La natació artística catalana ja apunta cap a París 2024

3 minuts de lectura

Les nedadores catalanes han aconseguit quatre medalles i el bitllet per als Jocs Olímpics d’aquest estiu

La natació artística catalana ja pot somniar amb París. Tan sols set mesos després d’haver competit al Mundial de Fukuoka, aquesta setmana s’enfrontava a un repte ben gran, aconseguir la plaça per als Jocs Olímpics d’aquest estiu. I deures fets: tornen del Campionat del Món de Doha, que acollia la cita, amb un bitllet olímpic a nom seu i quatre medalles.

Sense Rússia capitanejant el podi, l’eterna segona, Xina, era la màxima favorita a proclamar-se campiona, però la resta de noms de guanyadores eren una incògnita. En el duet tècnic, la parella formada per la barcelonina Iris Tió i la sevillana Alisa Ozoghina ha posat tot l’arsenal sobre la taula presentant l’exercici de major dificultat tècnica de les finalistes, el que els ha permès banyar-se en bronze, per darrere de les xineses Liuyi i Qianyi Qang i de les britàniques Kate Shortman i Isabelle Thorpe. A l’exercici lliure, però, no les han pogut batre ni a elles ni als Països Baixos, dirigit per la catalana Esther Jaumà, i s’han hagut de conformar amb el quart lloc.

En equips la dinàmica ha estat similar. La Xina, que compta amb Anna Tarrés com a entrenadora, s’ha endut l’or en les tres rutines, la lliure, la tècnica i l’acrobàtica. En la primera, la plata ha estat per al Japó, i el bronze per als Estats Units, mentre que en el tècnic, la selecció espanyola ha hagut d’augmentar fins a tres dècimes la dificultat de la coreografia de cara a la final per a poder-se colar a la segona posició, per davant del país nipó. A Doha també han presentat l’exercici acrobàtic amb el que competiran a París 2024, i en que s’han proclamat cinquenes del món. Les medalles han estat per a la Xina (244.1767), Ucraïna (243.3167) i els Estats Units, 242.2300). Tot i obtenir la plata, Ucraïna no ha pogut compensar els resultats obtinguts en les altres proves, així que s’ha quedat sense bitllet olímpic en equips, passant de ser una de les potències mundials i bronze a Tòquio 2020 a no poder competir a París 2024.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Txell Mas (@txellmas_)

Dins la categoria mixta, Dennis González i Mireia Hernández tancaven aquest dissabte la competició amb una medalla d’argent en duet lliure. A ritme de la banda sonora de “Step up”, una coreografia estrenada en aquest Mundial, el tàndem català ha mantingut la posició obtinguda en la preliminar, superats pels xinesos Wentao Cheng i Haoyu Shi, però pugen un esglaó respecte el campionat de l’any passat. Els mexicans Trinidad Meza i Diego Villalobos han obtingut el bronze. En la prova tècnica, però, González i Hernández s’han quedat a les portes del podi, ocupat per Kazhakstan (228.0050), Xina (223.3166) i Mèxic (217.5192).

A la rutina de solo tècnic, el xinès Shuncheng Yang, de tan sols 17 anys, ha sorprès tothom en superar Giorgio Minisini, pioner i referent de la natació artística en homes, que tornava a la competició després de perdre’s l’anterior campionat del món per una lesió. El bronze ha estat pel colombià Gustavo Sánchez, que ha deixat González sense opcions de medalla. Finalment, el nedador de Rubí ha pogut pujar al podi a la final del solo lliure, liderada per Minisini i amb el colombià ocupant el tercer calaix.

On també hi ha hagut sorpresa és al solo tècnic femení, en que la veterania de la grega Evangelia Platanioti (or) i la canadenca Jacqueline Simoneau (plata) s’ha acabat imposant a la joventut de la xinesa Huiyan Xu (bronze), de només 18 anys. Al solo lliure, Platanioti i Simoneau s’han intercanviat la posició, seguida per la bielorussa Vasilina Khandoshka, que competeix actualment sota la bandera neutral. Xu ha finalitzat quarta, a menys d’un punt del metall.

Així doncs, Espanya tanca campionat amb la tranquil·litat de saber-se present a París 2024 i de tenir quasi sis mesos per a acabar de preparar la que serà una veritable cacera per les medalles, on tothom pot aspirar al podi i cada dia és una nova oportunitat per guanyar. Si es repeteixen les dinàmiques d’aquest Mundial, Espanya podria marxar de París amb algun metall penjat al coll, un fet que no passa des de Londres 2012.

Qui també està de celebració és la catalana Andrea Fuentes, que ha aconseguit retornar la selecció que dirigeix, la nord-americana, a uns Jocs Olímpics. Ho fa després de quedar-se a les portes de Tòquio 2020 i quinze anys després de la participació d’aquest país en una cita olímpica, i a més, amb opcions reals de podi. Tot està per fer i tot és possible.

Places olímpiques per a París 2024:

  • Duets (18): Austràlia, Àustria, Canadà, Xina, Egipte, Espanya, França, Gran Bretanya, Israel, Itàlia, Japó, Corea, Mèxic, Països Baixos, Nova Zelanda, Ucraïna i Estats Units.
  • Equips (10): Àustria, Canadà, Xina, Egipte, Espanya, França, Itàlia, Japó, Mèxic i Estats Units. 

 

Imatge de portada: RFEN