10 anys de sanció per negar-se a fer un combat

1 minut de lectura
Els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 van tenir entre els seus protagonistes un esportista que no va arribar a competir.

Quan l’algerià Fethi Nourine va decidir renunciar a participar als Jocs Olímpics per evitar enfrontar-se al tatami davant un rival israelià sabia perfectament que hi podia haver conseqüències extraesportives. Uns anys abans Nourine ja havia fet boicot a un altre combat pels mateixos motius sense rebre cap sanció, però els actuals dirigents de la Federació Internacional de Judo han optat per actuar amb mà dura i de fet ja havien sancionat la Federació iraniana durant quatre anys sense competir (2019-2023) abans de l’inici dels Jocs.

El que no s’esperava Nourine és l’abast de la sanció. La setmana passada la Federació Internacional es va reunir i va decidir excloure’l durant deu anys de les grans competicions internacionals i de qualsevol esdeveniment “organitzat o autoritzat” per aquest organisme. Una sanció dura que també s’ha endut el seu tècnic Amar Benyekhlef “per haver donat suport” a la decisió de l’esportista.

L’organisme que governa el judo mundial s’escuda en l’article 50 de la Carta Olímpica, aquell tan famós que prohibeix “qualsevol tipus de manifestació o propaganda política, religiosa o racial” vinculada als Jocs Olímpics. Aquesta regla està sent qüestionada des de fa anys per la seva arbitrarietat i conveniència, però sigui com sigui ha servit en ple 2021 per apartar de l’esport d’elit a un judoka que ha defensat que la causa palestina era més important que la seva presència als Jocs, renunciant d’aquesta manera a anys de preparació per intentar lluitar per les medalles a Tòquio 2020. Les seves declaracions us les vam explicar aquí.

El suport algerià, ben visible

Fethi Nourine ha admès aquests dies estar “en xoc” per la sanció rebuda (“la meva acció era simplement un acte de solidaritat amb Palestina“) i ja ha presentat un recurs d’apel·lació que no arriba en solitari. El ministre d’Esports i de la Joventut d’Algèria, Abderrezak Sebgag, ha anunciat que també ha presentat un recurs contra la decisió presa pel comitè disciplinari de la Federació Internacional de Judo. Sebgag assegura que la sanció és “molt injusta” i no és l’única cara visible del seu país que ha decidit donar suport al judoka.

De fet, els responsables polítics de la ciutat d’Oran han decidit comptar amb Nourine i el seu tècnic per liderar un nou projecte esportiu que consistirà en l’obertura d’una escola d’entrenament per a joves talents d’aquest esport. L’anunci s’ha fet amb un acte públic d’homenatge inclòs per a Nourine, que ha rebut les claus del centre esportiu amb la missió de capitanejar una “nova generació de campions” per a l’esport algerià.