La Guàrdia Civil deté el president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes Xavier Vinyals ha estat detingut aquest matí

La Guàrdia Civil ha muntat aquest dimecres un operatiu relacionat amb el procés independentista a Catalunya.

La Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes ha denunciat aquest matí la detenció del seu president Xavier Vinyals i l’escorcoll practicat per agents de la Guàrdia Civil a la seu de l’entitat: “Denunciem la detenció del President de l’entitat així com totes les altres detencions d’avui i l’escorcoll que s’està fent a la nostra seu. Ens castiguen per ser qui som i per res més. La repressió contra qui volen i quan volen només l’aturarem quan ens plantem definitivament“. Més enllà de la seva condició de president de la Plataforma ProSeleccions, Xavier Vinyals havia sigut el cònsol honorari d’Espanya a Letònia i que va ser cessat del càrrec el 2016 pel seu vincle amb l’independentisme.

La detenció i escorcoll, com ja indica el comunicat de l’entitat, s’emmarca en una operació més àmplia del cos espanyol que inclou la detenció de l’editor Oriol Soler i a noms coneguts de la política catalana com David Madí, Xavier Vendrell i Josep Lluís Alay. Els responsables de l’empresa igualadina Iniciatives Events, Roc Aguilera i Toni Fusté, dedicada a l’organització d’actes culturals i esportius, també han estat detinguts en aquesta operació, que inclou més detinguts i més investigats.

L’operació respon a una investigació oberta sobre el finançament presumptament il·legal del procés independentista, així com de l’allotjament i estada a Bèlgica de l’ex president de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont amb diversos delictes associats als investigats com malversació de fons, prevaricació o blanqueig de capitals. La investigació també té vincles amb l’organització de Tsunami Democràtic.

L’operació de la Guàrdia Civil emana d’una ordre del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona liderat pel magistrat Aguirre. Aquest mateix jutjat d’instrucció ja va liderar fa prop d’un any la investigació per la presumpta malversació de fons públics de la Secretaria General de l’Esport en una operació que va comptar amb les detencions de Gerard Figueras, secretari general de l’Esport, Lluís Pallisera, sotsdirector de recursos humans del Consell Català de l’Esport i Maite Fandos, ex responsable d’esports de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona.

El 2018 una altra operació de la Guàrdia Civil també va investigar la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes en relació al finançament del referèndum per la independència viscut l’1 d’octubre de 2017.

L’operatiu d’avui ha comportat una immediata reacció de denúncia per part d’entitats i partits independentistes. De fet, aquest migdia s’ha convocat una primera concentració de rebuig d’urgència a la Plaça de Sant Jaume barcelonina:

Més tard s’ha conegut la rocambolesca acusació que vincula independentisme i deu mil soldats russos i s’han convocat concentracions a cada poble per demanar l’alliberament de totes les persones detingudes a les 19h davant de cada ajuntament.

Campanya en marxa a Verkami!

Ajuda’ns a fer possible la Guia dels Jocs de Tòquio