París 2024 (4): Natació Artística amb Iris Tió, Paula Ramírez i Txell Mas

5 minuts de lectura

A la Fosbury fem continguts dedicats als Jocs Olímpics de París 2024 des de fa mesos. A l’abril, de la mà de Ràdio Molins de Rei, vam començar un pòdcast anomenat ‘París 2024’ en què parlem d’esports on hi haurà representació dels Països Catalans a la capital francesa. Al quart capítol tornem a l’aigua per parlar de natació artística.

Dates:

Els JJOO es disputaran del 26 de juliol a l’11 d’agost i les proves de Natació artística seran del 5 al 10 d’agost al Centre Aquàtic de Saint-Denis.  

Claus:

La natació artística -abans, natació sincronitzada-, és una de les disciplines dels Jocs Olímpics moderns, realitzada des de l’edició de Los Angeles 1984. Actualment es compon de dos esdeveniments, el duo i la rutina per equips. Hi trobem l’exercici tècnic, exercici lliure i la nova rutina acrobàtica per equips.

El Comitè Olímpic Internacional permet la participació masculina en el concurs de natació artística per equips als Jocs de París 2024. Per primera vegada a la història homes podran participar juntament amb les seves companyes en les rutines d’aquesta disciplina. La World Aquatics va informar el 2022 que fins a dos homes sobre un total de vuit competidors podran formar part dels conjunts. A partir de la cita olímpica a la capital francesa els homes podran formar part de l’equip, com ja passa als Mundials de la FINA des de 2015. Els països podran escollir si inclouen homes als equips, però poden no fer-ho.

Els canvis d’aquest cicle olímpic

Amb l’olimpíada 2021-2024, la natació artística es reinventa amb una transformació profunda que trenca un segle de tradició. El principal factor de canvi és l’entrada en vigor del nou codi de puntuació, que determina com es qualifiquen les rutines. Abans la valoració dels jutges era l’únic criteri per decidir els resultats, però ara el pes principal el tenen les coach card, –unes fitxes on es detallen tots els elements que componen els exercicis i el seu ordre-; i en les base mark, la penalització que s’aplica quan aquesta carta no es compleix.

També ha canviat el format de competició, dividit anteriorment en dos esdeveniments: el duet i l’equip. A partir de París 2024 s’integra al calendari la rutina acrobàtica, el que anomenàvem highlight, on la gràcia és combinar grans elements artístics amb acrobàcies. Així doncs, les medalles en la prova d’equip es tindran en compte a partir de la nota de l’exercici lliure, del tècnic i d’aquesta nova prova, mentre que en duet es manté l’estructura clàssica, també sumant les dues rutines. El nou sistema genera una situació insòlita: no hi ha cap garantia sobre qui guanyarà la competició. L’única certesa és que, per primer cop en 24 anys, la natació artística tindrà una campiona olímpica diferent, ja que Rússia, vencedora des de Sydney 2000, continua vetada.

La impredictibilitat de les puntuacions posa molts noms sobre la taula, amb Espanya com una de les favorites, juntament amb Itàlia, Japó, Xina, Àustria o Estats Units. En equips, a més, cal destacar l’absència d’Ucraïna, que no ha aconseguit classificar-se, però sí que hi serà al duet. Tot és possible en aquesta nova era.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Tió Casas (@iristiocasas)

Esportistes classificats:

Hi ha quatre catalanes a l’equip espanyol: Iris Tió, Paula Ramírez, Txell Mas i Berta Ferreras. Al pòdcast podreu sentir les impressions de les tres primeres:

Iris Tió (Barcelona, 2002) nedarà el duo amb la sevillana Alisa Ozhogina i serà peça clau a l’equip. Van ser bronze al mundial al duo i, amb l’equip, plata en rutina tècnica. Volen demostrar que són un equip artístic i amb energia i gaudir dins l’aigua. Són candidates a pujar al podi.

Paula Ramírez (Barcelona, 1996) porta vuit anys al combinat estatal aportant molt talent a l’aigua i dosis de bon humor a un grup que la necessita. Suma deu medalles internacionals amb la selecció espanyola i considera que si les base marks no els fan la guitza poden somiar a París.

Txell Mas (Granollers, 1994) és la més veterana de la selecció espanyola. Va debutar al mundial de Barcelona 2013, va viure la sotragada de Rio i el canvi generacional i ja fa molt temps que ha assumit el rol de capitana. Indispensable per aportar experiència a un equip voraç que pensa en el podi.

Més continguts:

Podreu escoltar com assumeix l’Iris Tió el seu paper de nedadora referent de l’equip amb només 22 anys. Saber més del rubinenc Dennis Gonzalez, primer campió mundial absolut de la història en solo lliure. Descobrir què en pensen les nedadores de que la superpotencia Rússia no pugui participar als Jocs i qui era Monique Berlioux, entre moltes d’altres coses en els 30 minuts que dura el capítol.

El quart episodi ja està disponible:

A Spotify: open.spotify.com/show/1pfmDBh8V

A Ivoox: ivoox.com/podcast-paris-

No et quedis sense la teva guia dels Jocs de París

Per tercera vegada la Fosbury edita una Guia dels Jocs Olímpics en paper. Volem que tots els amants de l’esport tinguin una base extensa per gaudir plenament de la cita olímpica d’aquest estiu. A la “Guia Olímpica París 2024” hi trobareu informació sobre tots els esports del programa olímpic, amb context, protagonistes, medaller, claus i curiositats històriques de cadascuna de les disciplines que gaudirem del 26 de juliol a l’11 d’agost a França. A més, com també és tradició, publiquem una fitxa de tots els esportistes dels Països Catalans que competiran als Jocs Olímpics de París. Enguany, amb declaracions de diversos esportistes. Tot plegat, amb el format habitual de la Fosbury: 132 pàgines, en català, i amb el segell fosburià habitual per celebrar els 10 anys de projecte!

Ja a la venda a la botiga en línia de la Fosbury conjuntament amb la revista sobre “Grans Històries dels Jocs Paralímpics“. Els primers exemplars de la guia es començaran a repartir als subscriptors i compradors durant la primera quinzena de juliol. També es podran adquirir a les botigues físiques habituals.