8 títols i 27 podis al mundial de natació paralímpica

3 minuts de lectura
Un terratrèmol de greus conseqüències va obligar a ajornar el campionat del món de natació paralímpica que s’havia de disputar entre el 30 de setembre i el 6 d’octubre a Mèxic. Dos mesos després, els nedadors catalans i valencians han competit amb un botí de medalles impressionant.
El duel entre Gascón i Marquès MARCA una gran cita PER ALS nedadors del nostre país

La planificació va canviar de sobte. El gran objectiu de la temporada eren els mundials i els nedadors d’arreu del planeta van haver d’adaptar-se a les circumstàncies. Una suspensió, primer, anunciada el 20 de setembre, tot just 10 dies abans d’entrar en competició. Una nova data, després, ja al desembre. Dos mesos de retard que obligaven a refer el pic de forma. Sense poder determinar de forma precisa quina afectació ha generat tot aquest batibull entre els participants, ens hem de conformar en analitzar el rendiment a la piscina. I els nedadors del nostre país han tornat a brillar, tal com molts d’ells ja van fer el setembre de 2016 als Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro.

9 nedadors de casa nostra han pujat al podi aquests dies a Mèxic. Quatre d’ells, a més, ho han fet al lloc més alt, recollint la medalla d’or que els confirma com a campions del món. Un nou resultat extraordinari per a la natació catalana i valenciana, que inicia el cicle cap a Tòquio 2020 en plena forma.

Núria Marquès només cedeix davant el poder de Sarai Gascón

La cita centreamericana ha consagrat definitivament a Núria Marquès a l’elit de la natació. Campiona olímpica a Rio de Janeiro i bicampiona europea l’any passat, en aquests campionats ha estrenat la majoria d’edat amb un triplet d’ors magnífic. La de Castellví de Rosanes s’ha imposat en tres disciplines diferents (400 lliures, 200 estils i 100 esquena) i ha aconseguit tres podis més en les altres tres proves que ha disputat (dues plates als 50 i 100 lliures, un bronze als 100 papallona). 6 podis de 6 possibles i la sensació que els seus registres excel·lents encara tenen molt marge de millora en els propers anys.

Qui també s’ha proclamat tricampiona del món és Sarai Gascón. L’egarenca, que com Marquès competeix en la categoria S9, ha estat capaç de vèncer a la nedadora del CN Sant Feliu en les tres proves que ha disputat a Mèxic. Triomf i rècord del campionat als 50 lliures, i ors als 100 lliures i als 100 papallona. 3 triomfs en 3 proves per a una nedadora que amb 25 anys acaba de completar el millor mundial de la llarga carrera: el 2006, quan tenia només 14 anys, ja va celebrar el seu primer títol absolut. Una gran manera de passar pàgina a les tres plates olímpiques de l’any passat, que, malgrat tot, la van catapultar com l’única esportista de casa nostra en pujar al podi de Rio per partida triple.

Ponce i Salguero, campions del món

El que sens dubte ha fet un salt de qualitat des de les places de finalista de Rio és Toni Ponce. El referent del Penedès s’ha proclamat campió del món per primera vegada amb un or als 100 metres braça, acompanyat per una plata als 100 esquena i un bronze als 400 lliures. Un resultat brutal que és força similar a l’obtingut per al vallesà Oscar Salguero, campió mundial també dels 100 braça i bronze als 200 estils. Salguero també confirma que l’èxit de Rio (campió paralímpic) no va ser un cas aïllat, sinó el primer gran triomf d’una trajectòria especialment prometedora.

Miguel Luque puja al podi dels 50 braça per sisè cop en un mundial

Les joves Ariadna Edo (4 bronzes als 100 i 400 lliures, 100 papallona i 200 estils) i Marian Polo (plata 100 braça, bronze 50 lliures) també han ofert un rendiment brillant a Mèxic. La resta de podis han anat a parar a les mans de tres veterans: Miguel Luque, que fa uns mesos feia una travessia magnífica al costat de Sergi Mingote i ara ha reeditat la plata als 50 braça de Rio 2016, i dels valencians David Levecq (plata 100 papallona, bronzes als 50 i 100 lliures) i José Antonio Marí (plates als 50 i 100 lliures, i bronze als 100 papallona).