixell, projecció de documentals, formació en apnea… qualsevol activitat és benvinguda en defensa del corall vermell. Podeu consultar-les en el següent mapa col·laboratiu: