Llibres esportius en català per Sant Jordi 2025

5 minuts de lectura

Aquest és el tema principal del butlletí #03: podeu llegir-lo complet i fer efectiva la vostra subscripció gratuïta al substack de la Fosbury en aquest enllaç.

Ja és tradició. Quan arriba Sant Jordi a la Fosbury procurem repassar les novetats que hi ha de llibres esportius en català. En la nostra llengua, perquè és un puntal innegociable del projecte i alhora en clau de país en el marc de Sant Jordi 2025 (ras i curt, compartint mirada i idea amb aquest text de Marta Rojals).

Que l’esport és un fet social de primer ordre es percep en novel·les d’èxit mundial (Com a Intermezzo, de Sally Rooney) i en l’imaginari més local (com a Les Feres, de l’Uriol Gilibets). Aquí, però, cerquem volums on l’esport actuï com a eix conductor central o tingui un clar paper protagonista. Som-hi, doncs, amb les novetats de Sant Jordi 2025.

Hi ha llum entre les cordes (Sílvia Vidal / Ara Llibres)

Sílvia Vidal és una escaladora extraordinària i ha escrit un llibre que val molt la pena si esteu fascinats per la seva figura, la d’una dona que planifica grans expedicions solitàries en parets que ningú ha escalat mai abans i que desconnecta completament del món durant setmanes per completar els seus reptes. Si no la coneixeu, és una oportunitat d’or per fer-ho. És francament interessant conèixer els detalls d’aquestes expedicions i les aventures i desventures d’una referent indiscutible de l’esport del nostre país.

Esport per a tothom. Visió, vector i marca país (Raül Romeva i Rueda / Base)

En Raül Romeva ens convida a pensar i repensar l’esport com a eix central de país. Un llibre de cocció lenta i que ens aporta una visió global certament difícil de veure i que té la virtut de plantejar propostes més enllà de la radiografia general. És un plaer disposar d’aquest llibre que indubtablement ressegueix una idea compartida a la Fosbury: erigir l’esport en una eina de transformació social, assumint-ne les contradiccions (la mercantilització, la trampa, l’elitització) i potenciant-ne les virtuts.

Us recomanem l’entrevista que li fan al programa Més que esport com a porta d’entrada a la lectura del llibre.

100 pedalades per la història del ciclisme (Rafael Vallbona / Cossetània)

Escriptor prolífic, va camí de convertir el ciclisme en el seu tema principal. Vallbona ha publicat llibres sobre la Volta, l’Escalada a Montjuïc o Xavi Tondo, però també cita ciclisme quan ens porta al Dolce far niente de la Toscana. Ara arriba un compendi de curiositats, anècdotes i fites històriques. Pedalar ens fa feliços, diu. I té raó.

Vázquez Montalban. D’Olímpia a Barcelona (Jordi Osúa Quintana / Base)

Un llibre que recupera les aportacions de l’escriptor i periodista vinculades a l’olimpisme. Un camí per la seva història, és clar, amb perspectiva crítica i apunts que en bona part són plenament actuals.

Vuit graus. Els nedadors d’hivern (Jordi Ballart / Més Llibres)

Nedador aficionat, el filòleg Jordi Ballart publica un nou llibre sis anys després de “Línia de flotació”. Una introducció al món de la natació hivernal, un llibre que explora les sensacions i motivacions dels banyistes d’aigua freda.

Història de l’escalada a Montserrat. 100 anys d’ascensions a la muntanya (Josep Fatjó / Publicacions de l’Abadia de Montserrat)

Any de mil·lenari i any de centenari. Montserrat és un paradís per a l’escalada i els darrers mesos els clubs excursionistes frisen per presentar aquest llibre, una edició actualitzada del volum publicat fa 19 anys. La recerca d’informació és extraordinària.

Sense Corda (Jordi Pina / Desnivel)

Continuem amb l’escalada amb aquest llibre d’entrevistes a homes catalans escaladors que han fet “solos”, escalades sense corda. L’autor parla amb gent tan potent com en Bru Busom o en Kilian Jornet.

Història del Barça de bàsquet (1941-1965) (Francesc Fernández / Base)

Segon volum d’aquesta història minuciosa que està traçant en Francesc Fernández. Si el primer llibre d’aquesta sèrie va cobrir el naixement de la secció fins el 1940, ara reprèn el camí des d’aquell moment fins el 1965.

Ultratrail (Albert Jorquera / Cossetània)

10 anys després del seu primer llibre, Jorquera s’ha erigit en un dels grans noms de les ultra trails al nostre país, com a comunicador, és clar, però també tastant-ne moltes de dures i de ben singulars. Des de la vivència en surt aquest nou llibre.

La travessia infinita (Adam Martín / Ara Llibres)

Adam Martín afronta un dels seus temes preferits: les històries de superació. Ho fa narrant la història de Jere Mateo, que després d’un greu accident escalant es converteix en un nedador capaç d’afrontar reptes titànics.

A més:

100 cims. Els 150 essencials + 100 cims. Els 372 no essencials (Joan M. Vives, Constantí Torres i Fermí Azcona / Cossetània)

Vallter 1975 – 2025. Crònica d’una dèria (Jordi Surinyach i Iván Sanz / Cossetània)

L’esport a l’Institut Guttman. 1965 – 2025 (Josep Medina)

Roda, pedal, pinyó. Història del ciclisme a l’Alt Urgell (Pau Chica / Edicions Salòria)

Valls – Kenya 74 (Diversos autors / Cossetània)

Sempre a punt. Manual de supervivència als Països Catalans (Nil Jaile / Piolet)

15 excursions a peu des dels refugis de Catalunya (Andreu Lloret / Cossetània)

40 cims per sobre els 2.200 metres. 22 rutes (Xavier Carbonell / Piolet)

Vies ferrades. Manual pràctic (Nando Gel / Cossetània)

Excursions pel Prepirineu del Segre (Olga Rovira i David Guiu / Cossetània)

El Bages romànic. 24 rutes (Pere Bosch / Piolet)

Catalunya. 50 excursions inoblidables + Catalunya. 50 excursions pel litoral + Pirineu: 50 excursions als llacs més emblemàtics (Jordi Longás / Cossetània)

Per reblar el clau fem cinc recomanacions de llibres esportius publicats durant la darrera dècada:

Triomfador (Joan Jordi Miralles / Males herbes). És un llibre dur i magnífic que al nostre entendre mereix ser “rescatat” (era novetat fa tot just dos anys). Una història sobre la cruesa a la masia del FC Barcelona on Miralles, que hi va viure com a promesa del bàsquet, retrata fets d’una cruesa extraordinària. L’altra cara de l’esport de formació.

La història de John Carlos (John Carlos i Dave Zirin / Sembra Llibres). La trajectòria d’un esportista compromès molt més enllà del seu puny alçat als Jocs Olímpics de Mèxic de 1968, una imatge icònica de l’olimpisme. Algú capaç de qüestionar el per què de la seva fama i amb una lluita permanent pels drets col·lectius que el va acompanyar durant tota la seva trajectòria.

Elles competeixen (Anna Ballbona / Ara Llibres). Aquest retrat de l’esport femení a través de les seves protagonistes manté una vigència plena tres anys després de publicar-se. Un llibre que és més que un recull, amb veus diverses i amb aportacions interessants que guanya pes quan Anna Ballbona hi suma la seva mirada. Brillant en les referències de context.

L’última victòria de l’URSS (Manel Alías / Ara Llibres). La fascinació per l’esport soviètic fa moure un llibre ple de testimonis excepcionals que difícilment tindran difusió en una altra llengua. Un petit luxe, doncs, per endinsar-nos en un mètode esportiu marcat per un èxit incontestable a les competicions i, alhora, per un munt de petites històries ben interessants.

Els quatre volums de la sèrie Track (Jason Reynolds / Sembra Llibres). Publicada íntegrament en català per Sembra Llibres (Ghost – Patina – Sunny – Lu), aquesta sèrie compta amb quatre magnífiques novel·les adreçades al jovent amb quatre cobertes precioses que es fonen en un sol concepte i l’atletisme que embolcalla les històries dels protagonistes.

 

** Per cert, no fem paradeta aquest Sant Jordi 2025, però podeu trobar la darrera revista (recomanada per en Josep Maria Fonalleras) a l’estand de l’APPEC (a Barcelona, Carrer Diputació entre Rambla Catalunya i Passeig de Gràcia).