La revista Fosbury 40 se centra en l’ús del català a l’esport

2 minuts de lectura

Aquest mes de juny la Fosbury publica el seu número 40 amb un especial sobre esport, llengua i Països Catalans.

L’estat de salut del català fa mesos (i anys) que és un dels temes socials i polítics més transcendents al nostre país. Hi ha un debat obert en àmbits tan rellevants com l’educació, les noves tecnologies o la cultura, però l’esport sembla quedar-ne al marge. Des de la Fosbury estem convençuts que els usos lingüístics per part d’esportistes, clubs o competicions del nostre país són especialment rellevants per la construcció de nous referents, atesa la visibilitat pública i l’impacte social que té la pràctica esportiva. Ens costa entendre que en un àmbit central com ho és l’esportiu el debat sobre el present i futur del català passi més aviat desapercebut, i tot plegat ens ha animat a publicar una revista Fosbury 40 que vol posar posar la lupa en l’estat de salut del català a l’esport.

Si encara no sou socis de la Fosbury, podeu comprar la revista aquí i us l’enviem a casa.

Amb una portada d’homenatge a Joan Brossa que uneix esport i llengua de forma visual, el monogràfic que publiquem aquest mes de juny compta com sempre amb 132 pàgines plenes d’articles, reportatges i entrevistes. En aquesta ocasió també hi sumem un estudi propi sobre els usos lingüístics dels esportistes olímpics dels Països Catalans a les xarxes socials per ajudar a dibuixar els usos actuals del català en comparació amb el castellà i l’anglès, des de la informació aportada en el text com en les nombroses infografies que acompanyen l’informe.

En aquesta Fosbury 40 entrevistem Carles Duran, entrenador del Joventut de Badalona, que parla sense pèls a la llengua sobre l’ús del català en un club de primera fila esportiva. També ens fixem en la unió de llengua i rugbi a la Catalunya nord i en la realitat lingüística de la pilota valenciana abans de donar pas a diversos reportatges centrats en la relació entre el català i la comunicació esportiva, que inclouen la tasca del Termcat, l’experiència dels locutors pioners i una mirada extensa als creadors de contingut en nous formats digitals. Com sempre, tot acompanyat d’altres temes i curiositats per llegir i gaudir esport en català i amb firmes convidades com les de Júlia Ojeda, Toni Mollà o Paula Vergés.

Al Tercer Temps entrevistem la banyolina Esther Guerrero, una de les millors atletes del darrer lustre al nostre país, i ens fixem en l’avanç recent de l’esport LGBTI+ als Jocs Olímpics.

La revista Fosbury es podrà comprar el proper mes de juliol als punts de venda habituals: xarxa de llibreries Abacus, centres Bon Preu Esclat, la Llibreria Catalana de Perpinyà i altres llibreries de referència del país, així com a més de 150 punts de venda a les comarques de la demarcació de Barcelona.