Els eSports, presents als Jocs Olímpics d’hivern 2018

2 minuts de lectura

Falten menys de 100 dies per a Pyeonghang 2018, la XXIII edició dels Jocs Olímpics d’hivern que se celebraran el proper febrer a Corea del Sud. Mentre es van confirmant els atletes que aconsegueixen la classificació per a les competicions, ja se sap que a Pyeongchang hi haurà, si més no, una novetat destacada: els esports electrònics (coneguts internacionalment com a eSports) hi seran presents després que la multinacional Intel hagi arribat a un acord amb el Comitè Olímpic Internacional (COI).

L’acord farà que els esports electrònics visquin una competició a Pyeongchang els dies previs a la inauguració dels Jocs. El plat fort serà un torneig del videojoc Starcraft II, un dels títols que més furor causen entre els gamers d’arreu del món. Paral·lelament també es farà una exhibició de l’Steep. Road to the Olympics, el joc oficial de Pyeongchang 2018, que recrea les diverses disciplines olímpiques hivernals.

87f6c02b-6a3d-4ad3-bffd-32c95966408e

Una estratègia del COI

Rejovenir els Jocs, el gran objectiu de Thomas Bach

Malgrat que aquestes competicions no formin part estrictament del programa olímpic, és significatiu que per primer cop els esports electrònics s’associïn directament a una cita olímpica. L’acord del COI amb Intel no és cap casualitat si no que és un pas més en l’estratègia de la institució olímpica per apropar els Jocs Olímpics als joves, un públic que cada vegada està menys interessat en aquest esdeveniment. El propi president del COI, Thomas Bach, parlava de fer uns jocs “més juvenils” quan fa uns mesos es va confirmar que a Tòquio 2020 s’introduiran al programa olímpic estival l’escalada, el beisbol, l’skate, el surf i el karate.

Però… els esports electrònics poden ser un esport?

Ara bé, que té a veure el videojoc Starcraft II, un joc d’estratègia basat en un sistema solar imaginari, amb els Jocs Olímpics d’hivern? Doncs segurament res de res. A més, la inclusió dels esports electrònics els dies previs a Pyeongchang 2018 servirà novament per fer reviure el debat de si aquesta practica pot ser considerada un esport o no.

image

Recentment hi ha hagut moviments interessants en aquest debat. Mentre que el COI, en la 6a Cimera Olímpica, acaba de considerar oficialment els esports electrònics com “una activitat esportiva”, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha sentenciat que el joc de cartes del bridge no pot ser considerat un “esport mental”, posant fi així a les esperances de l’English Bridge Union, que podria acollir-se a beneficis fiscals si el bridge es considerés oficialment un esport. Tot i que, a priori, no tingui res a veure amb els esports electrònics, la decisió de la justícia europea podria ser un precedent que jugués en contra d’una practica que, agradi més o menys, està en clar augment a nivell mundial.