- La dotació econòmica correspon a l’import íntegre de l’ajut per la temporada anterior i part de l’actual (2023-2024), un fet que “no havia passat mai”
- L’objectiu és que aquestes entitats puguin dur a terme més activitats, donar serveis als seus clubs i qualitat de treball a totes i tots els esportistes federats i tenir més capacitat de desplegar plans a llarg termini
Esportcat ha abonat aquesta setmana 17,10 milions d’euros a les federacions esportives catalanes. Aquesta dotació econòmica correspon a la convocatòria de subvencions pluriennals per a l’activitat d’aquestes entitats per a les temporades 2022-2023 i 2023-2024, per la qual es destinen 28,5 milions d’euros. El pagament efectuat suma l’import íntegre de l’ajut per la temporada anterior (14,25 milions d’euros) i part de l’actual, la 2023-2024, un fet que “no havia passat mai fins ara”, especifica Anna Caula i Paretas, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física.
Aquest és el primer pas del què s’ha definit com a “canvi de cicle”, el gir conceptual amb el qual el Govern treballa per poder proporcionar l’ajut de manera anticipada i subvencionar activitat de la temporada anterior per poder pensar a llarg termini, cosa que aporta més estabilitat, més planificació i més ambició per a les federacions.
D’aquesta manera, Esportcat-Generalitat de Catalunya, via Consell Català de l’Esport, no només consolida l’import més alt dels últims 10 anys, els 14,25 milions d’euros per temporada, sinó que comença a executar ja la transformació de la subvenció. La doble anualitat està prevista només per a l’exercici 2023, i a partir de l’exercici 2024 es tramitaran convocatòries anuals anticipades.
El nou mecanisme d’Esportcat comporta diferents novetats. Per una banda, amb el pagament efectuat, les entitats reben per primera vegada la mateixa quantitat que tot l’ajut d’una temporada (14,25 milions d’euros en un únic pagament) i, al mateix temps, perceben una part de la temporada en curs, una situació també nova. Així mateix, des del 2 de novembre, dia que es va publicar la resolució definitiva, les federacions coneixen quins recursos tindran per desenvolupar la seva activitat fins a finals de la present temporada.
“Era una demanda del sector: tenir l’oportunitat de saber i tenir abans els ajuts per planificar millor. El “canvi de cicle” és això. Escolta activa per executar polítiques amb les quals passin coses”, destaca Anna Caula i Paretas. “Deixar de pensar en passat i projectar el futur”, conclou.
Segons Esportcat, alguns dels objectius són: donar serveis amplis als seus clubs i qualitat de treball a totes i tots els esportistes federats; poder dur a terme més activitats, amb projectes que tinguin més repercussió al sector i al territori; i tenir l’oportunitat de desplegar plans a llarg termini. Per la seva part, Aleix Villatoro i Oliver, director del Consell Català de l’Esport (CCE), comparteix els aspectes més tècnics de la convocatòria. “La nova aposta treballa per proporcionar més estabilitat, reduir, en la mesura del possible, les tensions de tresoreria i, finalment, tenir més capacitat i seguretat per planificar actuacions”, destaca. En definitiva, reforçar el teixit de les federacions.
El procediment de concessió ha estat de concurrència no competitiva. Pel que fa al pagament, es fa a través d’una bestreta inicial del 80% en dos pagaments: un primer del 60% (17.100.000 euros), que s’ha formalitzat avui, i un segon del 20% (5.700.000 euros), el 2024. El 20% restant (5.700.000 euros), el 2025, es tramitarà quan l’entitat beneficiària hagi justificat correctament totes les despeses subvencionades.
La convocatòria presenta els següents ajuts:
- Suport a la gestió de les federacions esportives catalanes.
- Suport a l’organització d’activitats esportives no internacionals.
- Suport a la participació en activitats esportives no internacionals.
- Suport a la promoció de l’esport.
- Suport a l’organització i participació en competicions internacionals i a la projecció internacional.
- Suport a les entitats federades o als membres d’una unió esportiva de clubs i associacions.
- Suport al Programa d’alt rendiment esportiu (Programa ARC).
Aquesta nova metodologia es va anunciar en una trobada entre Esportcat i dirigents de les federacions esportives catalanes, un compromís que ja s’executa i que s’estableix com el primer pas del “canvi de cicle”.
Més pressupost per l’esport català
Aquesta partida s’emmarca dintre l’aposta del Govern per empoderar el teixit esportiu i dotar-lo dels màxims recursos, revertint així les retallades de legislatures anteriors.
El Govern destina a l’esport gairebé 90 milions d’euros, la partida més alta dels últims 12 anys, una xifra que suposa un 27% d’augment respecte a l’any passat.