Erika Villaécija anuncia la seva retirada

2 minuts de lectura
La nedadora del CN Sabadell plega als 34 anys després d’una llarga carrera d’èxits a la piscina.

L’esportista barcelonina ha anunciat aquest dilluns al migdia la seva retirada com a nedadora professional. Erika Villaécija competirà per darrera vegada al campionat d’Espanya que es farà a les instal·lacions del CN Barcelona del 15 al 18 de novembre i tancarà una trajectòria brillant que l’ha portat a disputar quatre Jocs Olímpics consecutius entre 2004 i 2016 en dues disciplines diferents: les aigües obertes i les competicions clàssiques de natació a la piscina.

El seu palmarès brilla amb 21 medalles internacionals: 6 ors, 9 plates i 6 bronzes. Amb una primera aparició estel·lar als Jocs del Mediterrani de Tunis l’any 2001 (va guanyar l’or als 800 metres lliures), Villaécija va anar creixent fins a consolidar-se com una de les grans especialistes d’Europa en les proves més exigents. Als 800 lliures, de fet, va arribar a ser campiona absoluta d’Europa el 2004 i subcampiona el 2008, l’any en què va pujar al podi per partida doble amb una altra plata als 1.500. En l’escena mundial els dos diplomes obtinguts als Jocs d’Atenes de 2004 (5è i 6è lloc) van tenir continuïtat en els campionats del món. L’any 2007, a Melbourne, Villaécija va quedar-se amb la mel als llavis tant als 800 com als 1.500 amb dues quartes posicions que li van impedir pujar a un podi molt anhelat.

En piscina curta la catalana sempre va arribar més lluny, fins al punt de proclamar-se campiona del món a Dubai el 2010 als 800. En els darrers anys la nedadora que ha passat per les files de l’Horta, l’Hospitalet, el Sant Andreu i el Sabadell s’ha especialitzat en les aigües obertes, modalitat en què ha continuat sumant títols d’àmbit estatal i català. Villaécija ha arribat a ser plusmarquista estatal en 400, 800 i 1.500 metres lliures abans de la irrupció de Mireia Belmonte i en la roda de premsa per anunciar el seu adéu s’ha mostrat “orgullosa i tranquil·la” per tot el que ha viscut com a nedadora professional: “He fet tot el possible per aquest esport. Tanco una etapa en què he passat per moments difícils i per moments bons. Em quedo amb tot el que he après i amb tot el que he guanyat“.

L’Esport català reconeix la trajectòria de Villaécija en el seu comiat

Fotografia de grup en el comiat d’Erika Villaécija / Jordi López

La guanyadora del premi Dona i Esport de 2016 ha anunciat el final de la seva trajectòria esportiva acompanyada, entre altres autoritats, pel president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertran; pel president del CN Sabadell, Claudi Martí; pel Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras (qui ha anunciat que la proposaran com a candidata a rebre la Creu de Sant Jordi); per la diputada d’Esports de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos; així com familiars, esportistes, entrenadors i representants dels clubs amb els quals ha competit en els darrers 16 anys.

Erika Villaécija comença ara una nova etapa professional on farà valer la seva llicenciatura en psicologia i en què d’una manera o altra seguirà vinculada al món de l’esport.