Un electrodomèstic a la piscina

2 minuts de lectura

L’altre dia l’Andrea (àlies Andrew, Android, Andròmina) em recordava que encara no us he presentat l’únic electrodomèstic que “utilitzem” a la piscina: el nostre amic eggbeater. Es tracta d’un moviment de propulsió que fem amb les cames per aguantar-nos sobre l’aigua. Traduït de l’anglès és, literalment, “batedora d’ous” o batedora simplemente, però nosaltres som molt internacionals i l’anomenem eggbeat (egbit). I dic nosaltres perquè cada equip ho pronuncia com vol. Si existís un diccionari de la “Real Acadèmia Sincronil”, per referir-se a aquesta paraula hi hauria un munt d’accepcions: ebbi, eibi, egbi, erbi, esbi, ebit… Però vaja, cadascú es responsable del seu nivell d’anglès.

He de dir que en el món de l’aigua no som les úniques que utilitzem aquest electrodomèstic, també ho fan els jugadors de waterpolo, que ho anomenen fer la “bicicleta“, però, entre nosaltres, crec que el moviment en qüestió s’assembla molt més al que fan les hèlix d’una batedora que al de les rodes d’una bicicleta…

Abans d’embrancar-nos en un debat infinit de nomenclatures, analitzem en què consisteix aquest moviment de propulsió que ens permet aguantar el nostre cos (d’espatlles cap amunt) fora de l’aigua sense necessitar un motoret elèctric a sota.

Per començar hi ha un component psicomotriu imprescindible, de la mateixa manera que quan aprens a remar has de ser pràcticament tan coordinat com aquell joc en què amb una mà dones voltes a la panxa mentres amb l’altra et dones cops al cap…

Llegiu el primer article de Clara Basiana sobre la tècnica en la natació sincronitzada. Consells i curiositats a l’abast de tothom!

Col·loques les teves cames com si estiguessis “asseguda” en una cadira aquàtica imaginària, més o menys en un angle de 90 graus, y vas donant voltes alternativament i sense parar: cama esquerra en el sentit de les agulles del rellotge, dreta en el sentit contrari. Al principi et sents com una espècie de robocop descoordinat i llunàtic, però quan el tens acabes generant un remolí sobre el qual et pots aguantar. No s’ha d’oblidar que els braços existeixen i s’han de moure “dient adéu” cap avall i sense separar els dits (si no, l’aigua es filtra entre ells i no serveix per res, excepte per saludar a criatures marines imaginàries).

Atenció al detall (per si algun dia ho vols provar a la piscina del teu càmping): sembla una bestiesa però tampoc heu d’oblidar de respirar, que amb la tensió del moment a vegades pots desordenar les teves prioritats i després la gent se’ns queixa que s’ofega a l’aigua…

La tècnica, en vídeos

Un cop aconseguit el nivell 1 aprenem a moure’ns cap endavant, de costat, cap enrere, en diagonal, donant voltes i totes les combinacions possibles fins que ja li pillem el truc definitivament i podem aixecar els braços i treure’ls fora de l’aigua.

Quan volem desplaçar-nos més ràpid per la piscina intercalem el moviment d’eggbeat amb els anomenats overs (de l’anglès “per damunt de…”), que són patades en direcció horitzontal respecte a la superfície de l’aigua.

Si volem treure molt cos fora de l’aigua, ens impulsem cap amunt amb un boost (de l’anglès “aixecar”), fent una patada de braça en vertical. Com veieu, això és el que passa quan heredes els coneixements i les tècniques del teu esport per part dels veïns ianquis!

Així doncs, combinant tota aquesta informació, el resultat acaba essent alguna cosa similar a això:

Un cop après el moviment d’eggbeat podràs celebrar que mai més intentaràs sortir d’una piscina com aquest gos en el minut 1:10

https://www.youtube.com/watch?v=pRwJJh8d4lY