La Fosbury tanquem el 2016 amb una mirada cap als millors esportistes de casa nostra d’aquest any. Hem determinat un top 50 amb un criteri lliure i alegre. No hi és tothom que s’ho mereix, però tothom que hi és, s’ho mereix. Comencem amb la primera entrega, del 50 al 41!
50. Bàrbara Pla – Rugby – 33 anys
La jugadora santcugatenca ha estat una peça clau en les fites assolides per la selecció espanyola. En rugby 7 van aconseguir una classificació meritòria per als Jocs per davant de Rússia. Després van endur-se el diploma de Rio 2016. I fa poques setmanes han guanyat el campionat europeu per obtenir el bitllet al mundial de l’any vinent. Pla ha anotat diversos assaigs decisius i també ha brillat amb el Getxo Errugbia.
49. Adolfo Fernández – Futbol Sala – 23 anys
Escollit millor jugador català de 2016, Fernández ha tancat una llarga etapa al Catgas Santa Coloma i ha fitxat pel FC Barcelona. Va acabar la temporada passada com a tercer màxim golejador de la lliga. Amb el Barça suma 14 gols i és el pitxitxi provisional. Després del fracàs d’Espanya al mundial, encapçala la renovació. El mes de maig va rebre el premi de millor jugador jove del món per segon any consecutiu.
48. Quico Cortès – Hoquei Herba – 33 anys
Un dels porters més coneguts del nostre esport. Cortès ha completat un bon 2016 en què ha estat determinant per alçar la primera lliga estatal de l’Egara dels darrers 15 anys. Cortés va ser protagonista a Rio 2016, amb grans actuacions que van portar la selecció espanyola a sorprendre i deixar la porteria a zero en els dos primers partits. Van caure a quarts de final. Diploma olímpic.
47. Alfonso Moltó – Pilota Valenciana – 24 anys
Moltó de Barxeta ha estat un dels noms brillants de la temporada de pilota valenciana. En una de les modalitats més dures, el raspall, ha aconseguit revalidar el títol de campió. Ho ha fet després d’encadenar exhibició rere exhibició. De fet, el de la Costera ha guanyat el torneig cedint un sol punt en contra a les semifinals. Té condicions per dominar el raspall en la propera dècada.
46. Emma Roca – Ultramaratons – 43 anys
S’ha proclamat campiona femenina de l’exigent Transpyr road dalt de la bicicleta. Si algú no ho coneix: 1.000 km i 44 ports en 7 dies. I no ha deixat de posar el cos al límit a les ultramaratons de muntanya. Va ser segona a la Hardrock nord-americana i tercera a la Diagonale des Fous, a l’Illa de Reunió. Passen als anys i Emma Roca continua essent una fixa de les grans competicions internacionals.
45. Ivan Pastor – Windsurf (Vela) – 36 anys
El regatista de Santa Pola s’ha tornat a quedar a les portes del diploma olímpic en RS:X. A Rio va començar malament i va remuntar tard. Però l’any ha acabat amb un èxit indiscutible. Triple campió del món en raceboard (absoluta, màster i lleuger). És una disciplina que domina a la perfecció: ja acumula 9 títols mundials al llarg de la seva trajectòria. En RS:X ha tancat l’any amb la plata a la final de la copa del món.
44. Jordi Adroher – Hoquei sobre patins – 32 anys
El jugador ribetà ha estat determinant en una temporada d’èxit a Portugal. El Benfica s’ha proclamat campió de lliga i de la lliga europea. En la final de la màxima competició continental, Adroher va anotar dos gols decisius. De fet, no ha parat de marcar. Va liderar la taula de màxims golejadors el 2015-2016 i aquesta temporada ja ha anotat 21 gols en 10 jornades. El Benfica, invicte.
43. Laura Orgué – Curses de Muntanya – 30 anys
L’aparició de l’esportista d’Igualada aquí té molt de mèrit, tenint en compte els problemes físics que ha arrossegat aquest 2016. S’ha proclamat subcampió de la copa del món d’skyrunning i de quilòmetre vertical. En aquesta darrera categoria, també es va penjar la plata al mundial. I va ser plata a l’europeu de quilòmetre vertical en esquí de muntanya. No és la seva millor temporada. Imagineu-vos-ho.
42. Helena Casas – Ciclisme en pista – 28 anys
La velocista de Vila-seca ha completat un 2016 magnífic. Sense poder competir per les medalles a Rio (va obtenir un diploma meritori), ha brillat en el tram final de temporada. Bicampiona d’Espanya en velocitat i en keirin, ha meravellat fent parella amb Tania Calvo. En velocitat per equips s’ha endut la plata als europeus i han guanyat les dues primeres proves de la copa del món de la temporada.
41. Ilias Fifa – Atletisme – 27 anys
No ha deixat de guanyar les curses populars en què fa una pila d’anys que inscriu el seu nom al palmarès. El triomf a la cursa de bombers n’és el darrer exemple. Però Fifa ha aconseguit una autèntica proesa en proclamar-se campió d’Espanya i campió d’Europa en una exigent disciplina com els 5.000 metres llisos. A Rio de Janeiro, però, aquest colomenc nascut a Tànger no va poder brillar.