Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera tindran esportistes olímpics. Les quatre illes tenen com a mínim un representant als Jocs de Tòquio i n’hi ha uns quants que més enllà de competir tenen força opcions de penjar-se una medalla. En total seran 18 els representants de les Illes Balears al Japó, superant la xifra màxima de 16 assolida fa cinc anys a Rio 2016.
Bàsquet
Tres jugadors mallorquins i un de menorquí participaran als Jocs amb la selecció espanyola de bàsquet. Alba Torrens, consagrada com una de les esportistes més llorejades de la història al bàsquet europeu, tornarà a ser una peça clau en els esquemes de Lucas Mondelo per intentar penjar-se una nova medalla internacional i arrodonir un palmarès senzillament increïble. En categoria masculina Rudy Fernández, Sergi Llull i Àlex Abrines formaran part de la rotació d’un equip que també mira amb il·lusió cap al podi. Cap dels tres està cridat a liderar l’equip, però tots ells poden ser decisius en diversos moments del campionat amb la seva habitual voracitat ofensiva.
Vela
La mallorquina Paula Barceló s’ha plantat a Tòquio com a vigent campió del món de 49er al costat de Tamara Echegoyen i és clara candidata a penjar-se una medalla al Japó. El menorquí Joan Cardona va ser el darrer regatista del nostre país en guanyar-se el bitllet olímpic, però ja ha demostrat malgrat la seva joventut que té condicions per lluitar per les medalles en la classe Finn. Defensant la bandera de Suïssa, qui repetirà experiència olímpica és el formenterenc Mateo Sanz, que durant aquest cicle olímpic ha aconseguit un podi internacional d’alt nivell. Subcampió del món fa quatre anys i quart a la copa del món aquesta primavera, tindrà la seva oportunitat de sorprendre els favorits en la classe olímpica del windsurf, l’RS:X.
Ciclisme
Mavi Garcia competirà en dues proves, atès que ha sigut l’esportista de la selecció espanyola seleccionada per disputar la contrarellotge i la prova en ruta a Tòquio. Arriba en un gran estat de forma, després de fer el seu millor resultat al Giro d’Itàlia. Si bé a la crono la medalla és impossible, a la prova en ruta té condicions per aguantar el ritme de les millors i lluitar, com a mínim, pel diploma olímpic. Mentrestant, un que parteix entre els favorits al podi és el menorquí Albert Torres, que és un dels candidats a l’or al velòdrom en la modalitat de Madison fent parella amb Sebastián Mora. Torres, a més, competirà en Òmnium, una disciplina que també domina i que, malgrat ser un objectiu secundari a Tòquio, també el pot catapultar cap a les medalles.
Triatló
Ja fa anys que Mario Mola s’ha erigit com un dels grans noms del panorama internacional de triatló. Campió de les World Series en diverses ocasions, ara aspira a pujar al podi olímpic, un objectiu que a Rio 2016 va quedar massa lluny i que sens dubte és al seu abast. Mola comparteix favoritisme amb altres triatletes com Vincent Luis a la prova individual i vol sorprendre a la modalitat de relleus mixt, en què forma part d’una selecció espanyola que arriba sense massa referències però amb un bon equip per intentar plantar cara als favorits.
Natació
Hugo González és el nedador del nostre país que més il·lusió ha generat en els darrers mesos, convertit ja en un dels nedadors que lluiten per les posicions d’honor en les grans competicions internacionals. Campió d’Europa dels 200 estils, és candidat a podi en aquesta disciplina, encara que probablement parteixi una passa per darrere d’altres noms més consolidats a l’escena mundial. També competirà als 100 esquena. D’altra banda, Joan Lluís Pons, del CN Sant Andreu, vol repetir el diploma olímpic assolit a Rio 2016 de forma sorprenent als 400 estils.
Piragüisme en aigües tranquil·les
Un altre home que busca el podi olímpic a Tòquio és Marcus Cooper Walz. El del CN Portopetro va meravellar-nos amb una medalla d’or bestial a Rio i ara ho torna intentar essent una peça clau d’un K4-500 espanyol que té les medalles al seu abast. El selectiu intern ha sigut molt dur, però el de Santanyí s’ha guanyat un lloc per seguir allargant el somni olímpic.
Atletisme
L’eivissenc Marc Tur és un dels representants de l’equip espanyol dels 50 quilòmetres marxa en el seu comiat olímpic. Tur és el marxador amb més bones marques recents de l’equip, però a priori no pot mantenir el mateix ritme dels favorits durant tota la cursa a Sapporo. A l’Estadi Olímpic de Tòquio, Natalia Romero, nascuda a Jaén però afincada a Mallorca des de fa anys, també farà el seu debut olímpic als 800 metres llisos després d’haver-se guanyat la plaça en les darreres setmanes classificatòries. Tot el que sigui avançar ronda ha de ser considerat un èxit per a la mallorquina.
Gimnàstica artística
El jove Nicolau Mir és un dels debutants de l’equip olímpic que intentarà saldar amb bona nota la seva participació a Tòquio. Mir ho té molt difícil per brillar en solitari davant els millors del món, però pot fer gala de la seva progressió i polivalència demostrades en els darrers anys. Sense Cíntia Rodríguez, lesionada, ell és l’esperança mallorquina al pavelló de Tòquio.
Skate
El debut d’una nova disciplina olímpica urbana i juvenil arriba acompanyat per la presència de Jaime Mateu, un esportista explosiu que si enganxa els seus millors trucs pot plantar cara als millors del món. A priori, però, un objectiu raonable seria lluitar pel diploma olímpic.