Montserrat, una cursa de 2.184 esglaons

1 minut de lectura
La primera edició de la Cursa Vertical Montserrat disputada aquest dissabte 14 d’abril ha aportat una nova vessant esportiva a la serralada de la Catalunya Central.

El projecte solidari “Bombers amb causa” ha triat Montserrat per organitzar una cursa vertical molt especial. En primer terme, i com és obvi, per l’escenari: la muntanya més visitada del país des d’un punt de vista plenament innovador, el de les escales que acompanyen el traçat dels dos funiculars (el de la Santa Cova i el de Sant Joan). Un recorregut normalment inaccessible que s’ha obert de bat a bat per als 100 esportistes participants. Aquesta xifra, el número 100, també té un significat: fa 100 anys que es va inaugurar el funicular de Sant Joan i els organitzadors han encertat la manera adient de commemorar un aniversari rodó.

L’encadenat d’escales que acompanyen les vies del funicular suma un total de 2.184 esglaons, una xifra imponent i que converteix la Cursa Vertical Montserrat en la més dura de les que es disputen a l’Estat espanyol. De fet, la prova s’ha inclòs al Towerruning Tour 2018, la cita que aplega aquest model de proves esportives i que té cites emblemàtiques al llarg del calendari a la Torre Eiffel o a l’Empire State Building. Una versió corregida i augmentada en l’esport d’elit d’allò que molts pobles celebren en la vessant popular amb les cronoescalades al campanar de l’església.

En total, els 100 participants van recórrer 1 quilòmetre amb 400 metres de desnivell i el més ràpid de tots ells va ser Joan Freixa amb un temps d’11 minuts i 37 segons. Freixa, que en els darrers anys ha destacat en modalitats tan diverses com el triatló d’hivern, va ser el millor de la general masculina així com el millor bomber, recorrent més de 3 esglaons per segon i superant a Agustí Roc (11:58) i Enrique Santamaría (12:40). Alba Xandri, amb 14 minuts i 50 segons, va ser la guanyadora en la categoria femenina. Tot plegat, en una pujada inacabable i ornamentada per a l’ocasió amb centenars de llaços grocs que acompanyaven el pas cada cop més lent dels participants.

Imatge de les escales de la prova / FGC
Imatge de les escales de la prova / FGC

Una cursa solidària

La Cursa Vertical Montserrat ha tingut, també, una vessant solidària. Cada atleta havia d’abonar 21,84 euros d’inscripció (jugant amb el nombre d’esglaons del recorregut), una xifra que es destinava íntegrament al projecte Bombers amb Causa per recaptar fons per a la recerca en malalties maternoinfantils i programes socials d’atenció a la infància en risc de Sant Joan de Déu. Una nova manera d’aproximar-se des de l’esport a Montserrat i que de ben segur anirà guanyant galons en el calendari esportiu de muntanya del nostre país en els propers anys.