Aquestes dades certifiquen una tendència creixent en els últims anys. Pel que fa a les nacionalitats, la majoria són europees: principalment de França, Espanya, Àustria o Alemanya. Però també dels Estats Units, Canadà o Austràlia. I fins i tot de països tan poc habituals com Iran, Macedònia, Kirguizistan o Mèxic
Del total d’inscrits, l’organització del Festival ha seleccionat els millors 49 films per formar part de la secció competitiva de la 37a edició del certamen, que se celebrarà del 15 al 24 de novembre. Es projectaran durant deu dies a Torelló i optaran a endur-se la Flor de Neu d’Or d’aquesta edició.
Els referents tornen al festival
Entre els protagonistes i directors que aquest any han tornat a fer-se un lloc dins la secció competitiva del Festival hi destaquen els triomfadors absoluts de l’edició del 2017, Anne i Eric Lapied. Aquesta vegada, el matrimoni francès torna a Torelló amb ‘La fabuleuse histoire du gypaète’. El guanyador del Premi Grandvalira a millor film d’Esports de Muntanya de l’any passat, l’austríac Matthias Mayr, aquest any presenta ’83º Ski the north’. O el britànic Alastair Lee, que després d’endur-se el Premi Grandvalira el 2017, enguany aposta per ‘Climbing blind’. I la realitzadora americana Chase Ogden, doblement premiada al festival torellonenc, signa la pel·lícula ‘Super Frenchie’. El guanyador de la Flor de Neu d’Or de fa exactament una dècada, l’eslovac Pavol Barabas, presenta ‘Spirit of jaguar’.
Quatre produccions de casa nostra
En paral·lel, fins a quatre produccions amb ADN català formaran part de la programació oficial del certamen. Iñigo Jiménezés el director de ‘Thar-ua’, una paraula tibetana que defineix “superació”. Els muntanyencs Ferran Latorre, Núria Picas, Àlex Txikon i Joao Garcia reflexionen sobre la superació en aquest curtmetratge. Amb ‘Shiro’, Miquel Soler signa un curtmetratge sobre l’illa de Hokkaido, al Japó, un terreny de joc ideal pels snowboarders. El realitzador Miquel Pérez recorda, a través de ‘Repte en el Saraghrar’, com durant els anys setanta, escaladors catalans van intentar obrir una via en aquest cim de més de set mil metres entre l’Afganistan i el Pakistan. Per últim, el curtmetratge ‘South Lines’ mostra els espectaculars descensos d’Aymar Navarro, Adrià Millan i Txema Trull, que protagonitzen i dirigeixen el film al mateix temps.
Pel·lícules especialitzades
La sessió Natura i Muntanya, que reuneix les produccions que posen el focus en la natura, l’etnografia i la cultura de muntanya arriba a la tercera edició amb un format més que consolidat i amb l’aval del públic. Després de l’èxit de les darreres edicions, aquest any es projectaran 15 pel·lícules especialitzades, tres més que el 2018.
L’alpinista català Òscar Cadiach serà homenatjat per la seva carrera alpinística, però també pel seu vessant com a realitzador de diversos documentals. Més enllà de l’ascensió dels 14 vuit mils sense oxigen, la trajectòria de Cadiach (Barcelona, 1952) ve marcada per la qualitat de les ascensions fetes a l’Himàlaia i al Karakorum. Entre les més destacades hi figuren el Nanga Parbat el 1984, l’obertura d’una via al Broad Peak Nord al cap de sis anys, o l’obertura de la via britànica al Shisha Pangma, en només 12 dies. Algunes ascensions no han assolit l’èxit, però han estat característiques per la seva dificultat, com l’intent a la Magic Linedel K2.