Són el germà petit, i sovint oblidat, dels Jocs Olímpics. Comencen quan sembla que tothom hagi passat pàgina de l’olimpisme fins al cap de quatre anys. Però els Jocs Paralímpics, que van tenir oficialment la primera edició a Roma 1960 amb 400 atletes de 23 països diferents, han anat agafant un volum que té poc a envejar al germà gran dels Jocs Olímpics. A Rio, els Paralímpics arribaran a la seva quinzena edició amb la participació de més de 4.300 esportistes de més de 170 països.
Del 7 al 18 de setembre, atletes amb diversos tipus de discapacitat (visual, física, intel·lectual o paràlisi cerebral) d’arreu del planeta, competiran en un total de 23 esports: atletisme, natació, ciclisme, bàsquet en cadira de rodes, judo, rem… S’incorporaran enguany, com a novetats a la llista, el piragüisme i el paratriatló. Les competicions compartiran la majoria dels escenaris dels Jocs Olímpics i tant la cerimònia d’inauguració com la de clausura es faran a l’estadi de Maracanà.
Actual domini del gegant asiàtic
El medaller històric dels Jocs Paralímpics el lideren en les tres primeres posicions els EUA, la Gran Bretanya i Alemanya. Però cap d’aquests països ha aconseguit encapçalar la taula de medalles en les tres últimes edicions. I és que encara a un nivell més gran de com ho estan fent en els Jocs Olímpics, els atletes xinesos han fet un gran progrés en les últimes dècades i dominen el medaller d’una manera quasi abusiva. A Londres 2012, la Xina va sumar 231 medalles mentre que el segon país amb més medalles va ser la Gran Bretanya amb 120.
Un altre país que ha progressat en el terreny dels Paralímpics és el Brasil. De la 24a posició aconseguida a Sydney 2000 va passar a la 7a ara fa quatre anys a Londres. A Rio, els brasilers tenen el repte de saltar encara més amunt.