L’Aràbia Saudita serà la seu dels Jocs Asiàtics d’hivern de 2029.
Contra tota lògica i en nom de la sostenibilitat del futur, l’any 2029 una zona muntanyosa però desèrtica acollirà un gran esdeveniment esportiu hivernal. Amb l’escreix de petrodòlars com a punt de partida, l’Aràbia Saudita posa una marxa més en el seu procés d’ús de l’esport com a eina per blanquejar el país i ha aconseguit en molt poc temps una adhesió unànime per ser l’amfitriona dels Jocs Asiàtics d’Hivern de 2029. Quan falten tot just set anys per a la cita, la seu tot just s’ha començat a construir des de zero i és previst que es posi en marxa a finals de 2026.
Més enllà de la tradició del Japó en esports d’hivern i del fort creixement d’algunes disciplines viscut a la Xina en el camí per esdevenir fa pocs mesos la seu dels Jocs Olímpics d’Hivern, el cert és que el continent asiàtic sovint viu molt allunyat de la tradició europea i nord-americana de l’esquí, el surf de neu o qualsevol disciplina de neu. Amb molts problemes per donar continuïtat als Jocs Asiàtics d’hivern, celebrats per darrera vegada el 2017, l’aparició d’una proposta per part de l’Aràbia Saudita aquest estiu ha rebut en molt poc temps el suport unànime dels organitzadors. Així, un país forjat al desert no ha tingut ni competència ni obstacles per convertir-se en la propera seu de l’esdeveniment, que arribarà dotze anys després de l’última edició.
Trojena: començar des de zero
El lloc escollit és Trojena, una de les múltiples projeccions ambicioses que formen part del projecte Neom i que tot just aquest 2022 ha començat a tirar endavant. Els responsables de l’olimpisme asiàtic n’han tingut prou amb una promesa de futur per validar una seu que vol convertir-se en la primera gran destinació d’esquí a l’aire lliure de la Península Aràbiga (de fet, l’única) en una zona muntanyosa que es mou entre els 1.500 i els 2.500 metres ubicada al nord-oest del país. Els responsables de Trojena (recalquem, un resort encara inexistent) fan valer la presència de muntanyes i les temperatures més baixes que la zona plana del desert per validar una idea global encara per testar: les energies renovables faran possible el “miracle” contra natura.
Els responsables de Trojena parlen d’arquitectura virtual i d’innovació en enginyeria, titllen el lloc com un “indret màgic” per viure i treballar i promouen una oferta lúdica i esportiva per a tot l’any en una zona que vol convertir-se en l’espai d’entrenament i de competicions de referència dels esports d’hivern per a bona part dels països del golf Pèrsic i del conjunt del continent asiàtic. De fet, han promès a tots els Comitès Olímpics Nacionals d’arreu d’Àsia que tindran accés a les seves instal·lacions durant tot l’any generant tanta neu artificial com faci falta. En la candidatura feta per als Jocs de 2029 els seus impulsors han promès crear “una atmosfera hivernal al cor del desert en un esdeveniment mundial sense precedents“.
El complex turístic gegantí que pretén perviure amb energies renovables també va acompanyat d’apostes singulars com una reserva natural “interactiva” o un llac d’aigua dolça immens creat de forma artificial. Sigui com sigui, Trojena ara mateix només és un espai sense vida, amb excavadores al mig d’una muntanya de Sarawat força inerta i allunyada de la civilització. Caldrà veure com acaba la cosa i fins a quin punt és capaç de revolucionar l’Aràbia Saudita en el marc del projecte Neom.
El Projecte Neom, en marxa
Fa cinc anys, el 2017, el príncep saudita Mohammad bin Salman va anunciar la creació d’una ciutat gegantina anomenada Neom com a punta de llança de l’aposta del país per passat a l’avantguarda de l’alta tecnologia com a alternativa a la riquesa generada pel petroli. Una ciutat únicament alimentada amb energia eòlica i solar, amb un paper protagonista per als robots, encarregats de tasques logístiques, de seguretat o fins i tot de cura a les persones, i construïda de zero amb el propòsit d’esdevenir un referent mundial en tots els àmbits, també en mobilitat i infraestructures. Neom tindrà un marc legal, judicial i laboral propi, aliè al de l’Aràbia Saudita, i pot arribar a ocupar un espai físic equiparable pràcticament a Catalunya.
L’estiu passat el Comitè Olímpic de l’Aràbia Saudita va signar un conveni amb el projecte Neom per tal que aquesta “ciutat del futur” esdevingués també un epicentre de l’esport d’elit i de grans esdeveniments internacionals. D’aquesta manera, en la planificació del projecte es va incloure la creació de centres d’excel·lència esportiva per a diferents modalitats al costat d’altres propostes com una lluna artificial de mida gegantina, platges brillants de nit o un parc d’atraccions amb sargantanes animatròniques a l’estil Juràssic Park. Tot plegat, amb un pressupost que ronda els 500.000 milions de dòlars.
Tot i ser un projecte en la fase inicial de construcció, Neom ja és visible en el món dels esports-negoci. L’any 2020 aquesta ciutat es va convertir en patrocinador del campionat d’Europa del League of Legends, l’esport electrònic de referència, tot i que al cap de poques hores les denúncies sobre la vulneració de drets humans del govern saudita va fer caure l’acord. En altres sectors Neom no ha tingut tants problemes i és patrocinador principal de McLaren a la Fórmula E i a l’Extreme E, dues disciplines de motor. En aquest darrer cas, a més, Neom ja ha acollit una de les competicions d’enguany. En futbol, Neom també és un dels grans patrocinadors de la Confederació Asiàtica.
Objectiu: els Jocs Olímpics
L’Aràbia Saudita té un objectiu clar camí del 2040: acollir uns Jocs Olímpics. El que fins fa no tant semblava una idea llunàtica per les condicions climàtiques del país i per la tradició esportiva poc lluïda del país, ara té arguments reals i una intenció expressada públicament pels principals estaments saudites. Des de fa uns anys l’Aràbia Saudita s’intenta obrir al món des de l’esport d’elit, tal com han fet altres règims que incompleixen sistemàticament la Carta dels Drets Humans. L’esport és l’eina perfecta per amagar la merda sota la catifa (si se’ns permet la vulgaritat) i d’aquí unes setmanes en tindrem un dels exemples més bèsties a Qatar.
L’Àrabia Saudita encara no té un mundial de futbol, però sí que té intenció de presentar candidatura amb altres països com Egipte i Grècia per a la cita de 2030. Paral·lelament, s’ha assegurat l’organització dels Jocs Asiàtics de 2034 (els esports aquàtics, com a mínim, es faran a Neom), els Jocs Asiàtics d’Arts Marcials de 2025, així com premis de Fórmula 1, combats professionals de boxa o curses de MotoGP, entre molts altres grans esdeveniments. De moment, el 2029 el blanqueig serà literal: arriben els esports de neu a un dels països més desertitzats del món. Veure per creure.