Més varietat que mai a MotoGP

2 minuts de lectura

Dani Pedrosa va guanyar el passat 11 de setembre el Gran Premi de San Marino. Una victòria especial pel pilot vallesà per ser la primera de la temporada i també pel conjunt de la categoria de MotoGP al tractar-se del vuitè pilot que aquest any ha estat capaç de pujar a dalt de tot del podi. En aquest grup enguany menys ‘selecte’ hi són el líder Marc Márquez (només 3 victòries), Jorge Lorenzo (també 3), Valentino Rossi (2) i tan sols amb una el mencionat Dani Pedrosa, el també català Maverick Viñales, Andrea Iannone, Cal Crutchlow i Jack Miller.

dani-pedrosa
Dani Pedrosa, l’últim guanyador fins ara del 2016.

Aquest grup nombrós de guanyadors significa que a banda dels quatre pilots de les dues escuderies oficials d’Honda i Yamaha, altres quatre corredors de quatre equips diferents han estat capaços de guanyar i fer-ho a més per primer cop. Viñales amb el primer triomf de l’equip Suzuki des de 2007, quan havia guanyat l’australià Chris Vermeulen. Iannone també amb la seva primera cursa guanyada en la categoria i amb un equip Ducati que tampoc guanyava des de 2010, amb Casey Stoner. Per la seva banda, Crutchlow, de l’equip satèl·lit LCR Honda, també va ser capaç d’endur-se la primera cursa en sis temporades a la categoria. I per últim, Jack Miller, pilot de l’Estrella Galicia 0,0, que amb una Honda va sumar en un plujós circuit d’Assen 25 punts d’una tacada dels 42 que porta a la classificació general.

MotoGP jack-miller
Amb una victòria de Jack Miller no hi comptava ningú.

La xifra de vuit guanyadors contrasta, i de quina manera, amb la poca varietat de guanyadors en les darreres temporades. Sense anar més lluny, en els últims tres anys entre els pilots de l’anomenat ‘Big Four’ (Márquez, Rossi, Lorenzo i Pedrosa) havien monopolitzat totes les curses disputades. Si anem mirant enrere veurem que la tònica habitual és de quatre, cinc o com a molt sis pilots diferents vencedors d’un gran premi en una mateixa temporada, com va passar el 2006. Repassant les estadístiques, descobrim també que Pedrosa acumula onze temporades guanyant almenys un Gran Premi (però cap títol) i Lorenzo nou (aquest sí amb tres títols mundials). No està gens malament.

Àlex Crivillé, un dels vuit pilots guanyadors d'un gran premi l'any 2000.
Àlex Crivillé, un dels vuit pilots guanyadors d’un gran premi l’any 2000.

El precedent, 16 anys enrere

Tornant al tema principal, per trobar una situació com la d’enguany hem de remuntar-nos fins l’any 2000, quan també vuit pilots van ser capaços de guanyar almenys una de les curses disputades. Van ser Kenny Roberts Jr., el campió; Valentino Rossi, en la seva primera temporada a la llavors categoria de 500 cc; i una sèrie de noms ja del tot mítics: Max Biaggi, Alex Barros, Garry McCoy, Loris Capirossi, Norick Abe i Àlex Crivillé, amb la seva última victòria a la categoria.

Aquest 2016 queden encara cinc grans premis per disputar i la llista de guanyadors encara pot augmentar. Potser no serà així però, en qualsevol cas, la varietat de pilots amb possibilitats d’endur-se la victòria és evident que ajuda a fer créixer l’espectacle.